2010-12-PleasurewoodHills

Eind 2008 kondigde de grote Franse pretparkengroep Compagny des Alpes hun strategische plannen voor lange termijn aan, waarbij toen reeds werd aangekaart dat sommige parken zouden verkocht worden. 

Strategiewijziging bij Compagnie des Alpes

Eind 2008 kondigde de grote Franse pretparkengroep Compagny des Alpes hun strategische plannen voor lange termijn aan, waarbij toen reeds werd aangekaart dat sommige parken zouden verkocht worden.

Officieel heet het dat een aantal parken moesten verkocht worden omdat ze niet langer in de strategie van de groep pasten, qua grootte, activiteit en ligging. Maar dat was het wel toen ze werden aangekocht. Mogelijk dat het rendement van deze regionale parken niet hoog genoeg lag. In totaal betreft het zeven parken die te koop worden gezet. Deze parken ontvingen in seizoen 2009/2010 in totaal 1,55 miljoen bezoekers, met een totale omzet van 28,3 miljoen euro, cijfers die toch relatief laag liggen en dat geeft mogelijk meteen de hoofdreden weer van de verkoop.

Onze Belgische parken Bellewaerde Park en Walibi Belgium, die tevens deel uitmaken van deze groep, bleven gelukkig gespaard, maar bij onze noorderburen is Avonturenpark Hellendoorn mee het slachtoffer. Daarnaast worden ook overnemers gezocht voor Bagatelle, Aquarium de Saint Malo, Mini Chateaux, Aquarium Val de Loire in Frankrijk, Pleasurewood Hills in Engeland en Aquaparc in Zwitserland.

De parken zijn niet allemaal bekend bij de doorsnee mens, en dit komt omdat het vaak kleine parken betreft met een sterke regionale verankering. Compagnie des Alpes heeft zich ten doel gesteld om een overnamekandidaat te vinden die de kennis van de sector heeft, een gedegen bedrijfsplan kan overleggen en de nodige financiële middelen bezit om de ontwikkeling van de parken in de toekomst te garanderen.

Compagnie des Alpes is alvast exclusieve onderhandelingen gestart met het investeringsfonds H.I.G. Capital France en Laurent Bruloy, een erkend professional uit de sector en voormalig eigenaar van het waterpark Aqualud. De heer Bruloy heeft een gedegen, kwalitatief plan gepresenteerd, dat uitgaat van een investering van ca. 20 miljoen euro in deze 7 parken over de komende 5 jaar.

{module 120}

De partijen zijn in een vergevorderd stadium van de onderhandelingen gekomen over de verkoop van de bovengenoemde parken. Het is de bedoeling dat Compagnie des Alpes gedurende een overgangsperiode een minderheidsbelang zal houden in deze groep. Dit zal de overgang versoepelen en de start van de nieuwe groep ondersteunen. Uiterlijk op 31 januari 2011 zullen de exclusieve onderhandelingen afgerond zijn.

De parken zijn ervan overtuigd dat de voorgenomen overname nieuwe kansen zal bieden voor hen. Voor de parkmedewerkers zal de voorgenomen overname geen directe gevolgen hebben.