San Andreas 4D in Gardaland

Nieuwe 4D-ervaring

Het Italiaanse pretpark Gardaland pakt dit jaar uit met een 4D versie van de kaskraker “San Andreas” van Warner Bros. 15 minuten lang zal deze filmversie de bezoekers gekluisterd houden in hun stoel...

20180413 Gardaland SanAndreas180Deze speciale pretparkversie in 4-D van de film San Andreas werd gecreëerd door de Amerikaanse studio van de SimEx-Iwerks in partnerschap met Warner Bros. Consumer Products. De echte verrassing begint wanneer de lichten uitgaan en Time Voyagers - de 4D-bioscoop van Gardaland - zijn kijkers letterlijk midden tussen de bijzondere special effects katapulteert. Een bloedstollend avontuur tussen de Amerikaanse wolkenkrabbers, dat je beleeft alsof je in een adrenaline-attractie zit. 

Het verhaal: in Californië maakt een vernietigende aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter, ontstaan door het plotseling ontwaken van de San Andreasbreuk, alles met de grond gelijk. Samen met zijn ex-vrouw legt Dwayne Johnson per helikopter een lange, moeilijke reis af van Los Angeles naar San Francisco, in een wanhopige poging het leven te redden van hun enige dochter. Komen ze op tijd? Zal het ze lukken te overleven terwijl de aarde onder hun ogen opensplijt, gebouwen en bruggen instorten en er een tsunami aankomt?

Zodra je als bezoeker je 3-D-bril hebt opgezet en in de zaal zit, voel je dat je stoel tot leven komt: hij begint te schudden en in verschillende richtingen te bewegen om het realistische effect van de film te vergroten, die geprojecteerd wordt op een scherm van 13 meter breed bij 6 meter hoog.Door de energieke bewegingen van je stoel krijg je als kijker het gevoel dat je de scènes zelf beleeft in een multisensoriale ervaring, absoluut realistisch gemaakt door een speciale projectie van de beelden op het scherm. Plotseling ben je een van de hoofdrolspelers van het avontuur!
Dankzij de special effects vliegt de kijker per helikopter tussen de wolkenkrabbers door, rakelings langs de daken, beleeft het geweld van de aardschokken, het verbrokkelen van de gebouwen die ineenstorten onder de kracht van het water en de aardbeving en wordt meegezogen in de krachtige golven van de tsunami, daarbij bijna geraakt door brokstukken van versplinterde autosnelwegen en bruggen die om hun eigen as draaien. Kortom, de kijker wordt volledig ondergedompeld in die dimensie, in de helikopter en op de speedboot, in de meest ongelooflijke situaties. Het voelt alsof je dit bloedstollend spannende avontuur aan den lijve ondervindt!Het zijn de special effects die Gardaland Time Voyagers biedt die deze ervaring uniek en spectaculair maken en via emoties op de meest instinctieve deel van onze hersenen inwerken. Bewegingen, rotaties, trillingen, kantelingen en bevingen...
Het bewegingssysteem van de stoelen is pneumatisch en werkt met aandrijvingen die lijken op die gebruikt worden voor ophangingen van zware voertuigen; via kleine buisjes bevestigd onder de zittingen, ter hoogte van de kuit, wordt je het gevoel gegeven dat je de wind en de obstakels langs je voelt scheren. Er wordt water verstoven, ook in het gezicht, voor een heel realistisch effect.

Op het plafond van de bioscoop bevinden zich krachtige ventilatoren die luchtstromen en rukwinden creëren, maar ook het wervelende geluid van een storm. De bliksemflitsen, ontploffingen en plotselinge veranderingen van het licht in de zaal worden geproduceerd door stroboscopische verlichting bevestigd op het dak van het theater. Hardware Time Voyagers gebruikt een nieuw projectiesysteem met als middelpunt de projector. Anders dan voorheen vindt projectie nu plaats met een enkele projector. Met behulp van een bril met gepolariseerd filter beleeft de kijker door beide ogen een visie op de beelden die altijd compleet en gelijktijdig is, dus perfect in lijn met de snelle afwisseling van een fotogram op rechts en een andere op links. Naast de beelden is op de projector ook het krachtige audiosysteem aangesloten, met high-fidelity geluidseffecten. Het licht komt van een gasontladingslamp met groot vermogen en geeft een intense en zeer witte lichtstraal die, gemoduleerd door de projector, het scherm verlicht.
De versie in 4-D van 15 minuten van de drama-thriller San Andreas profiteert van dit nieuwe projectiesysteem van Cinemeccanica, Italiaanse wereldmarktleider voor de productie van filmapparatuur. Een unieke nieuwe projector zorgt dus voor high-definition beelden en garandeert heldere beelden met een perfecte kleurweergave.

De software in de controlecomputer is een ware “orkestdirigent” en bestuurt elk afzonderlijk effect op het juiste moment: het afspelen van de spectaculaire film, de krachtige en meeslepende audio uit alle richtingen, de versnellingen door de bewegingen van de stoelen, het gevoel van wind en water op het gezicht en andere lichaamsdelen van de kijkers, de verrassende bliksemflitsen!

20180413 Gardaland SanAndreasVIEW1200800