Parkworld over Gardaland

IT_Gardaland320240
Parkworld.be waardering
  • gevarieerd attractieaanbod
  • attracties mooi gethematiseerd
  • prachtige shows en entertainment
  • eerder gematigde attracties
  • populair en druk bezocht park

Ons laatste bezoekje aan het Italiaanse toppark Gardaland is al van eventjes geleden, maar daarom zeker niet minder de moeite waard om onze ervaringen met het publiek te delen.

Via het internet hadden we reeds al die prachtige foto’s ontdekt, en in de wetenschap dat dit park de absolute numero uno was, trokken we met hoge verwachtingen naar Gardaland. Wanneer men in het noordelijk gedeelte van het Gardameer verblijft, reken dan al snel een uurtje rijden om op de bestemming te geraken. Met bijna 3 miljoen bezoekers per jaar is het park één van de drukst bezochte parken in Europa, en dat blijkt al snel bij het betreden van het park. De meeste attracties hebben een redelijke capaciteit, maar door de grote mensenmassa zijn wachttijden van 1 uur, buiten seizoen zelfs, geen rariteit.
Het is dan op drukkere dagen bijzonder moeilijk om het ganse park en al haar attracties en shows te ontdekken.

Als achtbaanliefhebber heb je toch een dubbel gevoel in Gardaland: er is voldoende spoorgeweld in het park, maar de adrenalinewaarde ligt eerder op een gemiddelde hoogte. De achtbaantopper van het park voor de vele fans is Blue Tornado, in 1998 geopend en bijzonder populair. Deze look-alike van Vampire is mooi ingewerkt met enkele Tornado jachtvliegtuigen om zich heen, en de prachtige blauwe lucht op de achtergrond doet de achtbaan echt pronken. De rit zelf is zoals elke SLC redelijk voorspelbaar geworden, al voelde deze baan tijdens ons bezoek bijzonder ruw aan. Tijdens het aanschuiven zagen we enkele mensen die door de headbanging en de warme temperaturen een bloedneus hadden opgelopen. Ondanks het gekende verloop heeft Blue Tornado één verrassing in petto: wanneer men na de dubbele twist-inversies de bocht in duikt, volgt op het laatste stukje een linkerhelix, die een leuke snelheid met zich meebrengt.
Die andere topper is een klassieker uit de jaren ’80, en werd door dezelfde achtbanenfabrikant als Blue Tornado, namelijk Vekoma, geleverd. Het is Magic Mountain. De baan is op de kleur na een exacte kopie van Python in de Efteling: na de lift hill volgt een trage bocht, twee loopings, twee kurkentrekkers en een finale helix. Ze werd in 1985 geopend, dus na Python.
Vlakbij ligt de kinderachtbaan Ortobruco Tour, een lang uitgesponnen rollercoaster voor de kinderen. De oudere jeugd zal liever in Sequoia Adventure zitten. Deze attractie werd in 2005 gebouwd en is een zeer opmerkelijk ding. Sommigen wagen het zelfs om deze attractie eerder als een thrill ride te benoemen in plaats van een rollercoaster. De baan werd gebouwd door het Amerikaanse bedrijf S&S Power en is een zogenaamde Screaming Squirrel, een schreeuwende eekhoorn. Net als een eekhoorn ondersteboven aan takken kan hangen en bewegen, doet deze achtbaan dat ook. In een zigzag ga je naar beneden.
De recentste achtbaan is Mamut, een prachtig ingewerkte familieachtbaan, ook gebouwd door Vekoma. Sinds 2009 pleziert deze runaway rollercoaster de talloze bezoekers die hem komen uittesten. De ganse attractie werd in een poolkleedje gestoken om zo het ijstijdperk na te bootsen.

In de regio van het Gardameer zijn warme temperaturen haast onvermijdelijk en dus biedt het park verkoeling aan door middel van verschillende sproei-installaties, maar uiteraard ook met waterattracties.
De meest klassieke attractie is zonder twijfel de boomstamattractie Colorado Boat. Zij werd in 1985 geopend, samen met Magic Mountain, wat destijds een enorme boost voor het park betekende. De attractie zelf is eerder vrij standaard te noemen. Dat kan niet gezegd worden van de andere waterattracties zoals Jungle Rapids en Fuga da Atlantide, die beiden fantastisch mooi werden ingekleed. Beide waterattracties werden geleverd door het Zwitserse Intamin. Het in 1998 geopende Jungle Rapis is een rapid River, zoals de meeste grote parken wel eentje hebben: een wildwaterrivier met ronde raftboten, die de bezoeker alle kanten van de rivier doet ervaren. De kolkende watermassa in Gardaland is echter van een bijzonder bescheiden niveau, en afkoeling van de hitte vind je in deze attractie enkel als je elkaar nat splasht, wat we overigens afraden! Daartegenover staat wel, dat deze rapid river de mooiste attractie in haar soort is die wij tot nu toe hebben mogen ontdekken. Internationaal wordt deze mening gedeeld. Hetzelfde geldt voor Fuga de Atlantide, een soort Spillwater, met geleide tracks, die enorm mooi werd gethematiseerd en prachtige shots oplevert. De natheidsgraad ligt alvast hoger hier.

