Conceptueel inzicht over Shanghai Disneyland

2011-03-Shanghaidisneyland

Afgelopen week lekte een zogenaamde Blueprint uit van het nog te bouwen Shanghai Disneyland, het allereerste Disney-paradijs op het Chinese vasteland. Het plan bevat een domein van zo’n 7 km² waarvan meer dan de helft al zal volgebouwd worden.

Meer info over Shanghai Disneyland

Afgelopen week lekte een zogenaamde Blueprint uit van het nog te bouwen Shanghai Disneyland, het allereerste Disney-paradijs op het Chinese vasteland. Het plan bevat een domein van zo’n 7 km² waarvan meer dan de helft al zal volgebouwd worden met het themapark zelf, hotels en parkings.

Ook zullen twee metrolijnen het gebied passeren, met name lijn 2 en lijn 11. Lijn 11 zal al bij de eerste fase volledig operationeel zijn, terwijl de andere lijn pas later zal geïntroduceerd worden. Een station zal in het resort zelf gebouwd worden. Er zal zo’n 2,7 miljard Euro geïnvesteerd worden in een eerste fase, waarbij 3,9 km² zal gebruikt worden. De andere gronden zijn voorzien voor een latere uitbreiding.

In het plan zijn er vier hotelzones voorzien. Dit kan evenwel betekenen dat er meer dan 4 hotels zouden gebouwd worden. Ten zuiden van het binnenmeer zijn er alvast twee hotel zondes voorzien. Het themapark en het binnenmeer worden dan weer gescheiden door allerlei faciliteiten en parkings. Het is nu al duidelijk dat water een belangrijke rol zal spelen in het ontwerp van het park: naast het binnenmeer is er ook een rivier die zich rondom het park begeeft, van zo’n 10km lengte.

Het nieuwe Disneyland zal niet ver verwijderd zijn van Zhangjiang High-Tech Park, Kangqiao Industry Zone en wat heet the International Medical Zone. Het themapark ligt in het zuidoosten van de Chinese grootstad, op 12 km van de internationale luchthaven. Twee grote boulevards leiden naar het park: Xiupu Road zal via het westen toegang verschaffen aan het park, terwijl de zuidelijke toegang zal kunnen bereikt worden via Liufeng Road.

2011-03-Shanghaidisneyland_blueprint

De opening van het park is voorzien in 2015. Men verwacht zo’n 7,3 miljoen bezoekers tijdens het openingsjaar. Shanghai Disneyland zal het derde Disney-resort in Azië worden naast de vestigingen in Tokyo en Hong Kong.