Nieuwe attractie in Grieks gedeelte

Het Franse themapark Parc Astérix is erin geslaagd om een Disk'O'Coaster van Zamperla mooi te integreren en te thematiseren als een Olympische attractie, met de beroemde Gallische figuur Obelix als hoofdrolspeler.

20160417 PAx Discobelix180Parc Astérix, gelegen ten noorden van Parijs, opende het pretparkseizoen met een nieuwe attractie, een zogenaamde Disk'O'Coaster van de Italiaanse fabrikant Zamperla. Het implemeteren van zo'n attractie werd al in diverse parken met wisselende uitvoering gedaan. De bekendste is de prachtige inwerking van de Grote Golf in Plopsaland De Panne. Maar ook Parc Astérix slaagt erin om haar versie prachtig uit werken, met een leuke verhaallijn waar de populaire figurr Obelix de hoofdrolspeler is. 
Discobélix dompelt de bezoekers onder in de wereld van het stripalbum Asterix en de Olympische Spelen en biedt klein en groot de kans om te ervaren hoe het voelt om door stripfiguur Obelix als een discus de lucht in te worden geslingerd. Iedereen weet hoe Asterix, Obelix en hun Gallische vrienden de antieke spelen wonnen. En hoewel Obelix niet aan de wedstrijden mocht deelnemen – omdat hij als kleine jongen in de ketel met toverdrank viel en daardoor altijd de sterkste is –, kon hij het niet laten om stiekem toch even te oefenen...
Op onnavolgbare wijze rukte hij de bronzen discus van een reuzegroot standbeeld en slingerde hij het zo krachtig weg dat het sindsdien eeuwig in beweging is. Voortaan kunnen waaghalzen op de discus plaatsnemen voor een sensationele en onvergetelijke rit.

De nieuwe attractie bevindt zich in het midden van het Griekse themagebied. De bouw van Discobélix werd een hele uitdaging. De constructie ligt immers tussen twee bestaande attracties en een groot deel van de rails loopt over het meer.
Frédéric Dubosc, directeur Nieuwe Projecten, legt uit: "Alle werken hier zijn bijzonder, maar de bouw van deze attractie werd een wel erg opmerkelijke uitdaging. Zo moest de helft van het meer met een grote dam worden drooggelegd. Bovendien installeerden we enkele speciale effecten. Een buitengewoon project in Parc Astérix!"

Net als in het ganse park, hanteert Parc Astérix haar eigen stijl, met de nodige homur, waaronder grappige verwijzingen naar de stripfiguur en de bouw van een indrukwekkende eigen versie van een bekend Grieks standbeeld van maar liefst 6 m hoog.
Naast Asterix, die bovenop zijn rots prijkt, heeft nu ook Obelix een eigen standbeeld in het park.

20160417 PAx Discobelix640

Enkele cijfertjes over Discobélix:

  • Een discus met een diameter van 10 m
  • Plaats voor 40 personen
  • Een parcours van 80 m
  • 7 maanden werk
  • Een investering van 3 miljoen euro
  • Bezoekers moeten minstens 1,20 m groot zijn
  • Een 6 m hoog standbeeld van Obeli

Met dank aan Thomas Theys voor de foto's