Jora Vision brengt de wereld van Bamse tot leven

Begin mei konden bezoekers van het Zweedse Kolmården Wildlife park de bijzondere wereld van nationale stripheld Bamse in levende lijve ontdekken. Het Nederlandse bedrijf Jora Vision heeft met Bamses Vårld een unieke wereld weten te creëren, in nauwe samenwerking met de dierentuin, na ruim 2 jaar ontwerpen en bouwen...

Het Zweedse Kolmården Wildlife park viert dit jaar haar vijftigste verjaardag. Om dit te vieren heeft moederconcern Parks and Resorts Scandinavia besloten om de dierentuin uit te breiden met een compleet nieuw themagebied van circa 22.000m2 dat in het teken staat van het Zweedse stripfiguur Bamse.
Jong en oud zijn opgegroeid met dit sterke beertje, zijn vriendjes en de in Zweden alom bekende uitspraak ‘Wat zou Bamse doen?’.

20150519 Jora180Het themagebied
Het Nederlandse Jora Vision is van het begin tot het einde betrokken geweest met de ontwikkeling van het nieuwe themagebied. "Naast vier attracties bestaat de volledig gethematiseerde wereld ook uit een theater met een Bamse show, een restaurant, een waterspeeltuin en winkeltjes", vertelt Sjors van Roosmalen, Creative Director bij Jora Vision. "Ons doel was om bezoekers vanaf de entree van Bamses Vårld direct onder te dompelen in de bosrijke wereld van Bamse en zijn vriendjes. Dat is ook gelukt en wij zijn daarom enorm trots op het resultaat."

Van ontwerp tot realisatie
De tekeningen van het gebied zijn gemaakt door Jora Vision in nauw overleg met het Kolmården team. "Wij zijn volledig 'ge-Bamsefied' tijdens dit project", zegt van Roosmalen al gekscherend. Zo heeft het team vele Zweedse strips gelezen, heeft het overleg gehad met de makers van de Bamse speelfilm en de eigenaren van het Bamse merk, en echode het deuntje van Bamse met enige regelmaat over de afdeling in Rijnsburg. Tegelijkertijd was een productie team van gemiddeld 6 mensen ruim een jaar on-site bezig in Kolmården om de wereld van Bamse te bouwen. De zorgvuldige uitwerking van alle details, de korte communicatielijnen met de klant en uiteenlopende Jora specialisten, hebben ervoor gezorgd dat alle elementen in het gebied op elkaar zijn afgestemd: van de algemene indeling van het gebied, tot aan de posters aan de muur.

Tijdens dit project heeft Jora Vision samengewerkt met verschillende partijen. Met enkele internationale ride leveranciers (o.a achtbaan fabrikant Zierer, Zamperla en Metallbau Emmeln) werd de thematisering van de rides gecoördineerd. Een lokale aannemer voerde de basisbouw van het gebied voordat de thematisering werd aangebracht. Jora Entertainment verzorgde het verlichtingsadvies en Jora Graphics de meest uiteenlopende prints, van bijzondere signage tot de productie van op maat ontworpen behang in de snoepwinkel.

De opening
Op 1 mei j.l vond de opening plaats. “Het was een bijzondere dag,” verteld Marjolein van de Stolpe, Jora Project Specialist van dit project, "Alle aanwezige gasten hadden een grote glimlach op hun gezicht, jong tot oud. Dat is de ultieme beloning in ons vak."
Sinds de opening stromen de enthousiaste verhalen en foto’s met enkele inmiddels bijna iconische objecten van het gebied binnen.

20150519 Jora640

De toekomst van dierenparken
Opmerkelijk aan dit gebied in de dierentuin van Kolmården is dat er geen ‘echte’ dieren te vinden zijn.
"De lijnen tussen themaparken en dierentuinen vervagen," aldus Jan Maarten de Raad, CEO van Jora Vision. "Bezoekers nemen geen genoegen meer met alleen 'naar dieren kijken', tegenwoordig zien wij daarom steeds vaker dat bij dierenparken thematisering en storytelling een belangrijke rol gaan spelen om de hoge verwachtingen van de bezoekers waar te maken. Daar is Kolmården in Europa een voorloper in. Maar ook het team achter Wildlands Adventure Zoo Emmen heeft dat goed begrepen. Daar hebben wij samen gezocht naar elementen om bezoekers unieke ervaringen te bieden."
Sinds 2012 is Jora Vision aan het werk voor het nieuwe dierenpark in Emmen. Na het ontwerpen van de storylines, drie specifieke gebieden en de thematisering in samenwerking met Emmen Zoo en Jora Entertainment, is Jora Vision nu bezig met het bouwen van gethematiseerde onderdelen. De opening staat in 2016 gepland. Tot die tijd kunnen liefhebbers van gethematiseerde parken genieten in Kolmården en de prachtige wereld van Bamse in Zweden.