Wereldprimeur voor Walibi in 2016

PowerSplash voor Walibi Belgium

In 2015 bestaat Walbi Belgium maar liefst 40 jaar. Vele verrassingen staan gepland, maar de grootste werd nu reeds onthuld: een wereldprimeur voor seizoen 2016, een innoverend project waarbij energie, kracht, water en technologie verenigd worden.

20150212 WalibiMack180De nieuwe, innoverende attractie zal worden gebouwd door het befaamde Duitse bedrijf Mack Rides. Het betreft een PowerSplash, een type van waterachtbaan dat nog niet opgenomen is op hun website, waardoor de attractie toch wel een beetje mysterieus blijft. Walibi Belgium is al sinds 2013 gestart met de voorbereidingen van dit project. In een persbericht loste Walibi al heel wat gegevens over deze opmerkelijke ride.
Zo duurt een ritje 70 seconden, zijn er in totaal drie lanceringen van een bootje, met twee vertikale torens, en een maximale snelheid van 100 km/u. De rit eindigt met een enorme splash. De bootjes kunnen in totaal 20 mensen aan. Naar verluid zullen 2 bootjes kunnen worden ingezet. De ontwikkeling en bouw van deze wereldprimeur betekenen een investering van 8,5M €. 

Voorlopig is er nog geen informatie over de naam of het thema, maar de locatie is alvast bekend, namelijk tussen de waterattractie Flash Back en het restaurant Country Cantina. Een voetgangersbrug zal een snelle verbinding tussen de twee kanten van het meer mogelijk maken. Dit zal de kortste, maar niet de droogste weg zijn.
De bouwwerken voor deze attractie van het type “Powersplash” zullen dit voorjaar starten en 10 maanden in beslag nemen.

Vermits het een unieke attractie is, een prototype zeg maar, zullen de mensen van Mack Rides alvast voor de nodige technische uitdagingen staan. Het bedrijf heeft beperkte ervaring in lanceerachtbanen. Ditmaal betreft het ook een totaal ander type treintje, een bootje in plaats van een lange trein, dat bovendien ook nog eens in aanraking komt met water. Alvast een mooie uitdaging. 
Ook is het de eerste keer dat een attractie van Mack Rides een hoek van 90 graden maakt. Dat geeft toch extra denkwerk bij het ontwerpen van de vehikels.
De aandrijving van deze bootjes is op basis van LSM-lancering (linear synchronous motor): elektromagnetische motoren zullen het bootje tot driemaal toe lanceren. Dit is vergelijkbaar bij Sky Scream in Holiday-Park (een ontwerp van Premier Rides). De eerste lancering is achterwaarts (50 km/u en een hoogte van 25m), vervolgens volgt er een voorwaartse lancering (85 km/u en tot op een hoogte van 35m), de laatste lancering gaat gepaard met een top van 100 km/u en de bootjes zullen dan tot op 45 meter hoogte gaan. Bij elke toren zal een vrije-val-gevoel te ervaren zijn, wat het toch een best spannende attractie zal maken. Het is een soort achtbaan, in combinatie met water en met de thrill van vrije-val. Dat is heel wat.

20150212 WalibiMack640 2

Verschillende uitdagingen zijn nu ook aan de orde voor de ingenieurs en technici van Walibi Belgium.
Het aanleggen van de funderingen, in een niet drooggelegd meer, is er alvast één van.
Bovendien wordt binnenkort aan de bouw van een dijk rond de attractie begonnen, midden in het meer, tussen Flash Back en Country Cantina. Deze dijk zal ervoor zorgen dat het water op een heel precies niveau blijft om de finale afremming van de boot te kunnen garanderen.
Hier zal trouwens ook een extra technische uitdaging zitten: vermits de boot optimaal moet gelanceerd worden, mag er geen afremming zijn door het water. Pas na de laatste lancering zal het bootje doorheen de splash mogen gaan. Dit betekent dat het waterniveau in eerste instantie tot onder de track moet zitten. Op de tekening is ook duidelijk een soort extra omwalling te zien ter hoogte van de splash, wat kan wijzen op een extra soort bassin waarmee men het waterniveau kan regelen, wellicht via pompen en sluizen. Bovendien moet dit alles afgestemd worden op de attractie zelf qua timing en snelheid van vullen.

20150212 WalibiMack640 1

Jean-Christophe Parent, Algemeen Directeur Walibi, licht alvast verder toe: "De nieuwe attractie moest aan een aantal criteria beantwoorden. Ze moest innovatief zijn , verrassend zijn en een nieuwe reeks sterke, onvergelijkbare belevingen uitlokken. De nieuwe attractie moest eveneens voor momenten zorgen die kunnen gedeeld worden in en rondom de attractie. Het project moest ambitieus zijn maar ook toegankelijk voor zowel kinderen als hun ouders. De eerste stappen in dit project werden anderhalf jaar geleden gezet en betekenden het begin van een spannende samenwerking met de teams van Mack Rides. We zijn dan ook heel trots dat wij deze nieuwe, exclusieve ervaring als Belgisch pretpark in wereldprimeur zullen kunnen aanbieden."

Het is nog eventjes wachten op 2016, maar dit seizoen mogen de bezoekers van Walibi genieten van allerlei festiviteiten rond de 40ste verjaardag van het pretpark. Het komende seizoen belooft een jaar te worden met een aantal verrassingen, waarvan de eerste in Aqualibi al zichtbaar aanwezig is. De nieuwe glijbaan “Flash” werd op 24 januari geopend voor het publiek. Alvast benieuwd om ons verder te laten verrassen...