Cú Chulainn in Tayto Park

Vanmiddag opent Cú Chulainn Coaster, Europa’s langste houten achtbaan, in het Ierse pretpark-dierenpark Tayto Park.

20150605 TaytoP180Cú Chulainn Coaster wordt de allereerste houten achtbaan in Ierland, en wat voor een. Het Amerikaanse The Gravity Group heeft hier een pareltje neergezet. 800 ton hout, 100 ton metaal, om 1400 meter achtbaanpret te geven. Een hoogte van 32 meter, met een First drop van 31 meter, een topsnelheid van 105 km/u, porties airtime, snelle bochten, waarvan 1 overhellende bocht. Het ziet er alvast heel aantrekkelijk uit.

De reacties na de pre-opening liegen er alvast niet om: dit is een winner! Ook oprichter van Tayto Park, Ray Coyle, was alvast wild-entoesiast. Designers Korey T. Kiepert en Jeff Mason en hun team van de Gravity Group hebben knap werk geleverd. Vrij laat in het project werd nog 1 aanpassing gemaakt: een bocht met hellingshoek van 90 graden werd hertekend naar een bocht die verder doorhelt. Het park communiceert het verkeerdelijk als een inversie, maar feit is wel dat dit de eerste houten achtbaan is in Europa, waarbij een bocht op die manier wordt genomen. Kostprijs van deze parel bedraagt 8,5 miljoen Euro.

20150605 TaytoP640

De naam Cú Chulainn verwijst naar de lokale mythologie. Cú Chulainn is de belangrijkste held en halfgod uit de Ulstercyclus. Behalve deze nieuwe achtbaan, voegt het park nog 7 andere nieuwe attracties toe: de spectaculaire draaimolen ‘Air Race’, een high-speed slinger attractie ‘Rotator’, voor de jongere bezoekers is er ‘Sky Tower’, een stoomtrein en het eerste en enige 5D theater in Ierland. Er komt ook een tentoonstelling van dinosaurussen, met levensechte animatronics zoals een Tyrannosaurus Rex of een Stegosaurus.
Voor de komst van deze nieuwe attracties moest tevens ook een gans nieuwe infrastructuur in het park op poten worden gezet. De ganse investering kostte het park 26 miljoen Euro.

Voorsmaakje: https://www.youtube.com/watch?v=crextbCWIlI