Luigi’s Flying Tires verdwijnt

Luigi’s festival of the Dance eind 2015

In het bijzonder knap aangelegde Cars Land in Disney California Adventure wordt twee jaar na opening al een attractie verwijderd, namelijk Luigi’s Flying Tires.

20141002-LuigisFlyingTires180Cars Land is een mooi uitgevoerde replica van Radiator Springs, het bekende plaatsje uit de Pixar animatiefilm “Cars”. Dit prachtig aangelegd gedeelte opende op 15 juni 2012. Een van de attracties is echter een heel kort leven geschoren, namelijk Luigi’s Flying Tires. Op 11 januari 2015 zal het laatste ritje plaats vinden om dan vervangen te worden door een nieuwe attractie Luigi’s festival of the Dance die dan tegen de Kerstvakantie van 2015 moet open gaan.

Luigi’s Flying Tires was alvast een attractie om naar uit te kijken, omdat het een modern versie was van een originele Disneyland attractie met de naam Flying Saucers. Bezoekers nemen plaats in een karretje, dat ingewerkt is als een gigantische autoband. Door middel van een compressor wordt er lucht geblazen doorheen 6714 luchtbuisjes die in de vloer zijn ingewerkt. Hierdoor komen de bakjes zo’n 5 cm van de grond.
John Lassetter, CCO van Pixar, Walt Disney Animation Studios en DisneyToon Studios was een enorme fan van deze retro-attractie. Als creatief adviseur voor het Walt Disney Imagineering team was zijn input groot bij de creatie van deze toch wel unieke attractie.
Toch was het ontwerpen van deze attractie een enorme uitdaging voor de ingenieurs. En dat was duidelijk eens de attractie open ging. Net als de originele attractie klonk het concept veel leuker dan het effectief was, voor vele bezoekers was het toch soms een frustrerende ervaring omdat de attractie niet werkte zoals het moest. Daarom werden gigantische strandballen geïntroduceerd bij de attractie om zo meer emoties los te weken, maar die vertraagden dan weer het in- en uitstappen wat dan weer leidde tot nog langere wachttijden. Twee maanden na de introductie verdwenen de strandballen alweer.
Een ander groot nadeel zijn de operationele kosten en onderhoudskosten die deze gevoelige attractie met zich meebrengt.

De vervanger van deze attractie, Luigi’s festival of the Dance, zal alvast een choreografie hebben, waardoor de bezoeker zelf niet meer zal sturen. Een vloot van oude Fiat autootjes (1950) zal over de ruimte heen draaien en rijden. Zij stellen de verre familie voor van Luigi die op bezoek komen. Een groot deel van de huidige attractie kan hierdoor herbruikt worden. Het ritsysteem is gelijkaardig aan het WiFi gestuurd systeem dat nu ook gebruikt wordt in de Ratatouille attractie van Disneyland Paris en Mystic Manor in Hong Kong Disneyland.

20141002-LuigisFlyingTires640

Is Luigi’s Flying Tires nu de attractie die het kortste leven geschoren was in een Disney-park? Nee, die (on)eer is weggelegd voor Superstar Limo, een dark ride die deel uitmaakte van de opening van Disney California Adventure op 8 februari 2011, waarin je als bezoeker werd rondgeleid als zijnde de nieuwste Hollywood celeb. Nog geen jaar later, op 11 januari 2012 werd de attractie afgevoerd en vervangen in 2006 door Monsters, Inc. Mike & Sulley to the Rescue!