Efteling kiest voor mijnthema

Voor de vele pretparkfans is het aftellen naar de zomer van 2015, want dan opent de nieuwe achtbaan in de Efteling, de spectaculaire dive coaster ‘Baron 1898’.

20141015-EftelingBaron180Deze thrill ride neemt bezoekers vanaf 1m40 mee naar het tijdperk van de mijnbouw eind 19e eeuw, het tijdperk van de Nederlandse mijnbouw, toen de industrialisatie hoogtij vierde. Net als bij de andere attracties binnen de Efteling draait de attractie niet alleen om de rit, maar is er een hele storytelling die de attractie een rijk gethematiseerd verhaal meegeeft. De Efteling liet zich inspireren door de rijke geschiedenis van de mijnbouw, gecombineerd met de (inter)nationale legende over de ‘Witte Wieven’. De sage vertelt dat een hebzuchtige mijnbaron een goudader heeft gevonden in het zuiden van Nederland. Daar wil hij zoveel mogelijk goud uit de grond halen, maar de vruchtbare grond aldaar wordt beschermd door de Witte Wieven. Mijnbaron Gustave Hooghmoed roept zijn mijnarbeiders (kompels) op hem te helpen en belooft hen bergen goud. Tijdens de rit wordt duidelijk dat de Witte Wieven de gouddelving saboteren…

In de attractie verplaatsen bezoekers zich in het leven van een stoere mijnarbeider. De achtbaan voert de mijnarbeiders naar een grote hoogte om meteen daarna een 37,5 meter diepe duik in de mijnschacht te maken, waarna een spectaculaire rit volgt. Prijskaartje van Baron 1898: 18 miljoen euro.

De komst van deze nieuwe attractie, een echte thrill ride, doet mogelijk de wenkbrauwen fronsen bij de vele Eftelingliefhebbers. Het is een attractie die je niet meteen in het sprookjes-themapark zou verwachten. Toch is het een weloverwogen keuze geweest die kadert binnen de plannen om de Efteling gefaseerd door te laten groeien naar 2020. 

Fons Jurgens, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Efteling, licht alvast de keuze verder toe: "Er zijn drie redenen waarom de Efteling voor een dive coaster heeft gekozen. Om de beoogde groei te kunnen bewerkstelligen, is een vergroting van het huidige attractieaanbod nodig. 
Daarnaast bleek binnen de doelgroep ‘extended family’, waar de Efteling zich doorgaans op richt, nog ruimte te zijn voor een attractie gericht op tieners. Tot slot is een dive coaster een bijzondere en zeldzame achtbaan in Europa, waarmee de Efteling onderscheidend blijft binnen de top van de Europese attractieparken.”
Fons Jurgens benadrukt dat vooral het verhaal rondom deze achtbaan de attractie zo uniek en typisch Efteling maakt: “Baron 1898 is een uitstekende combinatie van staal en een verhaal.”

20141015-EftelingBaron640

In Europa staan er momenteel twee dive coasters van B&M, namelijk in het Britse Alton Towers en in het Duitse Heide Park. Het Italiaanse Gardaland is momenteel ook bezig met de bouw van dit type achtbaan.

Meer over de bouw en thematisering van Baron 1898 is te volgen in de making-of van de nieuwe attractie.
Deze serie is exclusief te volgen op het Efteling-kanaal op YouTube