Aftellen naar de opening van Shambhala

2012-04-PortAventura-Shambhala

Een nieuw pretparkseizoen is begonnen, en het is vooral uitkijken naar Shambhala, de nieuwe achtbaan van Port Aventura die zich tot hoogste achtbaan van Europa zal kronen.

 

Constructie bijna klaar

De subtitel van de nieuwe achtbaan geeft het mogelijk al aan dat deze achtbaan een hoge ontdekkingsreis gaat worden: Shambhala, Expedition to the Himilayas. Met een hoogte van 76 meter en een First drop van 78 meter, zal deze nieuwe hypercoaster het Europese hoogterecord van Silver Star (uit Europa-Park) verbreken met enkele meters.

Net als Silver Star is deze achtbaan een ontwerp van B&M, Bolliger & Mabillard, een Zwitserse achtbanenbouwer die gekend is voor extreem ogende achtbanen met een comfortabele ritervaring. De bouw van deze achtbaan zal natuurlijk de skyline van het Spaanse toppark drastisch veranderen. Het degradeert Dragon Kahn zelfs als het ware tot een medium grote achtbaan…

Shambhala zou begin mei mogelijk de deuren openen, al is dit nog niet officieel bevestigd. De achtbaan is bijna voltooid, de afwerking staat nog op de planning, en uiteraard moeten de testen ook nog beginnen. Het park heeft een leuk constructie-overzicht vrijgegeven.
 


Nog enkele cijfertjes en weetjes:

Type achtbaan: Hypercoaster (>200Ft)
Constructeur: Bolliger & Mabillard (B&M) 
Themagebied: China
Ingang: achter Fumanchu, naast Dragon Kahn
Express ingang: Ja
Toegankelijk voor mindervaliden: Ja
Maximale snelheid: 134 km/h
Maximale hoogte: 76 meter
First drop: 78 meter
Lengte: 1620 meter
Duur: 3 minuten 30 seconden
Heuvels: 5
Aantal treinen: 3
Capaciteit per trein: 32 personen in 8 rijen
Foto & video on-ride: Ja
Investering: 25 miljoen €