Psyké Underground

Legendarische attractie Walibi start derde leven

Eén van de meest legendarische attracties in België is zonder twijfel de Sirocco of Turbine. Vele fans betreurden de sluiting van deze gelanceerde shuttle loop coaster enkele jaren geleden. Maar na enkele jaren onderzoek en investeren is het zover en zal dit stalen monster binnenkort weer bezoekers mogen begroeten als Psyké Underground.

2013-06-WalibiB-PsU-logoDe attractie werd helemaal vernieuwd: niet alleen technologisch, maar ook qua concept en thematisatie. Walibi Belgium heeft ervoor gekozen om het muzikale thema van de wereld van Walibi te gebruiken om de attractie in te kleden. De kleuren van het gebouw zijn geïnspireerd op het kleurrijke Shimmeria, de rijke wereld die Walibi en zijn tweelingbroer Squad samen ontdekken en waar muziek de hoofdtoon voert… Het is de befaamde Vita die de bezoekers voortaan welkom heet en meeneemt naar een unieke ‘toeristische’ bestemming…
De naam verwijst dan weer enerzijds naar de psyche of de menselijke geest die zal uitgetest worden, vermits het de nodige moed zal vergen om deze intense attractie te betreden. De rit die zo’n 50 sensationele seconden lang zal duren zal zorgen voor een beleving met krachten op het lichaam van 4,88 G. De attractie bevindt zich in Fabulous, een ondergrondse stad in Shimmeria. De samentrekking van die twee begrippen leidt tot de nieuwe naam “Psyké Underground”.

2013-06-WalibiB-PsU180Meer dan 13 miljoen mensen gedurende 28 seizoenen hebben plezier beleefd in de attractie die nu klaar voor de volgende generatie. De attractie was origineel een door een vliegwiel aangedreven shuttle loop coaster van Schwarzkopf. Het achtbanenbedrijf leverde eind jaren ’70 en in de jaren ’80 enkele pareltjes van coasters die één voor één als ware klassiekers gelden voor de achtbaanfans. Zo ook Sirocco. Sinds de opening in 1982 maakte deze attractie samen met Tornado, ondertussen gesloopt, het mooie weer in Wavre. Walibi werd door de komst van Sirocco destijds beschouwd als één van de meest innoverende parken in Europa. Na het incident waarbij de trein ondersteboven bleef hangen (in 1997), werd de attractie al eens onder handen genomen en gedeeltelijk overkoepeld. Sirocco werd in 2000 getransformeerd in Turbine, maar de basis van de achtbaan bleef hetzelfde. Na 27 jaar trouwe dienst werd in november 2008 het voorlopig laatste ritje gereden. Het treintje van de Sirocco en later de Turbine legde op 27 jaar tijd 486 010 ritten.

