Cijfers en vaststellingen: de bezoekersaantallen van 2011

 

2010-05-TEA-DisneyEen belangrijk verslag waar elk park op wacht, is de ranglijst van bezoekersaantallen die TEA (Themed Entertainment Association) opstelt.
Naar jaarlijkse traditie zijn het de Disney-parken die het hoogste scoren op de wereldranglijst van 2011.
 

Disney blijft de meeste bezoekers aantrekken

De top 8 van 2011 wordt ingenomen door Disney-parken, en bijna was nummer 10 ook een Disney-park. Met meer dan 17 miljoen bezoekers is Magic Kingdom in Walt Disney World in Florida het populairste park. Het oudste Disneypark, Disneyland in het Californische Anaheim, moet het met net geen 16 miljoen bezoekers stellen en strandt op de tweede plaats. De bronzen medaille is voor het Japanse Tokyo Disneyland, dat haar bezoekersaantal met 4,5% zag zakken tot 13,6 miljoen bezoekers. “Ons” Disneyland in Parijs haalt een mooie 12,7 miljoen bezoekers en eindigt hiermee mooi op de vierde plaats. De andere Disney-parken in de top 10 zijn in volgorde Tokyo Disney Sea, Epcot, Disney’s Hollywood Studios en Disney’s Animal Kingdom. Universal Studios Japan in Osaka en Everland in Zuid-Korea vervolledigen de top 10.

In de top 25 vinden we nog drie andere Europese parken terug: Europa-Park (21), Efteling (24) en Tivoli Gardens (25). Ze halen respectievelijk 4,25 miljoen bezoekers, 4 miljoen bezoekers en 3,87 miljoen bezoekers. Nu Efteling het ganse jaar geopend is, kan het de tweede Europese plaats proberen in te palmen. De Europese top 10 wordt vervolledigd met het Zweedse Liseberg, Port Aventura in Spanje, Gardaland in Italië, Walt Disney Studios Park, Alton Towers in Groot-Brittannië en Phantasialand in Duitsland. In de top 20 bevindt er zich geen enkel Belgisch park. Een trend in Europa is dat er zeer weinig parken last hadden van de crisis: de meeste topparken kenden een bezoekerstoename in hun parken. Enkel Port Aventura heeft een zware klap gekregen met een daling van meer dan 9%. In de andere werelddelen waren er toch wel dalingen vast te stellen gemiddeld gezien. De Noordamerikaanse pretparkenmarkt is en blijft de absolute grootmacht. In Azië zijn de pretparken ook populairder dan bij ons, al zijn de cijfers relatief: er wordt geen bezoekersaantal per bevolkingseenheid weergegeven, wat dus een onvolledig beeld geeft.

Feit is wel dat van alle pretparkgroepen Disney de allergrootste is. De groep ontvangt in totaal driemaal meer bezoekers dan de Merlin-groep (o.a. Sea Life, Legoland,…) en bijna vijfmaal meer bezoekers dan Parques Reunidos (o.a. Bobbejaanland). Deze laatste groep heeft Six Flags nipt voorbijgesneld. Universal Studios, Busch Entertainment (recent overgenomen door Merlin) en Cedar Fair (ook te koop) liggen in elkaars buurt qua bezoekersaantallen.

Nog enkele interessante vaststellingen

  • Disney heeft met Typhoon Lagoon het populairste waterpark. Op twee staat Blizzard Beach, ook al van Disney.
  • Het “rustigste” Disney-park is Disneyland Hong Kong, een kleine versie van Magic Kingdom. Met 4,6 miljoen jaarlijkse bezoekers staan ze een pak hoger dan Europa’s tweede park, Europa-Park.
  • De grote rollercoaster-parken, Cedar Point en Six Flags Magic Mountain hebben met 2,94 miljoen bezoekers en 2,5 miljoen bezoekers een zwaar 2009 achter de rug. Beide kenden een zware terugval. De grootste terugval in de VS echter waren voor de Universal-parken en de Busch-parken (incl. Sea World), met terugval tot 12,6 %. In de top 6 van de VS staan allemaal de Disney-parken…
  • In Europa werd de slag om Londen niet gewonnen door Chessington World of Adventures of door Thorpe Park, maar door Legoland Windsor, dat net de top 10 miste.