Veroordeling Sea World Orlando

2010-02-SeaWorldOrka

SeaWorld Orlando is veroordeeld tot een boete van maar liefst 75000 dollar omwille van het dodelijk incident met orkatrainster Dawn Brancheau eerder dit jaar in februari. In een rapport van the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) dat eerder deze week werd vrijgegeven, warden drie veiligheidsovertredingen vastgelegd.
 

Sea World voor 75.000 Dollar beboet

SeaWorld Orlando is veroordeeld tot een boete van maar liefst 75000 dollar omwille van het dodelijk incident met orkatrainster Dawn Brancheau eerder dit jaar in februari.

In een rapport van the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) dat eerder deze week werd vrijgegeven, warden drie veiligheidsovertredingen vastgelegd, waarvan één met opzet met de dood tot gevolg van Brancheau. De 40-jarige Canadese orka-trainer verdronk nadat orka Tilikum (ook wel Tilly genaamd) haar bij haar paardenstaart het water in sleurde. De vrouw spartelde tegen maar kon zich niet bevrijden. Pas na een kwartier slaagden medewerkers van het park erin om het zeezoogdier in een aparte tank te lokken, maar ze konden enkel nog het levensloze lichaam van Brancheau uit de muil van het dier halen.

De conclusies van OSHA waren hard voor het park: het dodelijke ongeval had kunnen vermeden worden. In eerste instantie zijn er geen veiligheden voorzien wanneer trainers interactie hebben met deze toch wel gevaarlijke roofdieren, hun Engelse naam Killer Whale zegt reeds voldoende. Vaak zitten de trainers in het water zonder enige fysische bescherming. SeaWorld probeert dit echter te minimaliseren, maar OSHA weet waarover ze praten, ze hadden reeds een onderzoek moeten opstarten na een soortgelijk incident in SeaWorld San Diego in 2006. Ook toen werd deze conclusie gemaakt, maar werd het advies duidelijk niet opgevolgd. The show must go on.

OSHA stelt dat een interactie tussen mensen en dieren tot een minimum zou moeten beperkt worden, zeker met potentieel gevaarlijke roofdieren. Men kan immers nooit volledig het gedrag van zulke dieren inschatten, zoals nu ook gebleken is. Het is aan de werkgever om de werknemers de nodige bescherming aan te bieden. Bovendien was reeds duidelijk dat met de bewuste orka Tilly er al herhaaldelijke problemen werden gesignaleerd. Toch had SeaWorld daar geen extra veiligheidsmaatregelen voor genomen.

Ook klaagt OSHA aan dat er geen degelijk railing systeem aanwezig is bij de trappen aan de showtribune. Dit zou de veiligheid alvast ten goede komen. Bovendien waren er ook nog bemerkingen over elektrische installaties die zich buiten bevinden.

Seaworld heeft nu 15 dagen de tijd om protest aan te tekenen tegen de conclusies van OSHA. Officials uit het park gaven alvast aan dat ze in beroep zullen gaan.

Het rapport verscheen enkele uren nadat Linda Simons, voormalig veiligheidsdirecteur van het park in Florida, op televisie in “Good morning America” sprak over haar tijd als directeur van health and safety. Ze werd een week voor het incident aangenomen, maar werd twee maanden al ontslagen, zodat ze niet met de OSHA onderzoekers kon spreken. SeaWorld zelf gaf aan dat ze werd ontslagen omwille van een zwakke houding en performance tijdens het onderzoek naar het incident.
Simons zelf haalde aan dat er zich gevaarlijk toestanden aan de rand van de orkatank voordeden op dat moment, mensen op de glibberige rotsen met hoge hakken aan, medewerkers die in de pool van Tilly kwamen om het dier te lokken op risico van eigen leven. Ze vertelde dat SeaWorld heel goed wist hoe gevaarlijk het was om bij Tilikum in de tank te komen.

Dierenrechtenorganisaties zijn alvast blij met het rapport en herhalen dat geen enkele persoon in een situatie zou moeten geplaatst worden om bij orka’s in 1 tank te zitten. Orka’s zijn de gevaarlijkste roofdieren in het water: ze zijn bovendien bijzonder intellectueel en bijzonder sociaal, maar ook onvoorspelbaar. Een orka is niet gewend om in gevangenschap truukjes te tonen. Men hoopt alvast dat SeaWorld lessen trekt uit het rapport om haar medewerkers tegen deze dieren te beschermen.