Indrukwekkende Vekoma-achtbaan in EPCOT

In Epcot in Walt Disney World in Orlando, USA is men volop bezig met de constructie van een nieuwe indoor-achtbaan, Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind.

Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind wordt momenteel gebouwd in het voormalige Ellen's Universe of Energy paviljoen in het nieuwe World Discovery gebied van EPCOT. In dit gedeelte van het park staan technologie, wetenschap en innovatie centraal.
Deze nieuwe attractie moet een van de grootste overdekte achtbanen ter wereld worden. De langste staat momenteel in Phantasialand (Temple of the Nighthawk). Deze achtbaan zal in een Marvel-thema gestoken worden, naar de gelijkaardige avonturen van Guardians of the Galaxy. Andere attracties in dit gebied zijn: Play Pavilion, Mission Space en Test Track.

20200604 CosmicRewind1200675 1

Dat Guardians of the Galaxy in Orlando een attractie zou krijgen, dat stond buiten kijf. In Disneyland in Californië werden de Guardians of the Galaxy gebruikt om Tower of Terror nieuw leven in te blazen (Guardians of the Galaxy - Mission Breakout). Er waren dan ook eerst geruchten dat de gelijknamige attractie in Walt Disney World hetzelfde lot zou ondergaan.Er was ook een gerucht dat Rock ‘n’ Rollercoaster zou geherthematiseerd worden als een Guardians of the Galaxy rollercoaster, maar dat bleek ook niet te kloppen. Uiteindelijk bleken het de dinosauriërs te zijn uit Universe of Energy die plaats moeten ruimen voor een innoverende achtbaan. Deze wel heel lang durende attractie (45 minuten!) bood een enorme ruimte, die nu dus kan gebruikt worden voor pre-show en voor de in- en uitlaadzone. Voor de attractie zelf werd er nog een extra gebouw bijgebouwd, waardoor de verwachtingen nu reeds heel hoog zijn.

Door het omvormen van Ellen's Universe of Energy tot een Guardians of the Galaxy achtbaan, schopt Disney toch wel tegen de schenen van de EPCOT puristen, die deze beslissing helemaal niet begrijpen. Het gaat immers volledig in tegen de missie en de waarden van EPCOT.

Ook is Disney karig met het onthullen van de geheimen. Wat is al wel geweten dan?
Wel, zo start het avontuur in Galaxarium, een planetarium tentoonstellingsruimte dat op zoek gaat naar de gelijkenissen en de mysteries van de vorming van ons zonnestelsel en dat van Xandar. Een Star Blaster zal vooraan geparkeerd staan waarmee de Nova Corps naar de Aarde zijn gereisd, en ze nodigen de bezoekers uit om meer te weten te komen over de pracht van Xandar.

Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind wordt door Walt Disney World omschreven als een “storytelling coaster”. De verwachting is dan ook dat de attractie ook deels een soort van Dark Ride ervaring is, die langsheen verschillende scenes zal passeren. 
Walt Disney Imagineering omschrijft de attractie als zijnde een OmniCoaster. Er wordt voor dit project samengewerkt met de Nederlandse achtbanenfabrikant Vekoma. De treintjes werden ondertussen ook reeds officieel voorgesteld aan het publiek. De gondels kunnen roteren. Het lijkt erop dat het geen vrije rotatie is, maar een gecontroleerde beweging om op die manier de bezoekers in een juiste positie te zetten voor bepaalde scenes… Disney had ook reeds aangekondigd dat de nieuwe attractie familie-vriendelijk zal zijn. 

20200604 CosmicRewind1200675 2

In 2017 werd begonnen aan de constructive van Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind. De openingsdatum staat nog niet vast. Er wordt gespeculeerd dat deze zal opengaan tijdens het 50e jubileumjaar van Walt Disney World in 2021.