Walibi stelt Pulsar voor

Bouwwerken wereldprimeur vorderen goed

Walibi Belgium kondigde een tijdje geleden een nieuwe spectaculaire attractie aan: een combinatie van achtbaan, met lanceringen en een waterattractiegedeelte. Deze wereldprimeur maakte al zo veel indruk dat het bekroond werd voor beste concept door de IAAPA.

Het was al eventjes geleden dat het Waverse pretpark, nu in handen van de Franse groep Compagnie des Alpes, kon uitpakken met een topattractie, een primeur. Het werd toen Vertigo, een attractie met vele storingen en problemen. Deze werd dan ook snel terug verwijderd uit het park. Met de nieuwe attractie zal het zo'n vaart niet lopen. Het gerenomeerde bedrijf Mack Rides uit Duitsland bedacht het concept. Met reeds vele ervaringen van waterachtbanen en sinds enkele jaren ook met lanceerachtbanen, hebben ze reeds de nodige know-how opgebouwd om dit project succesvol tot een goed einde te brengen. Momenteel bouwen ze trouwens in Walibi Holland ook een spectaculaire achtbaan, waardoor een Walibi park in 2016 bezoeken wel heel interessant wordt.

De nieuwe attractie werd Pulsar gedoopt. Het verwijst naar een mysterieuze installatie, in het midden van een meer, ergens centraal in België, waar verloren energie van over de hele wereld opgevangen wordt. Het geheel werd omgevormd tot een groots hart. Het vat werd echter niet geprogrammeerd om eeuwig al deze energie op te slaan. Daarom, om een uitbarsting te voorkomen, dient het hart de energie om te vormen en op regelmatige tijdstippen vrij te laten.
Met deze verhaallijn zal Pulsar in 2016 de moedige bezoekers een hogere hartslag bezorgen. De attractie heeft een dubbel laadplatform, waar boten van 10 ton de bezoekers kunnen laden. In maar liefst drie lanceringen, waarvan twee achterwaarts, worden de dappere bezoekers tegen 100 km per uur gekatapulteerd, tot een hoogte van 45 meter. Die torens zullen de boten loodrecht naar boven en beneden voeren. Afbouwen naar een normaal hartslag zal pas na 70 seconden en een reusachtige splash in het meer kunnen.

Deze attractie van Mack Rides is zoals eerder vermeld een wereldprimeur. Het ontwerp mocht vorige maand een eerste, heel prestigieuze prijs in ontvangst nemen tijdens de jaarlijkse IAAPA Brass Ring Awards in Orlando. De International Attraction & Amusement Parcs Associations (IAAPA) is het internationaal orgaan dat alle spelers in de pretparksector van over de hele wereld overkoepelt. Tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking in Orlando ontving Pulsar de prijs voor “Best Concept”. 
Het staat nu al vast dat vele fans reikhalzend uitkijken naar de openingsdag om deze sensatie te ervaren.

Het bedenken van een wereldprimeur is een eerste challenge, maar deze effectief bouwen is nog uitdagender. Er werd gekozen om Pulsar daadwerkelijk te bouwen op een bestaand meer. Dat geeft alvast een extra complexiteit mee, vooral op organisatorisch vlak. Zo moest een heuse dijk gebouwd worden en het meer moest bovendien gedeeltelijk droog gelegd worden. Funderingen werden gegoten op een heel moerassige ondergrond. De werf bevindt zich bovendien in het midden van het pretpark, waardoor deze tijdens het seizoen, in volle activiteit, moeilijk te bereiken was. Maar de puzeel werd mooi gelegd, de werken zijn reeds ver gevorderd, getuige de foto's die verschaft werden.

20151215 WalibiB Pulsar640 station
Het station, waarbij een rotatie-element wordt voorzien om het laden te versnellen in het station
  

20151215 WalibiB Pulsar640 station2
Tweede zicht op het station, met het laadgedeelte en het rit-gedeelte
  

20151215 WalibiB Pulsar640 drop
Spectaculaire duik van op 45m hoogte, loodrecht naar beneden...