Overdracht EU-voorzitterschap in Mini-Europe

2011-06-MiniEurope

Om het Hongaarse voorzitterschap van de Europese Unie in stijl af te sluiten, besloten Hunineu en de Hongaarse toeristische dienst om in Mini-Europa diverse evenementen te organiseren. Aanstaande weekend is er dus veel animatie gepland.

Feestelijkheden in Brussels miniatuurpark

Om het Hongaarse voorzitterschap van de Europese Unie in stijl af te sluiten, besloten Hunineu en de Hongaarse toeristische dienst om in Mini-Europa diverse evenementen te organiseren. Zo vindt er op 30 juni een officiële plechtigheid plaats, terwijl op zaterdag 2 en zondag 3 juli animatie voor het grote publiek gepland is.

Bij het Hongaarse monument in Mini-Europa vindt op donderdag 30 juni om 11 uur, in aanwezigheid van de Hongaarse en Poolse ambassadeurs in België, de officiële ceremonie van de gezagsoverdracht tussen Hongarije en Polen plaats. Op het Atomium wordt dan ook de Hongaarse vlag gehesen.

Het publiek kan deze plechtigheid bijwonen. Er zullen reuzenballonnen opstijgen en er is een spectaculair vuurwerk bij daglicht. Tijdens de receptie zal Véronique, de zangeres met de kristalheldere stem, enkele oude Hongaarse liederen vertolken. Ook een groep van 7 zangers met wat zwaardere stemklank zal genodigden en bezoekers vergasten op typische muziek van hun land.

Op 2 en 3 juli, telkens van 11 tot 20 uur, kunnen alle bezoekers beter kennismaken met Hongarije, zijn folklore, zijn gastronomie en zijn ambachtskunst: animatie, degustatiesessies, tentoonstellingen enz. En er wordt ook aan de kinderen gedacht: in een pottenbakkersatelier mogen ze met de hulp van een expert hun eerste stapjes zetten in het vormgieten van pottenbakkersaarde.

De Toeristische Dienst is aanwezig met alle toeristische informatie over de vele kuuroorden en thermen en over alle regio's van hun schitterende maar helaas nog te weinig bekende land. Zo zullen er Hongaarse muzikanten, specialisten met accordeon en viool, de folklore doen herbeleven met typisch Hongaarse muziek. Echte Hongaarse huzaren in prachtige uniformen houden een oogje in het zeil tijdens de festiviteiten.

Vanaf 12 uur, en de hele namiddag door, is er een kosteloze degustatie van goulash (heerlijke soep met vlees en groenten), bereid door een Hongaarse chef. Ook andere specialiteiten zoals worstjes, salami's, gebak, speciaal brood enz. worden ter degustatie aangeboden. De dorstige kelen worden gelest via een kennismaking met de witte (Chardonnay) en rode (Pinot noir) wijnen van de streek rond het Balatonmeer. Voor de kinderen is er natuurlijke vruchtenlimonade.
Elke bezoeker ontvangt bij de ingang een coupon om deze typische gerechten overvloedig en tegen meer dan democratische prijzen te kunnen proeven!

Ook is er een kunsthandwerker, die de edele kunst van het pottenbakken demonstreert. Jongere bezoekers mogen de handen uit de mouwen steken en hun ambachtelijke talent beproeven op de pottenbakkersaarde. Souvenirjagers kunnen kiezen tussen grappige dierenmarionetten, handgeschilderde mugs, magneten of halssnoeren in keramiek.

Daarnaast zijn er ook tentoonstellingen, met onder meer foto's van de mooiste plekjes in Hongarije kunnen niet ontbreken op de stand van de Hongaarse toeristische dienst.

2011-06-MiniEurope-nieuws

Als extra’tje heeft het miniatuurpark ook een typische kermisattractie in kioskvorm, dat de bezoekers de kans geeft om hun jagerstalent te beproeven. Met een katapult mogen ze mikken op typische en te gekke figuurtjes. Mikken is één, raken is de kunst!
Bovendien staat er ook een schaakspel ter beschikking van de bezoekers, dit schaakspel wordt fel gewaardeerd door de fans van de thermische baden van Széchenyi.
Sportievelingen kunnen op twee fietsen die zij aan zij bevestigd zijn, zich aan elkaar meten, terwijl de prachtige Hongaarse landschappen intussen voorbijschuiven.
En op een soort rad van fortuin kan iedereen zijn kans wagen en misschien een “kürtos kalács” of ander souvenir uit Hongarije meenemen.

Al deze animatie is kosteloos toegankelijk voor de bezoekers van Mini-Europe.