Furius Baco (Port Aventura)


Momenteel staat de snelste achtbaan van Europa in het Spaanse toppark Port Aventura nabij Tarragona. Furius Baco heeft de eer om het Europese snelheidsrecord in handen te hebben. 
 

COASTERFICHE
Furius Baco
 • Opening: 5 juni 2007
 • Constructeur: Intamin AG
 • Ontwerper: Ing.-Büro Stengel GmbH
 • Lancering: hydraulische lancering
 • Versnelling: 0-135 km/u in 3 sec
 • Max. snelheid: 135 km/u
 • Lengte: 850 m
 • Hoogste punt: 14 m
 • Elementen:
  - Lancering
  - 1 inversie: Inline twist
 • Duur van een ritje: 0 min 55 sec
 • Capaciteit: 1500 pers. per uur
 • Investering: 15 Miljoen Euro

Furius Baco, soms ook wel eens Furious Baco genaamd, is een zogenaamde Accelerator coaster van Intamin. Men durft de baan ook wel een Wing Coaster noemen, omdat de zitjes van de trein zich naast de baan bevinden. Dit was meteen ook een wereldprimeur toen de achtbaan opende op 5 juni 2007. Twee dagen later werd de attractie groots en officieel geopend, met als eregast Valentino Rossi, meervoudig moto-kampioen.
Even het begrip Accelerator coaster verduidelijken: het is een gelanceerde achtbaan, die hierbij gebruik maakt van hydraulische druk om de trein zeer snel te doen accelereren. Uniek bij deze attractie is de situering van de zitjes (in de vorm van wijnvaten): die bevinden zich net als bij een 4th dimension rollercoaster aan de zijkant van de baan. Ze kunnen echter niet roteren, wat bij een 4th dimension wel het geval is. Het geeft een bijzonder apart gevoel dat de zitjes zich aan de zijkant bevinden: er is immers geen track boven of onder je, wat een enorm vrijheidsgevoel geeft tijdens de rit. Het is alvast de laagste Accelerator Coaster die Intamin tot nog toe gebouwd heeft, met een top van 14 meter. De totale investering voor het park bedroeg 15 miljoen Euro.


Wat kan men verwachten in Furius Baco

Net als de meeste attracties in Port Aventura, heeft ook Furius Baco een verhaallijn. De attractie bevindt zich vooraan in het park, in het themagedeelte Mediterranea. Te midden van een wijngaard bevindt zich een groot gebouw, waar een professor de laatste hand legt aan zijn nieuwste uitvinding: het versnellen van de oogst van wijndruiven. Op een bepaald moment loopt er iets mis en alles begint een beetje op hol te slaan. Als bezoeker zit men dan al in de trein, in een soort wijnvat. Een aapje dat op een fiets rijdt en blijkbaar deel uitmaakt van het lab, heeft aan een hendel getrokken. Niets kan de lancering nog stoppen, en met een serieuze kracht wordt de bezoeker in het oogstgebied gelanceerd. In 3 seconden bereik je 135 km/u. Er volgen enkele snelle, lange bochten die over de grond scheren. Er volgt een finale inline twist, die de bezoekers even ondersteboven brengt tot aan het grote meer in Mediterranea. Daar maakt de mooi ogende trein nog een laatste 180° bocht richting station. De ganse rit wordt gefilmd met het zogenaamde Camride-systeem van Lagotronics, zodat men nadien de ervaringen van Furius Baco kan kopen en herbekijken. Een mooi souvernir.


Technische problemen
 
Eén van de grote nadelen van de attractie, behalve de lange wachtrijen, zijn de talrijke technische problemen waarmee de attractie blijkt te kampen. Al te vaak valt de achtbaan even buiten dienst. Het werd zelfs zo erg dat in het najaar van 2007 besloten werd om Furius Baco te sluiten voor de rest van het seizoen en aan een grondige inspectiebeurt te onderwerpen. Hierbij kwamen enkele mechanische gebreken van de baan aan het licht: sommige bouten zaten niet meer goed vast, en sommige pijlers voldeden zelfs niet meer aan de voorschriften. Het Spaans park besloot dan maar om de meeste onderdelen te vervangen, zodat de achtbaan in 2008 gewoon terug kon geopend worden.


Onze mening

Furius Baco is de snelste achtbaan in Europa, en dat voel je tijdens de versnelling, die bijzonder intens is. Mogelijk omwille van het vrije gevoel. Het nadeel van die Wing Rider dan weer is dat de baan bijzonder schokkerig aanvoelt, en bij zo'n hoge snelheid is dat absoluut niet aangenaam. De inline twist op het einde is een best leuk moment, deze inversie voelt enorm uitgetrokken aan, waardoor je je even gewichtloos voelt.
Persoonlijk zijn we niet zo gek van zijn ligging, al is hij mooi ingewerkt, het breekt de rustige sfeer die er heerste. Ook voor de hotelgasten zal het gedaver van deze achtbaan niet al te leuk zijn. Ondanks de hoge theoretische capaciteit, gaan de wachtrijen helaas vaak bijzonder langzaam vooruit. De vele jeugd uit het nabij gelegen Salou maakt bovendien graag gebruik van de vele mogelijkheden om voor te steken in de rij.
Ondanks de negatieve puntjes is de eindbalans positief. Het park heeft er een laagvlieger bijgekregen, die tot op de dag van vandaag uniek is. Bovendien leverde deze achtbaan het park al enkele jaren de titel van snelste Europese achtbaan op, wat toch steeds leuk is in de vermeldingen.

Dus zeker niet overslaan deze attractie!