België viert in Mini-Europe

2010-07-MiniEurope

Van vandaag tot aan het einde van het jaar is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Mini-Europe en de Europese Beweging-België hebben vandaag met een feestelijk evenement het startschot gegeven van dit Belgische voorzitterschap...
 

Mini-Europe en de Europese Beweging-België geven het startschot
voor het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie

Van vandaag tot aan het einde van het jaar is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Mini-Europe en de Europese Beweging-België hebben vandaag met een feestelijk evenement het startschot gegeven van dit Belgische voorzitterschap: ruim 400 Europese inwoners hebben een Europese vlag van 300 meter lang door het miniatuurpark gedragen. “Met deze actie willen we de rijkdom en de diversiteit van de EU naar voren brengen en de poort naar elke lidstaat openen ”, aldus Thierry Meeùs, gedelegeerd bestuurder van het Mini-Europe. “De kleuren van Europa dragen in een fiere en feestelijke sfeer, is dat niet het mooiste symbool van betrokkenheid bij Europa dat België kan geven ?”. Anne Van Lancker, voorzitster van de Europese Beweging-België, heeft nog een andere, duidelijke boodschap: “De Europese Beweging wil burgers mobiliseren voor een solidair Europa dat zich engageert om een waardig leven te garanderen aan iedereen, ook aan de 80 miljoen armen, waaronder 20 miljoen kinderen .”

Meer dan 400 deelnemers uit 21 verschillende Europese lidstaten hebben samen een Europese vlag van 300 meter lang ontvouwd en met die vlag een lint gevormd doorheen het park en zo de bekende miniatuurgebouwen van Madrid, Brussel en Boedapest, ofwel de hoofdsteden van de landen die gisteren (Spanje), vandaag (België) en morgen (Hongarije, vanaf 1 januari 2011) het voorzitterschap van de Europese Unie waarnemen, met elkaar verbonden.

Na het ontvouwen van de vlag, waarbij ook vaandelzwaaiers en verschillende vertegenwoordigers uit Spanje en Hongarije aanwezig waren, werden duizenden ballonnen losgelaten. Het feestelijke evenement, dat de officiële steun genoot van Spanje en Hongarije en georganiseerd werd in samenwerking met de Europese Beweging-België, werd afgesloten met een grandioos vuurwerk. Hiermee is het Belgische voorzitterschap van de EU officieel van start gegaan.