Nieuw seizoen voor Mini-Europe

2012-03-Mini-Europe

Mogelijk is dit het voorlaatste jaar dat Mini-Europe zou bestaan, toch blijft het park investeren in het aanbod en de kwaliteit van hun dienstverlening. Zo werden verschillende miniaturen gerenoveerd en kreeg de tuinarchitectuur een nieuw uitzicht.

 

Kom langs… voor het te laat is!

Aan de voet van het Atomium in Brussel ligt Mini-Europe, het enige park waar u in enkele uren door heel Europa reist. Als bezoeker kan men genieten van de typische sfeer van de mooiste steden van het oude continent. Big Ben en zijn typisch deuntje verwelkomen u in hartje Londen. Gondels en mandolines laten u de charmes van Venetië ontdekken. Volg de Thalys van Parijs tot aan de andere uithoek van Frankrijk. Breng zelf de animaties op gang: doe de Vesuvius uitbarsten, breek de Berlijnse muur af, versla de stier in de Arena van Sevilla en nog zovele andere ...
In totaal vindt u in Mini-Europa meer dan 350 monumenten en animaties van een ongeëvenaarde kwaliteit. Toch zijn er helaas vele vraagtekens over het voortbestaan van deze toeristische trekpleister. Dit is het gevolg van het hypothetische Neo-project en vooral het geaarzel van de stad Brussel. Desondanks dit alles is het management en het personeel van het miniatuurpark en waterpretpark vastbesloten om nog tot 31 augustus 2013 op de ingeslagen weg verder te blijven gaan.
"Tot op de laatste dag zullen wij onze bezoekers een onvergetelijke ervaring blijven bieden", benadrukt Thierry Meeùs, gedelegeerd bestuurder van de twee parken. Dit wordt bevestigd door het programma van het nieuwe seizoen. Op dit programma: nieuwigheden, verfraaiingen en aanpassingen.

2012-03-Mini-Europe-nieuwsOp 17 maart werden de deuren van Mini-Europe opnieuw geopend. De bezoekers van het Brusselse miniatuurpark kunnen er de gerenoveerde Sacré-Cœur basiliek van Montmartre, de Brugse hallen, de Santa Maria van Christopher Columbus of het Dogenpaleis in Venetië bewonderen.
Alleen al aan deze laatste was er meer dan drie maanden werk nodig: om de authentieke afwisseling van de roze, grijze en witte bakstenen – 39.000 in totaal! - te respecteren, moesten ongeveer 20.000 bakstenen één per één met de hand roze of grijs geschilderd worden… En dit was maar een deel van het werk aan Venetië: ook de kades en gondels werden gerenoveerd en de carnavalspoppen veranderden van plaats.

"Een nieuwe tuinarchitectuur verandert het uitzicht op de toegangsweg en de Franse as tussen de Sacré-Cœur Basiliek en de Eiffeltoren. Dit nieuwe concept maakt de tuinen meer dynamisch en  modern. Het miniatuurthema van het park wordt doorgetrokken tot bij de ingang van het park door een mini-tuin met lage planten en dwergbomen van maximum 80 cm hoog", aldus Thierry Meeùs. Voor deze werken was 38 ton aarde en compost nodig om de 5.700 exemplaren van 25 verschillende plantensoorten aan te planten.

"Wij hebben veel vragen over de toekomst van de twee parken, aldus Thierry Meeùs. Wij kunnen slechts één ding garanderen: Océade en Mini-Europe blijven perfect onderhouden en de dienstverlening blijft optimaal tot op de laatste minuut van de laatste dag. Op dit ogenblik ligt deze laatste dag nog altijd vast op 31 augustus 2013."

Na de bekendmaking van de sluiting en de verontwaardiging die dit veroorzaakte, praat de Stad Brussel nu over een oproep tot aanbesteding. Hiervoor worden vastgoedontwikkelaars aangeschreven die zelf kunnen bepalen of ze Océade en Mini-Europe al dan niet in hun plannen zullen opnemen. "Het lot van Mini-Europe ligt dus niet in onze handen, aldus Thierry Meeùs. Daarnaast geeft de Stad Brussel toe dat de resultaten van deze aanbesteding pas na 31 augustus 2013 – na de afbraak van de twee parken – bekend zullen zijn. De Stad stelde nog geen oplossing voor dit probleem voor! In deze onzekerheid hebben wij geen andere keuze dan de sluiting van beide parken voor te bereiden. Gelukkig hebben al vele Waalse, Vlaamse en buitenlandse organisaties contact met ons opgenomen om het concept van Mini-Europe over te nemen".