Mini-Europa heropent op 18 mei

Maak een rondreis door Europa, in eigen land

Na de winterstop, die dit jaar door de coronamaatregelen ruim acht weken langer duurde, staat Mini-Europa te popelen om maandag opnieuw de deuren te openen. Net als andere (openlucht)musea en toeristische attracties trof het miniatuurpark uitgebreid maatregelen om de bezoekers veilig te kunnen ontvangen.

Woensdag besliste de Nationale Veiligheidsraad om de heropening van (openlucht)musea en toeristische bezienswaardigheden – onder voorwaarden – opnieuw mogelijk te maken vanaf maandag. Om de heropening op een veilige manier te laten verlopen, past Mini-Europa heel wat social distancing en sanitaire maatregelen toe. Een bezoek aan het park zal enkel mogelijk zijn als je op voorhand online of telefonisch reserveert. Zo kunnen de bezoekers beter gespreid worden over de dag. Je zal er voldoende afstand moeten bewaren en er worden slechts een beperkt aantal bezoekers gelijktijdig toegelaten. Sowieso zijn er enkel eenrichtingspaden, zodat niemand elkaar hoeft te kruisen. Verder is er handgel beschikbaar, verspreid over het park.

20200515 Mini Europe1200800 1

Het miniatuurpark verwacht zich niet aan een stormloop: buitenlandse toeristen, voorgaande jaren goed voor ruim 80% van het totaal aantal bezoekers, worden er voorlopig niet verwacht. Het ziet er dus naar uit dat Mini-Europa in eerste instantie enkel toeristen uit eigen land met open armen kan verwelkomen.

Thierry Meeùs, gedelegeerd bestuurder van Mini-Europa: "2020 wordt meer dan waarschijnlijk het slechtste jaar uit ons bestaan. Omdat buitenlandse toeristen België, Brussel en zo ook Mini-Europa nog een tijdje links zullen laten liggen, zet het miniatuurpark dit jaar nog sterker in op toeristen uit eigen land. De acht extra weken waarin gesloten waren, hebben we samen met al onze medewerkers benut om het park extra mooi te maken, veel maquettes te renoveren en te investeren in een aantal nieuwe opstellingen."

Nieuw: taferelen die verwijzen naar de coronacrisis
Als we niet op reis kunnen in Europa, brengen we Europa naar ons. Het ziet er naar uit dat we deze zomer allemaal op reis gaan in eigen land. Voor veel Belgen is dit dé gelegenheid om meer dan 350 Europese monumenten - in miniatuur - te bekijken tijdens een twee uur durende culturele rondreis. Er valt in Mini-Europa trouwens jaar na jaar veel te (her)ontdekken.

"Wij doen er alles aan om onze bezoekers telkens een nieuwe ervaring te bieden waarbij de mix van plezier, cultuur en – natuurlijk – de Europese gedachte centraal staan. Ook nu spelen we in op de actualiteit zonder hierbij in deze moeilijke tijden ons gevoel voor humor te verliezen. Zo werden doorheen het park een 10-tal taferelen opgesteld die met een kwinkslag refereren naar de coronacrisis," aldus Thierry Meeùs.  

20200515 Mini Europe1200800 2

Mini-Brexit een feit in Mini-Europa
Op 31 januari verliet het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Deze gebeurtenis kon ook in Mini-Europa niet onopgemerkt blijven en daarom werden er douaneposten geplaatst tussen de mini-EU en het mini-Verenigd Koninkrijk. Een stippellijn geeft de grens aan tussen de Britse maquettes en die van de EU. Je kan er eveneens de miniatuurversie van Boris Johnson spotten met een sloophamer in de hand en met de slogan ‘Get the Brexit done’.
"Het Verenigd Koninkrijk speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de Europese Unie. Daarom verdient het land nog steeds een plaats in Mini-Europa. Dit is ongetwijfeld goed nieuws voor onze bezoekers: de Houses of Parliament met de Big Ben is en blijft één van de populairste maquettes van het park," besluit Thierry Meeùs.