Black Mamba (Phantasialand)


Phantasialand is sinds 2000 bijzonder vernieuwend geweest en één van de belangrijkste verwezenlijkingen is toch wel Black Mamba, een spectaculaire achtbaan, die door vele fans aanzien wordt als één van de betere inverted achtbanen in haar soort.

COASTERFICHE
Black Mamba
 • Opening: 4 juli 1925
 • Ontwerper: Bolliger & Mabillard
 • Max. snelheid: 80 km/u
 • Hoogste punt: 26 m
 • Drop: 27m
 • Aantal inversies: 4
 • Elementen:
  - 20m hoge looping
  - zero-g-roll
  - wing over-corkscrew
 • Capaciteit: 1500 pers/uur

Met Black Mamba verraste het park vriend en vijand. De achtbaan was hun eerste looping coaster. En wat voor één. Hun keuze van achtbaanfabrikant doet menig coasterfanhartje sneller slaan: B&M ofte Bollinger en Mabillard, een Zwitsers bedrijf die vooral bekend staat om hun indrukwekkende coasters. Ze worden vaak vergelijken als de Roll’s Royce van de achtbanen: niet alleen omwille van het comfort en de indrukwekkendheid, maar ook omwille van het prijskaartje. Alleen al daarom zijn er helaas weinig van deze banen te vinden in de regio. Black Mamba wordt terecht als het paradepaardje van het park aanzien.

Phantasialand werkte het concept zeer sterk uit en creëerde een Afrikaans dorp, waar deze zwarte mamba op de loer ligt: ze kronkelt doorheen donkere afgronden, duikt in ravijnen en scheert rakelings langs avontuurlijke rotswanden. Dit gebied werd dan ook toepasselijk gedoopt als “Deep in Africa”. Deze pittige achtbaan werd in mei 2006 voorgesteld aan haar bezoekers en groeit al snel uit tot één van de hoofdattracties van het park. De statistieken van deze coaster zijn hoegenaamd niet spectaculair: een drop van 27 meter en slechts 4 inversies zijn niet bepaald recordbrekend. Het is dan ook de inkleding van de baan in haar decor, de vele leuke inkijkhoeken naar deze attractie en de avontuurlijke sfeer die hangt in dit Afrikaans dorp, die maken dat het totaalplaatje van deze attractie klopt.
Het leuke voor de bezoeker is dat ondanks het feit dat je bepaalde stukken baan kunt bewonderen, je nooit weet wanneer de slangentrein voorbij raast. Het is steeds een verrassing, waardoor je als toeschouwer mee de adrenaline opsnuift. Ook in de trein weet je nooit echt wat je moet verwachten: naast de inversie-elementen zijn er hevige bochten met genadeloze G-krachten, een plezier voor de grootste thrillseekers, een spannend moment voor iedere andere avonturier.

Vanuit designoogpunt is deze baan een indrukwekkend kunstwerk. Ondanks het feit dat de baan er uitgestrekt uitziet, is het een zeer compacte baan. De baan werd voor 2/3 ingewerkt onder de grond, ook de coastertrack werd gevuld met zand, om zo de geluidsoverlast te beperken. Het eindresultaat is in ieder geval bijzonder knap met diverse Afrikaanse decoraties. Bovendien is er aangepaste muziek, met opzwepende Afrikaanse ritmes. Het moet dan ook niet verwonderen dat het ganse project bijzonder veel geld heeft gekost: 11 miljoen Euro voor de achtbaan en een gelijkaardig bedrag aan de inkleding ervan. In elk geval heeft de investering zeker en vast een nieuwe impuls gegeven aan het Duitse park.