Hoe het allemaal begon in Gardaland

Gardaland opende haar deuren op 29 juli 1975. Het park was toen zeer klein, maar het was voor Italië toch wel een bijzonder nieuwigheid. Een lokale zakenman, Livio Furini, wilde graag een Italiaanse versie hebben van Disneyland, waarbij de kost weliswaar een pak lager moest liggen, met hopelijk even gunstige economische opbrengsten. Dat eerste jaar bezochten zo’n 100.000 mensen het park, een getal dat tegenwoordig 2,9 miljoen bezoekers aantrekt, waardoor het de absolute nummer 1 in Italië is. 

History_Gardaland
 

De allereerste attracties van het themapark waren bijzonder bescheiden. Sommige van deze attracties zijn nog steeds in het park: het kleine indianendorp, het grote middeleeuws kasteel met de bloemenklok, Tunga (dat in het begin African Safari noemde), het labyrinth in Japanse stijl,…

Pas in de jaren ’80 begon het park te groeien, met meer volwassen attracties. Toen opende de achtbaan Magic Mountain, een Vekoma-achtbaan met identiek dezelfde layout als Python in Efteling. Ook hier werd de baan voornamelijk ingekleed met bloemen en struiken. Ook in 1985 werd Colorado Boat geopend, een wildwaterbaan met boomstambootjes, een bijzonder populaire attractie toen, en ook nu nog trekt deze attracties bijzonder veel bezoekers aan. In 1987 werd de eerste grote dark ride attractie van het park geopend: La Valle dei Re. Deze attractie zou de bezoekers tot 2008 in een fictieve wereld brengen. Het bijzondere aan de constructie van deze attrcatie, is dat ze grotendeels ondergronds gebouwd is. Men zal dit principe voor enkele andere attracties ook toepassen, om zo voldoende plaats te hebben voor restaurants en wandelpaadjes. In 2009 werd deze dark ride helemaal heringericht om te heropenen als Ramses il risveglio, een interactieve darkride waarbij de bezoeker met een laserpistool verschillende doelwitten in het decor moet proberen te raken.
 
Eén van de grootste projecten in het park was “I Corsari”, een piratenavontuur. Deze dark ride was een heus prestige-project waar vier jaar werk werd ingestoken. Ook deze attractie is grotendeels ondergronds gebouwd. Dit bootavontuur opende in 1992.

In het midden van de jaren ’90 stagneerde het bezoekersaantal en had Gardaland het toch even moeilijk: nieuwe mascottes en een vernieuwde marketingstrategie waren nodig om het park te herlanceren. De draak Prezzemolo was sinds 1975 de parkmascotte en kreeg een extreme makeover. Er werd ook besloten om jaarlijks te investeren in een nieuwe attractie of een innovatie van een bestaande attractie.
In 1995 werd het verouderde Dracula Kasteel omgetoverd tot Merlin the Magician’s castle. Twee jaartjes later opende het grootste dolfinarium van Italië.
 

{module 120}

Een belangrijke mijlpaal was 1998, toen het park in oppervlakte verdubbelde, en verschillende hoogstaande attracties werden bijgevoegd: Blue Tornado, een Vekoma SLC+ coaster (de standaardversie zoals Vampire met een extra helix op het einde), Space Vertigo en de mooie rapid river Jungle Rapids.
In het milleniumjaar werd Flying Island geïntroduceerd, een attractie die veel gelijkenissen heeft met Efteling, en de oudste attracties kregen een grondige vernieuwde look. Een jaar later opende Fantasy Kingdom, een groot gebied dat zeer kindergericht was, een wereld die in teken stond van mascotte Prezzemolo en zijn vrienden.

In 2003 werd een prachtig uitgewerkte waterattractie van Intamin geopend: Fuga de Atlantide, een attractie die door velen bestempeld wordt als één van de mooiste waterattracties ter wereld. Het is dan tot 2009 wachten voor de volgende grote vernieuwingen: Mamut, een lang durende familieachtbaan doorheen een ijstijdperk-landschap en de interactieve darkride Ramses il risveglio maken hun opwachting.