Het attractieaanbod heeft nog vele andere toppers aan te bieden. Tijdens ons bezoek konden we genieten van een prachtige darkride La Valle dei Re. Deze in 1987 geopende attractie bracht de bezoeker in het oude Egypte. De attractie werd grotendeels ondergronds gebouwd, om zo veel ruimte bovengronds uit te sparen. Dit idee werd ook gebruikt voor andere attracties, waardoor het park haar ruimte optimaal kan benutten. Deze prachtige dark ride werd in 2009 getransformeerd naar Ramses il risveglio, waarbij de attractie een grondige upgrade kreeg en bovendien interactief werd: bezoekers moeten met behulp van een pistool doelen raken in het decor. Het oude transportsysteem bleef echter behouden.
De top-darkride moet wel het piratenavontuur zijn I Corsari. Het concept doet denken aan de vele soortgelijke piratenavonturen, waarbij de bezoeker per boot de piraten ontmoet. Ook hier werd de attractie grotendeels ondergronds gebouwd. De drops zijn eerder afvaarten, waarbij de trein als het ware naar beneden dondert. Ook al heeft de attractie reeds een respectabele leeftijd (de opening was in 1992), toch wordt deze attractie hoog ingeschat door de (internationale) bezoeker.
Eén van de originele attracties uit het openingsjaar trekt jaarlijks nog talloze mensen aan: Tunga. Dit rivieravontuur brengt de toeristen doorheen de Afrikaanse jungle, waarbij het decor uiteraard verschillende voorspelbare scènes bevat. Toen Livio Furini het park in 1975 opende had hij een Italiaans Disneyland voor ogen. Met Tunga had hij meteen een topattractie in zijn park, die sterk geïnspireerd was op Disney’s Jungle Cruise. Hetzelfde kan gezegd worden over de in 1975 ingehuldigde trein die rondom het park rijdt: TransGardaland Express.

In 2000 opende in het park het futuristisch uitziende Flying Island, een attractie die zeer sterk gelijkt op Pagode uit Efteling. Hier werd gekozen voor een UFO. Deze attractie past mooi bij de vrije val attractie, Space Vertigo, die twee jaar eerder werd geopend toen Gardaland het park in oppervlakte uitbreidde.

In het kindergedeelte van het park, dat zeer kleurrijk was en cartoonesk aanvoelde, staat 1 attractie alle aandacht op te eisen: L'Albero di Prezzemolo. Prezzemolo is de mascotte van het park, en de attracties hier in Fantasy Kingdom zijn gebaseerd op deze figuur en zijn vrienden. Hijzelf huist in een grootse boom, met een bijzonder kleurrijke kruin. Via een trap betreedt men zijn woning. Dit is een draaiend huis van Vekoma, een attractie die ook hier grotendeels ondergronds werd ingewerkt.

Naast de mogelijkheid van een 4D-film te zien, zijn er ook nog diverse shows. In Palablu kunnen de bezoekers genieten van het grootste dolfinarium in Italië: de dolfijnen geven hier het beste van zichzelf. Het entertainmentaanbod is ruim en wordt geregeld opgefrist.
Het themapark heeft ook nog enkele leuke gebieden zoals Rio Bravo, het wilde west dorp dat al bestaat van bij de opening van het park en Souk Arabo, een Arabische markt.

Het park is een bijzonder leuk familiepark, maar voor de absolute fans, mist het park toch wel degelijk een topachtbaan die de mensen van hun sokken blaast. De meeste attracties overstijgen qua ritervaring de middelmaat niet. De thematisatie daarentegen is van een bijzonder hoog niveau. Al plaatsen we ook hier een kleine kanttekening: het zijn voornamelijk de attracties die individueel heel sterk zijn uitgetekend. Dit maakt dat soms wel eens twee attracties vlakbij elkaar staan, maar een totaal verschillend thema hebben. Hierdoor krijg je niet meteen de themagebieden, die we vaak toch van een themapark gewoon zijn, op het kindergedeelte na dan. Ook kunnen de attracties uit de jaren ‘70 en ‘80 een upgrade gebruiken, sommigen staan eerder kaal te schitteren in de zon.

Op drukke, warme dagen is een bezoek aan het park niet echt aangenaam. Tijdens ons bezoek hadden we te kampen met een stevig riekende riolering, lange wachttijden met weinig verkoeling, en zeer dure prijzen voor eten en drinken, wat toch een beetje domper zette op het vakantiegevoel dat een pretpark met zich mee moet brengen.

Al bij al een zeer mooi park, ideaal voor de familie, en zeker en vast een bezoekje waard.