Langste Europese achtbaan 20 jaar oud

2011-07-LWV-Ultimate

Afgelopen weekend was het feest in het Britse Lightwater Valley: hun prestigieuze achtbaan The Ultimate werd 20 jaar. Om dit jubileum te vieren, werden de allereerste Ultimate-bezoekers opgezocht om 20 jaar later een jubileumritje te maken.

 

Feest in Lightwater Valley

De gelukkigen in 1991 waren mensen die hadden deelgenomen aan een wedstrijd van een lokale krant. Toen waren ze nog jonge tieners, nu konden ze als dertigers met hun gezin het park herontdekken en de achtbaan 20 jaar na datum nog eens uitproberen.

2011-07-LWV-Ultimate-nieuwsDe achtbaan werd door de luisteraars van BBC Radio One the Ultimate genoemd. Frank Bruno MBE opende op 17 juli 1991 deze achtbaan, die op dat moment de langste achtbaan ter wereld werd met een lengte van maar liefst 2268,2 meter. Ondertussen heeft de achtbaan er al meer dan 200.000 ritjes opzitten. Hij vervoerde zo’n 7,5 miljoen bezoekers.

De achtbaan werd ontworpen door Big Country Motioneering in samenwerking met eigenaar van het park, Robert Staveley. De tracks werden gemaakt en geleverd door Tubular Engineering. Staveley besloot aan het einde van het project om geen beroep meer te doen op Big Country Motioneering en herbekeek samen met enkele ingenieurs van British Rail de constructie van de achtbaan: sommige delen van het tweede gedeelte werden herwerkt door de hellingsgraad van de bochten aan te passen.

Mark Bainbridge, de Algemeen Directeur van het park was alvast opgetogen met het fantastische jubileumweekend. “Het was bijzonder leuk om de mensen te mogen begroeten die 20 jaar geleden als allereersten de achtbaan mochten uitproberen. Het was een hele leuke dag voor het ganse gezin, met attracties voor jong en oud, met uiteraard the Ultimate als kers op de taart.”

De achtbaan was vroeger The Ultimate Beast genaamd. Het is zonder enige twijfel de bekendste attractie van Lightwater Valley. Hoewel de achtbaan het wereldrecord van langste achtbaan reeds kwijt is, is de baan nog steeds de langste achtbaan in Europa, een ritje duurt maar liefst 6 minuten.