Met het gezin een dagje Puy du Fou

Een vakantie vol met zon en plezier werd afgesloten in het voor ons toch eerder onbekende Puy du Fou, twee uurtjes verwijderd van ons vakantieadres en gelegen op onze terugweg naar België. Aan de kinderen het idee verkocht krijgen om een pretpark zonder attracties te bezoeken, leek eerlijkheidshalve een moeilijke opgave, maar na het bezoek aan het eerste spektakel werden alle vooroordelen overboord gegooid en waren de kids, en de papa en mama, zwaar onder de indruk van het aanbod in dit grote park.

20150915 PuyDuFou180Dat eerste spektakel was de show “les vikings”, een indrukwekkende actieshow, waarbij de bezoekers worden meegevoerd naar een vredelievend dorpje dat geplukt lijkt uit het jaar 1000. In dit plekje worden de dorpelingen plots aangevallen door woeste Vikingen. Paarden, runderen, honden passeren de scene. Ondanks het feit dat de voertaal in het Frans is, kan deze show door de veelvuldigheid aan actie perfect gevolgd worden. De show wordt voortgestuwd door enorm veel actie en beweging, met waterelementen en veel vuur. Het decor biedt ook vele verrassende elementen, maar we willen niet al teveel spoilers vrijgeven.

Enorm onder de indruk van dit oorlogsspektakel werd de weg vervolgd, op zoek naar het volgende showspel. Tijdens het wandelen, valt pas op hoe groot en impressionant het park wel is. Waar de tribunes meteen gevuld zijn met een mensenmassa, is het aangenaam vertoeven op de verschillende wandelwegen doorheen Puy du Fou.

De volgende halte bracht ons naar “Le Signe du Triomphe”, oftewel “Het teken van de Zege”. De titel verwijst naar de strijd tussen de Romeinse gladiatoren en de dappere Galliërs, die in een ware circusstijl het gevecht aangaan. Vermits beide partijen ook plaats nemen in het publiek, ieder aan een kant, werd het publiek in het Collosseum meteen ook betrokken om partij te kiezen voor hun helden. Het sfeergehalte van deze voorstelling lag daarom ook meteen enorm hoog: het publiek werd immers enorm betrokken bij de gebeurtenissen. Ook hier zat een sterk verhaal achter de show, al werd er meer gesproken t.o.v. de actieshow met de Vikings. Maar ook hier voldoende actie met een hoog Ben-Hur gehalte aan stunts. Heel sterke acteurs verheffen het niveau van de show naar zeer grote hoogte. Behalve de sterke acteurs ook zeker vermelden dat er indrukwekkende racewagens met paarden opduiken, met 4 paarden op een rij, met helse achtervolgingen. Ook voor de leeuw is er een rol weggelegd net zoals 2000 jaren geleden.

Nabij de inkom is er het imposante “Mousquetaire de Richelieu”, verwijzend naar de Musketiers uit het tijdperk van Richard Leeuwenhart. Groot voordeel van dit spektakel is dat het overdekt is, waardoor men als bezoeker toch even kon gaan schuilen van de zon. Deze voorstelling heeft een iets lagere actie-radius, al valt er nog veel te beleven, zoals de degengevechten die in scene worden gezet. Voor de kindjes misschien wel een beetje langdradig, maar toch is het mooi om de paardrijkunsten te kunnen aanschouwen. Ook hier is het decor weer prachtig en is het een streling voor het oog om de paarden over de vlaktes met water te zien galopperen. Ook de flamencodans vanuit de 17e eeuw oogt bijzonder authentiek en is een mooie afwisseling t.o.v. de vele gevechten.

In “Le Secret de Lance” draait alles rond het geheim van een magische lans. Hier wordt weer spektakel van de bovenste plank geleverd. We werden terug in de tijd van de middeleeuwen gekatapulteerd en zaten mee midden in de actie, met stoere ridders, machtige paarden en een betoverend decor. Dit laatste is haast letterlijk te nemen, want het decor veranderde geregeld op verrassende wijze. Het spectaculair gebrachte verhaal was ook heel begrijpbaar om volgen, en de vele stunts die werden vertoond waren zeer indrukwekkend.
Een dag is gewoonweg veel te kort om al dat moois te ontdekken. Zo was er een sprookjesbos waar de kinderen enorm van genoten. Het was een mooi bebost gebied waar Franse fabels tot leven komen, denk aan het verhaal van de kip met het gouden ei of de fabel rond de vos en de raaf.

Ook leuk waren de vele ambachten die te ontdekken waren in het park. Een bezoekje aan de smid is toch niet zo alledaags. Er was de ambachtelijke meubelmaker, waar je zelfs meubelstukken kunt bestellen en kopen. De kinderen waren ook aandachtige toeschouwer bij de kalligrafiekunstenares. En er waren ook de artisanaal gemaakte koekjes die niet allen een streling voor het oog waren, maar ook een genot voor de maag.

Doorheen het park konden de mensen ook allerlei boerderijdiertjes ontdekken. Voor de kinderen was dit altijd heel leuk. Ook de restaurantjes waren verborgen in de authentieke huisjes.

20150915 PuyDuFou640

Het park had enorm veel te bieden, helaas was de dag te kort om alles te beleven en stond het einde van de dag voor ons ook gelijk aan het vertrek naar huis. Het was alvast een perfecte afsluiter van de vakantie.
Puy du Fou was een aangename verrassende ontdekking en zeker en vast een reden om het park opnieuw te bezoeken, vermits 1 dag toch wel te kort is om al dit moois te ontdekken. Het park is met geen enkel ander themapark te vergelijken. Het unieke karakter, de kwaliteit van de shows en spektakels, de sfeer in het park en de pracht van het park zijn belangrijke troeven van Puy du Fou. Bezoekers kunnen alvast een van de hotels ontdekken, de zee is ook niet al te ver. Genoeg redenen om eens een niet alledaags park te bezoeken. Wij raden het alvast ten zeerste aan.

Met dank aan Wendy Michiels voor het verslag en de foto's...