Eén van de meest waanzinnige achtbanen die men in Europa kan terugvinden, is zonder twijfel Stunt Fall in Parque Warner, het Madrileense filmpark dat in 2001 de deuren opende als Warner Bros Movieworld Madrid.

 
COASTERFICHE

Stunt Fall

 • Opening: 8 augustus 2002
 • Constructeur: Vekoma
 • Max. snelheid: 105,6 km/u
 • Lengte: 367 m
 • Hoogste punt: 58,4 m
 • Drop: 54 m
 • Elementen:
  - Vertical lift-towers
  - Cobra Roll
  - Looping (31m hoog)
 • Capaciteit: 870 pers. per uur

Stunt Fall is slechts één van de vier GIBs die er bestaan. GIB staat voor Giant Inverted Boomerang, en refereert naar de succesvolle achtbanen van Vekoma, de Boomerang, zoals de achtbaan in Bellewaerde Park, of Cobra in Walibi Belgium. Inverted uit GIB staat voor de positie van de trein ten opzichte van de track, de trein hangt immers onder de track. De bezoekers zitten in een zogenaamde V-formatie in de trein, dus niet met vier op een rij, maar in een soort V-vorm.
Deze versie is indrukwekkend groot, met een hoogte van bijna 60 meter, en de beide hills, loodrecht omhoog. Vandaar de benaming “Giant”.

Net als bij een klassieke boomerang-coaster worden de bezoekers achterwaarts getakeld, maar dan loodrecht waardoor men dus in de beugels gedrukt wordt. De trein raast vervolgens tegen ruim 100 km/u doorheen het station in het geïnverteerde boomerang-element, de zogenaamde Cobra-Roll. Daarna volgt een traditionele maar indrukwekkend ogende looping om tot slot de tweede toren te bereiken. Men wordt hier snel omhoog getakeld, het gezicht mooi naar de Spaanse zon gericht, om vervolgens achterwaarts de ganse rit te herbeleven.

Zesmaal ondersteboven, tegen meer dan 100 km/u rijden, en ruim 50m hoog komen, en dat op een relatief kleine oppervlakte. Dat zijn veel troeven voor Vekoma om de achtbaan te verkopen. Toch zijn er maar wereldwijd vier verkocht, waarvan eentje in Europa.
Eén van de belangrijkste redenen is mogelijk het probleem bij evacuatie, wanneer de trein tussen de eerste en tweede inversie-elementen blijft hangen. Dan kunnen de mensen van de eerste en laatste rij niet op het platform dat voorzien is. Dit is vervelend en heeft geleid dat het park die rijen ook niet gebruikt; wat toch jammer is.
Ook het prijskaartje is niet min: Stunt Fall zou zo’n 20 miljoen Euro gekost hebben. Het park was toen nog in handen van Six Flags, dat in feite zo’n achtbaan in het Belgische Walibi wou plaatsen, maar de GIB ging naar Madrid in het themagebied Movieworld studios, en Walibi kreeg Cobra.

Ondanks de negatieve punten, is de ritbeleving in Stunt Fall grandioos. De rit zelf duurt niet lang, er is maar 367 meter spoor, maar de eerste drop, de elementen en de achterwaartse rit zijn bijzonder intens en toch soepel. Het is alvast een coasterervaring die elke achtbaanfan eens moet beleefd hebben. Die fan moet wel 1m37 groot zijn, en kleiner dan 1m95.
Op volle capaciteit, zou de achtbaan zo’n 870 bezoekers per uur moeten aankunnen, maar door het wegvallen van de voorste en laatste rijen, zal dit getal wellicht iets lager uitvallen.


{vsig}coasters/stuntfall{/vsig}