Winnaars 9e editie Diamond ThemePark Awards bekend

Uitreiking in de Efteling

In de sprookjesachtige setting van de Efteling werden de Diamond ThemePark Awards uitgereikt. In aanwezigheid van parken uit België en Nederland, maar ook van Disneyland Paris en Phantasialand, enkele belangrijke spelers uit de pretparkwereld en gerespecteerde fansites, rollercoaster clubs en andere media werden verschillende awards uitgereikt in het theatergedeelte van het Pinokkio Restaurant.

20190405 DTPA1200800 1 Coen Bertens (Efteling) en de Sleutelier
Foto: Thomas Theys

Meer dan 46.000 mensen bepaalden dit jaar de uitslag. Voor de eerste keer in onze geschiedenis waren er meer stemmers op ons Franstalig gedeelte. Net als andere jaren bepaalt de ranking van de stemmers de helft van de punten. De andere helft wordt bepaald door een FANjury (bestaande uit fervente parkbezoekers) en een PARKjury (elk genomineerd park uit België en Nederland kreeg de kans om te stemmen).

De Diamond ThemePark Awards willen vooral pretparken en dierenparken uit de Lage Landen in de kijker zetten, maar er zijn ook enkele categorieën gewijd aan Europese parken.

Het gastpark van deze editie, Efteling, sleepte ook dit jaar de meeste awards in de wacht. Ze werden onder meer beloond met de prijs voor Beste Pretpark van België en Nederland.
Het beste Belgische pretpark werd Walibi Belgium, dat ook nog meerdere andere prijzen won. Ook de Plopsa-groep haalde enkele mooie gewaardeerde prijzen binnen, waaronder het meest Kindvriendelijke Familiepark uit België. Volgens onze enquête is Sledgehammer uit Bobbejaanland nog steeds de beste attractie in België en ook dit jaar werd het personeel van Bellewaerde wederom beloond met de award voor Beste Personeel.
In Nederland ging Efteling met heel wat prijzen lopen, maar ook Walibi Holland scoorde best goed, met onder meer de Beste Achtbaan uit de Lage Landen, zijnde Goliath. Toverland werd dan ook weer mooi beloond voor haar zware investeringen vorig jaar met onder meer de nieuwe achtbaan Fēnix in het nieuwe themagebied Avalon.

In de dierentuinwereld was Pairi Daiza de grote winnaar: het park kroonde zich onder meer opnieuw tot beste Europese dierenpark. Ook Beekse Bergen werd opnieuw aanzien als beste dierentuin van Nederland.
Aan Belgische zijde wonnen Planckendael en Wildpark van de Grotten van Han nog enkele mooie prijzen, in Nederland waren Apenheul, Diergaarde Blijdorp en Wildlands ook nog bij de gelukkige winnaars.

Op Europees niveau scoorde Efteling ook heel sterk, maar het was uiteindelijk Europa-Park die als Beste Pretpark in Europa werd gekroond.
Disneyland Paris is dan weer de beste plek gebleken om te overnachten.
Phantasialand ging uiteindelijk met twee hoofdprijzen lopen: Taron als Beste Achtbaan in Europa en Chiapas als Beste Attractie.

20190405 DTPA1200800 2
Groepsfoto van alle genodigden

Foto: Berry de Nijs

 

 

Enkele reacties:

"We zijn blij met élke tevreden gast, maar als doorwinterde parkliefhebbers de Efteling ‘het beste park van Nederland en België’ noemen, en Symbolica ‘de beste attractie van Nederland en België’, dan zijn we natuurlijk extra trots. Awards als Meest Kindvriendelijke Park en Mooiste Park dagen ons uit om elke dag opnieuw deze titels waar te maken. Dat we hiervoor mogen rekenen op het beste personeel van Nederland en België, wisten wij al lang. Maar het doet ons veel plezier dat ook de bezoeker dat merkt en op prijs stelt."
Fons Jurgens, Voorzitter van de Raad van Bestuur van de Efteling
  
"Pairi Daiza is heel blij om voor het tweede jaar op rij deze prestigieuze prijs in ontvangst te mogen nemen. Dit is een belangrijke erkenning voor het werk van al onze teams en de mensen die zich dag na dag inzetten om zowel voor onze dieren als voor onze bezoekers tot het uiterste te gaan. Ook die bezoekers willen we trouwens van harte bedanken, want zonder hen zouden we deze prijs uiteraard niet gewonnen hebben. We gaan nu niet op onze lauweren rusten, maar zullen proberen om onze bezoekers in de toekomst een nòg mooiere ervaring aan te bieden in onze Jardin des Mondes. We zien deze trofee ook als een beloning voor alle inspanningen die we doen op vlak van natuurbehoud en soortenconservatie. Vorig jaar investeerde Pairi Daiza via haar Foundation maar liefst drie miljoen euro in non-profitprojecten voor de redding van bedreigde diersoorten, een bedrag dat we zonder de hulp van al onze bezoekers natuurlijk nooit hadden kunnen inzamelen. Ook daarom nemen we vandaag graag even de tijd om hen te bedanken."
Mathieu Goedefroy, Woordvoerder Pairi Daiza
  
"We zijn zeer tevreden met dit resultaat. Voor het vierde jaar op rij wordt Walibi herkend als beste pretpark van België. De Europese onderscheiding voor Tiki-Waka alsook de nieuwe prijs voor Pulsar bevestigen nogmaals het positieve effect van de vernieuwingsstrategie van het pretpark."
Jean-Christophe Parent, algemeen directeur van Walibi Belgium
  
"We zijn ontzettend trots dat alle tijd en liefde die we geïnvesteerd hebben in ons nieuwe doorloopverblijf voor ringstaartmaki’s en pinguïns, ‘Edge of Africa’, beloond wordt met deze prachtige prijs. Geweldig ook dat we wederom tot beste dierenpark van Nederland zijn verkozen door de bezoeker. Daar doen we het allemaal voor. Deze erkenning is een mooie kroon op ons 50-jarig jubileumjaar."
Rens Willemsen, General Manager Safaripark Beekse Bergen
    
"Elk jaar opnieuw zijn we enorm dankbaar en trots dat een park haar deuren voor ons openstelt. Het is ook steeds een eer dat vele parken op onze uitnodiging ingaan. Het doel van de Diamond ThemePark Awards is om een positieve benadering te geven naar alle parken toe: voor ons als organisatie en als fans, is ieder park een winnaar. Elk park is immers absoluut de moeite waard om te bezoeken. Met onze verkiezing bepalen een jury en een stempubliek, de fanbase van de parken, wie zij als beste van de klas zien in verschillende categorieën."
Patrick Joossens, Mede-organisator van de Diamond ThemePark Awards
   
"Het is mooi om aanwezig te kunnen zijn op de uitreiking van de Diamond ThemePark Awards. We moeten evenwel kritsich blijven, want te veel award-uitreikingen ondermijnen de kracht en het unieke ervan. Er bestaat immers heel veel waar klanten/bezoekers hun erkenning aan kunnen geven, denk maar aan Tripadvisor - Land van de ANWB en Zoover. Het verschil met alle overige platformen en prijzen is het feit dat de Diamond ThemePark Awards een ruime Fanbase heeft, via de parken, die het verschil maken met professionele jury."
Hans van Leeuwen; Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme
   

 

De complete uitslag vindt u terug op volgende link: http://www.diamondthemeparkawards.com/press/Bundel_DTPA2019.pdf

De ganse uitslag in extra detail vindt u hier: http://www.diamondthemeparkawards.com/press/Rapport-uitslag.pdf