Voor Psyké Underground is er echter heel wat veranderd, niet alleen de naam en de buitenkant van de attractie. Maar liefst 6 miljoen Euro werd geïnvesteerd in de vernieuwing van de attractie. Dat is anderhalf keer het budget van pakweg Huracan, de nieuwe achtbaan-ervaring in Bellewaerde Park. Om de attractie te kunnen heropenen, was vier jaar onderzoek nodig om uit te zoeken welke technologische oplossingen de beste waren om de attractie te doen herrijzen. Er werd uiteindelijk gekozen om de attractie te lanceren, gebruik makend van een LIM-lancering (lineaire inductie motor). In de pretparkenwereld wordt er meestal gebruik gemaakt van LSMtechnieken (linear synchronomous motor), maar in de VS zijn er enkele achtbanen die via LIM worden gelanceerd. Dit systeem gebruikt een groot magnetisch vermogen om de 10 ton zware achtbaantrein te lanceren. Het principe van afstotende magneten wordt gebruikt voor de lancering, waarbij een vin op de trein als een soort rotor fungeert en op de sporen is een dubbele stator voorzien die de energie opwekt. Voor het lanceersysteem werden de mensen van Gerstlauer gecontacteerd. Zij hebben in België eerder al een gelanceerde achtbaan gebouwd, namelijk Anubis the Ride in Plopsaland De Panne. De trein vertrekt uit het station met een kleine beginsnelheid om dan door de magneten gelanceerd te worden tot 85 km/u in minder dan 3 seconden. Net als vroeger zullen de bezoekers eerst doorheen de 25 meter hoge looping gejaagd worden om dan 45 meter in de hoogte te gaan. Deze stukken spoor zijn ondertussen ook volledig ingesloten, zodat de beleving volledig indoor zal zijn. Daarna volgt uiteraard opnieuw het achterwaartse gedeelte.
Vandaar ook de benaming shuttle loop coaster, dit is een achtbaan waarbij hetzelfde traject voorwaarts en achterwaarts worden doorlopen, met daarbij een inversie-element. Een boomerangcoaster valt ook onder deze definitie, al wordt die uiteraard niet gelanceerd. Psyké Underground is de nog enige operationele shuttle loop coaster van dit type in Europa. In Blackpool Pleasure Beach staat er met Revolution ook een shuttle loop met één vertikale looping, maar de beleving is toch helemaal anders. Wereldwijd zijn er van dit type Schwarzkopf shuttle loop coasters nog maar slechts zes modellen: één in Mexico (Cascabel, 1994), één in Zuid-Afrika (Golden Loop, 1989), één in Californië (Montezooma’s Revenge, 1978), één in Japan (Shuttle Loop, 1980), één in Brazilië (Katapul , 1999) en dus één in Europa, die van Walibi Belgium.
Nu de lancering en de trein helemaal vervangen zijn, in feite het concept, kunnen we zelfs openlijk de vraag stellen of Psyké Underground nog in dit rijtje thuis hoort. Behalve de tracks van de achtbaan is er niet veel Schwarzkopf meer aan…
    

2013-06-WalibiB-PsU-420

Behalve de techniek en de aankleding, is er ook nog het concept en de verhaallijn die helemaal anders is. We bevinden ons in Shimmeria, meer bepaald in de ondergrondse stad Fabulous. Van buitenuit zien de bezoekers allerlei winkeltjes, een loket om een ticket te kopen, een hotel en een bedrijfje dat vuurwerk maakt (Pyro Technics Inc). De passagiers worden alvast verwelkomd door de befaamde Vita Drakovitz en haar waterspuwers. Ze nodigen de bezoekers uit om een tourtje te maken doorheen de stad, maar in feite loodsen ze de bezoekers een oud station binnen. Daar ontdekken ze een enorme machine en wonen ze een show bij, alvorens ze worden verzocht om plaats te nemen in het treintje. Eens in het treintje is er geen terugweg mogelijk…
Om de verhaallijn te ondersteunen wordt er niet alleen gebruik gemaakt van thematisatie, maar ook van verschillende special effects. Vooral de 3D-projectie van een monster die elke rit anders zou zijn, belooft nu reeds de moeite waard te zijn. Bovendien is alles indoor en wordt er gebruik gemaakt van het donkere en duistere om zo toch de hartslag omhoog te jagen. Zwart desoriënteert immers. Het zal bovendien de verbeeldingskracht inspireren en de intensiteit verhogen…

Om de totaalbeleving compleet te maken, werd er ook een speciale anthem gecomponeerd. Een Frans-Zwitserse DJ en muziekproducent, Quentin Mosimann, vooral bekend in Franstalig België, heeft speciaal voor de vernieuwde attractie een electronummer gecomponeerd, genoemd naar de attractie, Psyké Underground.
    

 

Walibi Belgium heeft er vier jaar over gedaan om de achtbaan nieuw leven te geven. Het ganse concept en techniek werd aangepast. Thematisatie en special effects werden toegevoegd. Psyké Underground is een zodanig doorgedreven vernieuwing van Sirocco/Turbine dat de attractie als nieuw kan gecatalogeerd worden. Het is nu aftellen naar opening om te ervaren en hopen dat de ervaring even goed is als de legendarische voorganger.