2011-08-PuyDuFou

Afgelopen week hadden we u al geïnformeerd over de geplande wijziging van het BTW-tarief voor pretparken in Frankrijk. De eerste operatoren, maar ook sommige politici, reageren nu en vinden deze wijziging onrechtvaardig.

 

Tegenreacties op belastingsverhoging

Vorige week maakte eerste minister François Fillon bekend dat men de BTW op de inkom van pretparken van 5,5% naar 19,6% zou willen verhogen. Phillipe de Villiers, oprichter van het Franse themapark Puy du Fou tekent alvast protest aan tegen deze geplande taxverhoging. Locale politici springen alvast op zijn kar en stellen zelfs dat hierdoor de toekomst van sommige parken wel eens in het gedrang zou komen. Jobs kunnen hierdoor sneuvelen, en de verhoging van de BTW zal ook geschat een 15% verhoging van de huidige toegangsprijs betekenen. Hierdoor zouden mensen wel eens masaal kunnen afhaken.

De Franse organisatie die vrijetijdsparken bundelt, Snelac, heeft alvast aan de eerste minister gevraagd om het voorstel te herbekijken. "Het voorstel is onrechtvaardig en discrimerend", aldus de sector. "Bovendien werd er absoluut niet overlegd met de sector, en komt deze beslissing helemaal uit de lucht vallen!"

Zowel in België als in Nederland bedraagt het BTW-tarief 6% op de pretparktickets. In Duitsland bedraagt de BTW maar liefst 19%. Voor parken aan de grens met deze lage BTW-tarief landen is het alvast een vorm van oneerlijke concurrentie...