Mini-Europe en Océade trekken aan alarmbel

2012-02-MiniEurope

Vorig jaar nog berichtten we dat de Brusselse politiek de toekomst van Mini-Europe en Océade op het spel zette. Vermits er nog steeds geen duidelijkheid is gekomen en dit seizoen het park zich moet voorbereiden op een sluiting, besloot de directie om aan de alarmbel te trekken.

 

Brusselse politiek zorgt voor onzekerheid en frustratie

In de media werd luidkeels verkondigd dat beide parken in augustus 2013 de poorten moeten sluiten en plaats moeten ruimen voor een mogelijk winkelcentrum, het zogenaamde Neo-project.

Vandaag riep het parkencomplex de pers bij elkaar op een persconferentie om op die manier de politiek wakker te schudden, die mee aan de basis ligt van de onzekerheid en frustraties, en verschillende argumenten op te sommen die de verontwaardiging mee konden ondersteunen.

"We kunnen zeggen dat het een ongelijke strijd is", aldus een verontwaardigde Thierry Meeùs, gedelegeerd bestuurder van de twee parken, "Ondanks al onze investeringen, de tewerkstelling die we creëerden, het aantal bezoekers en de economische impact op de regio, blijft er onduidelijkheid over een project dat hopeloos vast zit. Dit is te wijten aan de autoriteiten van de stad Brussel, hun politieke bewindslui die verschillende voorstellen op tafel leggen al naargelang hun gesprekspartner en een Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat de dingen vanop afstand bekijkt en niet durft te handelen".

2012-02-MiniEuropeNiewsOcéade en Mini-Europe mogen jaarlijks maar liefst 600.000 bezoekers begroeten, dit is een kwart van alle bezoekers aan Brusselse musea en attracties. Beide parken zijn bijzonder populair en geliefd bij het publiek. Het bestaan van deze parken heeft uiteraard ook een economisch verhaal, een impact van ongeveer 15 miljoen euro aan inkomsten. Bovendien creëren ze ook verschillende arbeidsplaatsen die zullen verdwijnen. Al moet daar wel een kanttekening bij: bij een project zoals Neo zullen er vele arbeidsplaatsen in de plaats komen.

Zowel Mini-Europe als Océade investeerden de laatste jaren enorm, zo’n 13 miljoen Euro elk. Océade profiteerde van de winterpauze om nog twee nieuwe glijbanen te plaatsen waarvan één, de Cameleon, een primeur is: hij is interactief.

"Voor vele toeristen is een bezoek aan Mini-Europe een natuurlijke aanvulling op het bezoek aan het Atomium en omgekeerd", stelt Thierry Meeùs vast. "Dat is de reden waarom het miniatuurpark zo hoog staat aangeschreven op bijvoorbeeld Google of Trip Advisor. Océade van haar kant kende een groei van 80% op tien jaar tijd en is duidelijk het belangrijkste waterpretpark tussen Parijs en Den Haag. Qua omzetcijfer is het de 3e of 4e attractie van Brussel. Met haar vage projecten op de locaties van Océade en Mini-Europe, maar ook Bruparck, Kinepolis of zelfs de gebouwen van het Olympisch Comité en de Trade Mart, lijkt de stad Brussel een halt toe te roepen aan ons unieke ondernemingsdynamisme. Het ergste is het gebrek aan respect van de Brusselse autoriteiten: men zegt ons bijvoorbeeld dat Océade zou kunnen blijven bestaan… op voorwaarde dat we het 100 meter zouden verplaatsen. Men zegt ons ook dat Mini-Europe zou kunnen blijven bestaan op voorwaarde dat alle kantoorgebouwen (ingang, omheining enz.) worden afgebroken en de miniatuurmonumenten zichtbaar worden voor alle wandelaars in de buurt. Kortom, men wil ons alleen deels laten bestaan op voorwaard dat Océade en Mini-Europe bijna volledig worden heropgebouwd en financieel niet meer exploiteerbaar zijn."

2012-02-OceadeNiewsEén van de voornaamste redenen waarom de verantwoordelijken van Océade en Mini-Europe zo verontwaardigd zijn, ligt in het feit dat de stad Brussel geen oog heeft voor het toerisme en de economische impact. "Het NEO-project is een prestigeproject dat, als het ooit werkelijkheid wordt, belangrijke vragen oproept over kost, rentabiliteit en overlast", beweert Thierry Meeùs. "Ons project daarentegen bestaat, is rendabel, kost de belastingbetaler niets -integendeel-, heeft een positieve economische impact, onderlijnt de rol van Brussel als Europese hoofdstad en ontwikkelt voortdurend met nieuwe investeringen".

Zowel Océade als Mini-Europe zijn van plan om hun bezoekers met de glimlach een kwaliteitsvolle buitengewone ervaring te blijven aanbieden zodat ze een onvergetelijke herinnering hebben aan hun verblijf in Brussel, hoofdstad van Europa. Maar uiteraard wil ook het personeel informatie.

"Meer nog dan de andere betrokken partijen voelen de personeelsleden zich in het diepst van hun hart verontwaardigd", benadrukt Thierry Meeùs. "Moeten ze wachten op hun ontslagbrief? Hoe kunnen we hen een duidelijk antwoord geven over hun toekomst en die van hun gezinnen als de stad Brussel vaag en passief blijft?"

Bent ook u verontwaardigd? Laat dan uw stem horen via deze Facebook-bladzijde.of onderschrijf de petitie