Dawson Duel in Bellewaerde

Europese primeur voor Bellewaerde

Bellewaerde pakt voor het nieuwe seizoen uit met een zogenaamde Duelling Alpine Coaster, de eerste Alpine Coaster voor België en de eerste dubbele Alpine Coaster van Europa...

20170129 BLW DawsonDuel180De keuze voor een alpine coaster lijkt op het eerste zicht een beetje vreemd. Deze typische bergachtbanen, die gebruik maken van de glooiingen in de natuur, zijn eerder een vreemde eend in de bijt in de biljartvlakke Westhoek. Toch sluit deze familie-attractie perfect aan bij het attractieaanbod voor het doelpubliek van het Ieperse pretpark. Door te kiezen voor een dubbel model, zullen de bezoekers als het ware racen tegen elkaar, wat de attractie uiteraard uitdagender maakt, vermits het hoogteverschil eerder beperkt is. 

De nieuwe attractie kreeg de naam 'Dawson Duel', een verwijzing naar de Canadese stad Dawson City waar jaarlijks de bekende internationale hondensledewedstrijd plaats vindt, de Yukon International Sled Dog Race. Dawson City bevindt zich in de Yukon regio en is onlosmakelijk gelinkt aan de Klondike Gold Rush.
De attractie van Bellewaerde bevindt zich dan ook in het Canadese themagebied van het park. Met 'Duel' wordt uiteraard verwezen naar de race tussen de twee tracks.

De attractie zal openen in het voorjaar 2017. Om de attractie te betreden moet eerst nog een avontuurlijke wandeling worden aangevat, via een unieke wandelbrug, tussen de boomtoppen, naar de toren, die 25 meter hoog is. De toren kan dan weer gezien worden als een rustplaats waar de bezoekers genieten van het uitzicht, vooraleer ze het tweede deel van de challenge aanvatten. Ook hier is een knipoog naar de Yukon International Sled Dog Race waar deelnemers aan het evenement verplicht 36 uur rust moeten inlassen, alvorens het tweede deel van ’s werelds zwaarste hondensledewedstrijd aan te vatten. Uiteraard hoef je in Bellewaerde geen 36 uur te wachten...
De attractie zelf zal bestaan uit twee sporen die evenwijdig naast elkaar de afdaling maken. Hierdoor kunnen de bezoekers met elkaar in duel gaan in een spannende race tot op de begane grond. In totaal zullen er per spoor 20 gondels ter beschikking zijn. Met een maximale snelheid van 40 km/u en een lengte van 450m, kan een ritje wel best snel gedaan zijn. Indien de gondels maximaal bezet zijn, dan haalt de attractie per spoor een capaciteit van 400 bezoekers per uur, dus 800 personen per uur voor de gehele attractie. Men moet minstens 1 meter groot zijn om de attractie te mogen berijden.

Voor de ontwikkeling en de bouw van deze attractie werd een investeringsportefeuile van 4 miljoen euro voorzien. Met de komst van Dawson Duel heeft Bellewaerde meteen een dubbele Europese primeur te pakken. Voor het eerst zal er in Europa een duellerende Alpine Coaster gebouwd worden, die bovendien niet op een natuurlijke helling is geplaatst.

"Deze unieke attractie is op maat ontworpen voor ons familiepubliek, waarbij zowel de wandeling naar de 25 meter hoge toren als de race naar beneden een uitdagend duel zijn," aldus Stefaan Lemey, directeur van Bellewaerde.
"De investering in deze attractie is één van de grootste sinds 1999 en benadrukt het vertrouwen van ons moederbedrijf Compagnie des Alpes in Bellewaerde," vervolgt Stefaan.

20170129 BLW DawsonDuel640

Voor de bouw van de attractie doet Bellewaerde beroep op heel wat lokale bedrijven en eigen diensten. Dagelijks werken zo’n 30 technici en arbeiders om de attractie op tijd klaar te krijgen in het voorjaar van 2017. Een uitdagend duel dat ze aangaan met tal van factoren zoals het gure winterweer en de strakke timing.