Laatste ritjes Iron Wolf

2011-08-SFGA-IranWolf

De allereerste achtbaan ontworpen door het befaamde B&M, Iron Wolf, zal op 5 september zijn laatste rondjes draaien in Six Flags Great America. Deze stand-up rollercoaster zou naar verluid verhuizen naar Six Flags America, al is dit nog niet officieel bevestigd.

 

Eerste B&M-achtbaan verhuist

Iron Wolf mag misschien niet meteen de meest bekende achtbaan zijn, toch zullen velen hem kennen als de achtbaan uit de film Richie Rich (1994) met Home Alone-acteur Macaulay Culkin. Iron Wolf opende in 1990 en is de eerste achtbaan die verkocht werd door het Zwitserse B&M, initialen die verwijzen naar Walter Bolliger en Claude Mabillard. Deze heren hadden reeds verschillende achtbanen gebouwd, toen ze nog werkten bij Intamin, een ander Zwitsers bedrijf, bekend van diverse pretparkattracties (achtbanen, waterbanen, monorails,…). Sommige Intamin-banen dragen duidelijk de handtekening van beide heren, denk maar aan Shockwave in Drayton Manor, de enige stand-up coaster die nog operationeel is in Europa.
De eerste achtbanen die B&M heeft ontworpen en verkocht, waren net de stand-up coasters, een voortzetting van hun werk bij Intamin, maar dan in al hun vrijheid. Pas later evolueerde het bedrijf naar andere types. De laatste stand-up coaster die het bedrijf verkocht heeft, was Georgia Scorcher die in mei 1999 opende in Six Flags over Georgia (Atlanta). Sindsdien hebben parken geen nieuwe stand-up coasters meer besteld (ook niet bij andere bedrijven).
De allereerste stand-up coaster staat in Japan: Momonga Standing and Loop Coaster in Yomiuriland. Deze achtbaan opende in 1979 als een klassieke achtbaan. Sinds 1984 is het tweede treintje een stand-up versie.

In een stand-up coaster neemt de bezoeker al rechtstaande plaats. Een soort zadel, dat in de hoogte verstelbaar is, en vertikaal verstelbare beugels, verzekeren de veiligheid tijdens de rit. Iron Wolf bevindt zich in het zogenaamde County Fair sectie in Six Flags Great America, nabij Gurnee in het Amerikaanse Illinois. Deze roller coaster was bij opening de grootste en hoogste stand-up achtbaan van ruim 880 meter lang. Het hoogste punt is op zo’n 30m hoogte. De achtbaan telt slechts twee inversies: een looping element en een kurkentrekker. Volgens Bolliger en Mabillard zijn het niet alleen de inversie-elementen die bepalend zijn voor een goede stand-up ervaring, maar vooral de opeenvolging van bochten, die afwisselen in richting.
De laatste ritjes zijn op 5 september, Labor Day.