Projecten Dubai terug op gang

2011-04-Dubai

Enkele jaren geleden rezen er fantastische pretparkprojecten uit de grond in de Verenigde Arabische emiraten, met zeer ambitieuze themaparken die hun gelijke niet zouden kennen. Anno 2011 is gebleken dat de realiteit helemaal anders is...

Dubailand back on track?

Enkele jaren geleden rezen er fantastische pretparkprojecten uit de grond in de Verenigde Arabische emiraten, met zeer ambitieuze themaparken die hun gelijke niet zouden kennen.

Anno 2011 is gebleken dat de realiteit helemaal anders is, en dat vele van die projecten in het woestijnzand blijven steken. Eén van de grootste ambitieuze projecten was zonder twijfel Dubailand, een groots opgezet gebied met onder meer een Six Flags park en een Universal Park. Die Universal Studios dat zo’n 2 miljard dollar zou kosten, had de ambitie om jaarlijks vijf miljoen toeristen aan te trekken, om uitdagende attracties zoals King Kong en Jurassic Park te beleven.

Maar de economische crisis besliste er helemaal anders over, en wat rest is een inkomsgebied dat uitkijkt op een desolaat woestijnlandschap.
Maar er is hoop: de laatste maanden zijn er diverse tekenen van een economisch herstel en ook in Dubai lijken de handel en toerisme uit het dal van de financiële malaise te kruipen. Experten geloven zelfs dat de groots aangekondigde pretparkprojecten opnieuw kunnen hervat worden. Zo ook Joe Gibbons, consultant bij Leisure Consultants in Dubai, consulenten die voorheen al werk hadden geleverd aan Emaar en meehielpen om Sega Republic in Dubai Mall tot leven te brengen. Hij tempert wel de steile verwachtingen van Universal die hopen om in 2012 al het park te kunnen openen, maar hij ziet wel veel beterschap en is al blij dat sommige projecten opnieuw worden hervat.
Bovendien meent hij dat de concurrentie van een themapark aan de huidige entertainment faciliteiten, zoals Sega Republic en Mall of the Emirates’ Magic Planet, meer dan welkom is om de business hier opnieuw op gang te trekken.

Bovendien is er echt nood aan een park dat gemakkelijk 20.000 tot 30.000 mensen aankan op een dag, want de huidige infrastructuren zijn helaas te gelimiteerd.
Met de huidige conventie van DEAL in Dubai zijn de ogen alvast weer gericht op dit mogelijk pretparkparadijs, al zal nu de twijfel en ongeloof rond die projecten toch langer blijven sluimeren, tot er daadwerkelijk schot in de zaak komt. En dat beseft men daar maar al te goed.