Futuroscope in handen van CdA?

2010-05-Futuroscope

Compagnie des Alpes is volop bezig met verschillende onderhandelingsgesprekken met “Conseil General de la Vienne”, om op die manier een lange termijn samenwerking met Futuroscope te bewerkstelligen als volwaardige partner.
 

Compagnie des Alpes weldra grootste aandeelhouder van Futuroscope

Compagnie des Alpes is volop bezig met verschillende onderhandelingsgesprekken met “Conseil General de la Vienne”, om op die manier een lange termijn samenwerking met Futuroscope te bewerkstelligen als volwaardige partner.
Om dit te bereiken zou het Franse themapark bij de groep van CdA worden toegevoegd, die meteen controlerende aandeelhouder van de exploitatie van het park zou worden: de CdA-fractie houdt dan toezicht op de lopende uitbating van het park, maar ook de financiering, in overeenstemming met zijn status als industriële speler in deze sector. De huidige hoofdaandeelhouder is het departement Vienne, dat momenteel met 70% van de aandelen eigenaar is. Zij blijft een belangrijk onderdeel met een blokkerende minderheid in het bestuur en specifieke rechten.

Futuroscope, dat na Disneyland Paris en Parc Astérix het derde drukst bezochte pretpark in Frankrijk is, is uitgegroeid tot een kwalitatief hoogwaardige site, dat sinds 2003 vanuit een herstelperiode een immense groei kent. Zo bezochten in 2009 maar liefst 1,7 miljoen bezoekers, een groei van 6% tov. 2008, en vergeleken met het dramatische 2003 een enorme stijging: toen bezochten slechts 500.000 mensen het Franse park. De omzet in 2009 bedroeg 80 miljoen Euro, met een nettowinst van 8 miljoen Euro. Het park innoveert jaarlijks en vernieuwd geregeld het aanbod aan films, waardoor de herhalingswaarde van een parkbezoek hoog ligt.

De unieke positionering van Futuroscope, de sterkte van het merk, en de representativiteit daarvan op de Franse en Europese markt, maken dat deze combinatie voldoet aan de voorwaarden van de acquisitie-strategie van CdA. De groep, met Parc Astérix en Walibi als belangrijke uithangbordjes, is er alvast op gebrand om deze belangrijke speler in hun portefeuille te hebben. Met hun ervaring willen ze het park nog meer ervaring en know-how geven, vooral op gebied van marketing capaciteit en productie van inhoud.

In geval van een positieve uitkomst van de lopende onderhandelingen, zal CDA het unieke karakter van Futuroscope willen behouden en zelfs versterken en uitbouwen, dit alles in samenwerking met het departement Vienne, Futuroscope en andere partners.