Kings Island viert 40-jarig bestaan

2012-03-KingsIsland40

Eén van de leukste pretparkbestemmingen kan men terugvinden in Ohio, nabij de stad Cincinnati: Kings Island. Het park viert dit jaar haar 40-jarig jubileum.

 

Vele primeurs tijdens 40 woelige jaren

De belangrijkste nieuwigheid voor het jubileumjaar is zonder twijfel Soak City, een uitbreiding van het bestaande waterpark. Het park investeerde hiervoor maar liefst 10 miljoen Dollar. Verder mogen de bezoekers genieten van 4 nieuwe wervelende live shows: British Invasion, Charlie Brown's All-Stars, Remember When: The 70's! en Ed Alonzo's Psycho Circus of Magic and Mayhem

In de herfst van 1971 sloot Coney Island te Cincinnati (niet te vergissen met het gelijknamige park in New York) aan de oevers van de Ohio River definitief haar deuren. Hiermee werd een periode vol entertainment afgesloten. In de daaropvolgende lente werd het nieuwe Kings Island Amusement Park geboren. Het park opende de poorten op 29 april 2012 en stond 40 jaar lang symbool voor familieplezier in combinatie met enkele unieke sensationele attracties.

Bij de opening van het vernieuwde park in ’72 waren er meteen al 60 attracties voor het publiek. Tijdens het openingsjaar verwelkomde Kings Island maar liefst 2 miljoen bezoekers. Eén van de kenmerken, ook vandaag nog, is de Eiffel toren die gebouwd werd.
Veertig jaar later staan er meer dan 100 attracties, een totale investering van meer dan 250 miljoen dollar in totaal. In die 40 jaar vonden meer dan 120 miljoen bezoekers hun weg naar het park.
Het park had bij de opening een première door de eerste (moderne) houten duellerende achtbaan te openen: the Racer. In 1973 won het park aan nationale aandacht door de opnames van the Partridge Family.
Een belangrijke toevoeging aan het aanbod en tevens verbreding van de diversiteit, werd Lion Country Safari, later hernoemd naar Wild Animal Habitat. 
In 1977 opende het park een Amerikaanse première: the Screamin' Demon. Dit was de eerste achtbaan die zowel voorwaarts als achterwaarts doorheen een looping reed.
De meest iconische attractie van het park, the Beast, opende in 1979. Hij werd aangekondigd als de grootste, gemeenste, langste en snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan staat nog steeds hoog in de recordlijstjes en voor vele mensen ook in hun persoonlijke favorietenlijstje… De baan kreeg doorheen de tijd enkele aanpassingen omdat sommige punten te extreem en oncomfortabel waren.
In 1981 mocht het park het prototype van de suspended swinging coasters openen: Bat. Omwille van enkele aanhoudende problemen werd ze helaas in 1984 weer afgebroken.
In 1982 kondigde het park als eerste seizoenspark aan om een winteropening te houden. Meer dan 271,000 bezoekers kwamen tijdens de zes weken durende winteropening.
Een andere primeur voor de VS kwam er in 1984 met de allereerste stand-up looping achtbaan, King Cobra, waarbij ook de smurfen werden geïntroduceerd. De attractie Enchanted Voyage werd hiervoor geherthematiseerd.

In 1985 volgde de supernatte rapid river White Water Canyon. Twee jaar later was het jaar van Vortex, met zes inversies toen de wereldrecordhouder van meeste inversies op een achtbaan…
In 1989 opende het waterpark Water Works, met verschillende glijbanen.
Tijdens het 20-jarig jubileum warden niet alleen nieuwe attracties geopend, maar werd het park ook overgekocht door de filmgroep van Paramount. Zij introduceerden Top Gun (nu Flight Deck), een hangende achtbaan. In 1996 opende Flight of Fear, de allereerste LIM achtbaan, een gelanceerde achtbaan die volledig overdekt is.
In 1999 opende Face/Off (nu Invertigo), de inverted boomerang coaster, en ook Drop Zone, toen de hoogste freefall torenattractie.

2012-03-KingsIsland40-nieuwsHet millennium jaar bracht Son of Beast, ‘s werelds grootste, snelste en enige looping achtbaan. De achtbaan kende helaas vele operationele problemen. De looping werd in 2006 verwijderd, maar andere treinen konden de problemen niet helemaal oplossen. In 2009 sloot de achtbaan.
In 2002 pakte het park uit met een stevig gethematiseerde dark ride, Tomb Raider: The Ride. Een jaar later volgen nog andere film related attracties: Scooby-Doo and the Haunted Castle, Delirium (‘s werelds eerste Giant Frisbee) en SpongeBob SquarePants 3-D. The Italian Job opende in 2005, een leuke lanceerachtbaan met de coastertrein als mini’tjes gethematiseerd.
In 2007 opent Firehawk, een flying coaster die verhuisde van zusterpark Geauga Lake. In 2008 neemt Cedar Fair de Paramount parken over, en worden heel veel attracties hernoemd. Het daaropvolgende jaar wordt Diamondback geïntroduceerd, de hoogste en snelste achtbaan van het park.