Gravity Max (Discovery World)
- Details
- Categorie: Discovery World
- Laatst bijgewerkt: zaterdag 19 mei 2012 03:36
|
Eén van de meest uitzonderlijke en spectaculair ogende achtbanen ter wereld vind je terug in het midwesten van Taiwan. Deze achtbaan is niet zo speciaal omwille van uitzonderlijke statistieken. Gravity Max is uniek omwille van haar tilt-element, het enige element ter wereld dat op die manier geïmplementeerd is. De benaming “Tilt coaster” is dan ook te danken aan dit bijzondere element...
Achtbanen met tilt-elementen, ze bestaan wel degelijk. Denk maar aan the Mummy in de Universal Studios, Winja’s Fear en Winja’s Force in Phantasialand, Expedition Everest in Disney’s Animal Kingdom. Het verschil zit hem in het feit dat Gravity Max een uitdagende 90° tilt-heeft, wat bijzonder spectaculair oogt en bovenal zeer vreemd aanvoelt: het maakt een bepaalde adrenaline los.
Misschien toch wel vreemd dat er van dit type slechts 1 model gebouwd werd, in het verre Taiwan. Het park, Discovery World, een themapark dat zich graag vergelijkt met de grotere Amerikaanse parken zoals Disney, zocht destijds een unieke attractie, die het element freefall met coaster zou verenigen. Vekoma kon hen het ontwerp aanbieden dat zij voor ogen hadden. Hun tweede achtbaan is overigens van dezelfde bouwer, maar is iets minder spectaculair. Het betreft een gewone rollerskater.
Rit-verloop
De coaster vertrekt uit het station en draait links de lift hill op. Bovenaan ga je langzaam verder, richting het gapende gat. Eens de trein tot stilstand komt, is het aftellen, tot wanneer het element gaat draaien, om zo de trein loodrecht te zetten.
Hoe gaat het tilt-element nu echt in zijn werk?
Wanneer de trein bovenaan het horizontale kantelgedeelte arriveert, wordt ie achteraan vastgehaakt. Dit houdt de trein op zijn plaats tijdens het kantelen. Als extra veiligheid is er bovendien een soort metalen stootblok vooraan het element, om zo te voorkomen dat de trein van het spoor zou schieten. Eens het kantelelement loodrecht staat en aansluit op de rest van de track, wordt het metalen blok weggetrokken. Achteraan wordt de haak gelost, en dan kan de rit beginnen.
Hierna duik je dus naar loodrecht beneden, om dan meteen in een donkere tunnel te scheuren. Onder het grote plein maak je een 180° bocht, waar vele G-krachten op je lichaam inwerken, om vervolgens een looping-element in te duiken.
Hierna volgen nog enkele bochten, en dan is helaas de leuke, doch korte rit beëindigd.
In feite is dit niet alleen een achtbaan die leuk is om te rijden, maar ook bijzonder populair om te bekijken. Zo hebben ze hun restaurant vlak naast de first drop geplaatst, zodat de mensen de bange gezichten goed konden bekijken, terwijl ze aan het eten zijn. Sterk bekeken van het management van dit toch wel aparte park.
Gebrek aan interesse?
Technisch gezien is Gravity Max een fantastisch concept. Ook voor een coasterfan is dit een fantastische ervaring, maar net als bij bvb. Oblivion is het helaas slechts 1 moment dat er echt bovenuit steekt. De rit zelf is enorm comfortabel. De treinen zijn niet echt conventioneel of mooi te noemen, maar ze zijn wel praktisch.
We mogen zeker en vast een compliment geven aan Vekoma die het lef had om zo’n design tot een goed eind te brengen.
Andere bedrijven hadden ook gelijkaardige concepten op de tekentafel liggen. We herinneren ons nog Giovanola die een concept wou uitwerken, waar zelfs Bobbejaanland in geïnteresseerd was. Hun idee ging zelfs een stap verder dan Vekoma. Hun mechanisme kon in verschillende hoeken draaien, zelfs schuiven, om zo een bepaald tracé te kiezen, dat de reizigers zelf kozen. Uiteraard was dit financieel een onhaalbaar idee.
Daarom is het dubbel jammer en zelfs onbegrijpelijk dat parken niet geïnteresseerd zijn in zulke banen, want tot op heden is dit de enige echte tilt-coaster. Vekoma heeft geprobeerd om met verschillende ontwerpen deze Tilt-coaster of ook wel Cliffhanger genaamd te verkopen aan de parken, helaas zonder succes.
Misschien vormt het prijskaartje wel een struikelblok of zijn er andere redenen waardoor parken niet happig zijn. Want kan zo'n baan ook operationeel zijn bij regenweer? In Taiwan werd de baan onder deze omstandigheden afgesloten. Of heeft de baan een te lage capaciteit? Want veiligheid is belangrijk uiteraard en dit kost tijd. Wat de reden ook mag zijn, ik hoop dat parken zich bedenken, want deze coaster neemt niet teveel plaats in, en is een absolute meerwaarde voor een park, en zeker en vast een publiekstrekker.