Ultimate viert 20 jarig bestaan

2011-07-LightwaterValley-Ultimate

Deze maand nog viert the Ultimate zijn 20e verjaardag. Ultimate bevindt zich in het Britse pretpark Lightwater Valley en is de langste achtbaan van Europa. De achtbaan had zelfs tot 2001 het wereldrecord beet van langste achtbaan ter wereld.

 

Langste achtbaan van Europa bijna 20!

The Ultimate is maar liefst 2268,2 meter lang. De achtbaan heeft twee lift hills, en beweegt zich na de drop verder op de glooiingen van het terrein (vandaar de benaming terreinachtbaan). Het is niet meteen de meest indrukwekkende achtbaan, maar een ritje duurt bijna 6 minuten.

De achtbaan werd ontworpen door Big Country Motioneering in samenwerking met eigenaar van het park, Robert Staveley. De tracks werden gemaakt en geleverd door Tubular Engineering. Staveley besloot aan het einde van het project om geen beroep meer te doen op Big Country Motioneering en herbekeek samen met enkele ingenieurs van British Rail de constructie van de achtbaan: sommige delen van het tweede gedeelte werden herwerkt door de hellingsgraad van de bochten aan te passen.
De achtbaan werd uiteindelijk op 17 juli 1991 geopend. The Ultimate had destijds in totaal 4 treinen; die kregen allemaal een naam die verwees naar medewerkers van het park: Tony's Tornado, Rons Rocket, Micks Meteor en Jims Jet. Om een ritje te maken op deze achtbaan moet je al 1m30 groot zijn.
Op 1 augustus 2000 verloor de achtbaan zijn wereldtitel aan de Japanse achtbaan Steel Dragon in Nagashima Spa Land, tot op heden nog steeds de langste achtbaan ter wereld. The Ultimate is sindsdien nog steeds de op één na langste.