Hoogste achtbaan voor Florida

Polercoaster doet intrede

Ondanks het feit dat vele details nog niet bekend zijn, (zoals locatie, naam, layout,…) toch kwam er een aankondiging van het eerder onbekende US Thrill Rides die alle records van de tafel doet vegen.

2013-11-PolerCoaster180Om het nieuws in een juist licht te plaatsen, is een beetje historische achtergrond wel handig. In het jargon gelden er termen als mega-coaster, hyper-coaster, giga-coaster, strata-coaster. Deze benamingen worden gekoppeld aan een bepaalde hoogte die een achtbaan bereikt.
Die hoogte wordt uitgedrukt in de zgn “voet”-eenheid (Foot). Per 100Ft (gemakkelijkheidshalve 30m) krijg je dan een andere benaming. Een achtbaan hoger dan 200Ft (60m) is een hypercoaster, vanaf 90 meter of 300Ft heb je een giga-coaster, achtbanen boven de 400Ft zijn dan strata-coasters, en de nieuwe geplande achtbaan zou de kaap van 500 Ft doorbreken.

Deze nieuwe achtbaan is het zogenoemde Polercoastermodel van US Thrill Rides. CEO Michael Kitchen licht het concept toe: in plaats van een klassieke ketting of kabel-heuvel zullen de treintjes (van S&S, de El Loco modellen) in een spiraal naar boven rijden. Helemaal bovenaan de top zal overigens een observatieplatform komen, dat bereikbaar is met een aparte vertikale lift. Eens boven, 520 Ft hoog (158,5m), start de afdaling in verschillende stappen. De diameter van de constructie is ongeveer 50m.
Momenteel is Kingda Ka in Six Flags Great Adventure de hoogste achtbaan met een hoogte van 139m (456 Ft), een achtbaan die 2005 opende voor het publiek en sindsdien de hoogste ter wereld is.

2013-11-PolerCoaster420