Steve Beattie Patrick overleden

2010-05-SteveBeattiePatrick

Design engineer Steve Beattie Patrick overleed op 59-jarige leeftijd na een lange strijd tegen nierkanker. De naam is misschien niet zo bekend, maar hij was een bekende naam in de wereld, omwille van zijn visionaire werk met Walt Disney Imagineering, Jet Propulsion Laboratory en zijn eigen bedrijf, Interactive Design Engineering.

Pretparkdesigner overleden aan de gevolgen van kanker

Design engineer Steve Beattie Patrick overleed op 59-jarige leeftijd na een lange strijd tegen nierkanker. De naam is misschien niet zo bekend, maar Steve Beattie Patrick was een bekende naam in de wereld, omwille van zijn visionaire werk met Walt Disney Imagineering, Jet Propulsion Laboratory en zijn eigen bedrijf, Interactive Design Engineering. Zijn projecten varieerde van pretparkattracties in Universal en Disney tot speciale effecten op concerten van bekende artiesten zoals Madonna, Michael Jackson en Paul McCartney.

De Japanse Amerikaan werd geboren op 12 februari 1950 in de buurt van het Japanse Kyushu. Zijn vader was een Amerikaanse militair die in die periode in het Amerikaanse leger diende. Het gezin verhuisde in 1957 naar de VS, waar de jonge knaap uiteindelijk afstudeerde in 1975 aan de California State University in Northridge in 1975 als Bachelor in de Fijne Kunsten, wat hem leidde naar Disney, waar hij onder de hoede van legende Bob Gurr kon ontbolsteren.
Hij maakte onder meer voertuigen voor Disney's Epcot Center. Als senior engineer bij Disney Imagineering was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van diverse apparatuur voor het park, special effects en animatronics robots. Volgens Bob Gurr was hij een duizendpoot die werkelijk alles kon en geen enkele uitdaging uit de weg ging.
Toch zal hij eerder herinnerd worden voor zijn werk in Universal Studios, waar hij de simulatorsensatie “Back to the Future” ontwierp. Ook "Earthquake LA" was van zijn hand.  Hij was een actief lid van de Thema-Entertainment Association.

In 1992 richtte hij zijn eigen bedrijf op: Interactive Design Engineering (IED). Het bedrijf deed meer dan alleen maar engineering-uitdagingen, ze maakten ook online platformen zoals Xulu. Verder maakten ze diverse ontwerpen voor uiteenlopende industrieën: entertainment, reizen, concerten en theaters. Grote parken zoals Universal Studios Japan deden beroep op hem. Ook stond hij met zijn bedrijf aan het hoofd van projecten zoals Sega Joypolis in Japan en ook Sega World op Piccadilly Circus in Londen.

Steven Patrick overleed enkele weken geleden, op 23 april, in zijn woning in Altadena, Californië.