2012-02-ParcAsterixOzIris

De nieuwste attractie van Parc Astérix is één van de achtbanen waar de rollercoasterliefhebber nu reeds voor het aftellen is voor de opening op 7 april. Met OzIris heeft het Franse park er alvast een publiekstrekker bij.

 

Nieuw Egyptisch themagebied

2012-02-ParcAsterixOzIris-180OzIris is een zogenaamde inverted rollercoaster van het Zwitserse B&M, Bolliger & Mabillard. Het park besloot om samen te werken met hen, omwille van hun bijzonder goede reputatie. Bovendien wilden ze net als bij hun andere topbaan, Tonnerre de Zeus, een avontuur hebben waar de dynamiek van begin tot eind goed zit. Het geheel is gebouwd in en rond een Egyptische tempel, het hart van een nieuwe themazone, Egypte, waarmee het park maar liefst zo’n 10% groter wordt in oppervlakte tot zo’n 33 hectare.
Verrassend is de keuze voor Egypte niet echt: één van de beste verkochte Asterix-albums betreft Asterix en Cleopatra. Dan spreken we nog niet over de verfilming die tot de dag van vandaag de derde best geziene film in Frankrijk is!

Voor de naam van de achtbaan werd inspiratie gezocht uit het album “de 12 werken van Asterix” en zo kwam men uit bij OzIris. Het verhaal gaat over Iris de magiër, die na een kort verblijf in Gallië, waar hij een ontmoeting had met Asterix en Obelix, terugkeert naar zijn thuisland om er een glorieuze Egyptische tempel te bouwen. Om zijn reputatie eer aan te doen maakte hij een nieuwe betovering die de bezoekers zal doen vliegen en rondzweven als losgeslagen vogels. “Bij Osiris en bij Apis, durf jij de ondraaglijke blik van Iris te ondergaan?”
De bezoekers worden uitgenodigd om doorheen de poorten de tempel te betreden en de nieuwste betovering te testen van de magiër die de graad van halfgod heeft bereikt! Het hele parcours ademt de aanwezigheid van onze magiër uit, dankzij de talrijke Egyptische fresco’s, papyrus, sarcofagen, en andere beelden waardoor je als bezoeker wordt ondergedompeld in een angstaanjagende en verontrustende sfeer. Op de tweede verdieping maak je je opwachting in de Grote Zaal: het licht is gedimd, de muziek dramatisch… de tijd is aangebroken om de explosieve mix van collectieve hypnose en levitatie uit te testen! Dan komt de sensationele vlucht van 2 en een halve minuut vol adrenaline.

Een zéér grote troef van deze achtbaan is dat de capaciteit bijzonder hoog ligt: 1600 personen per uur zouden hier moeten kunnen passeren. Hiermee zou OzIris enkele andere grote attracties uit het park moeten ontlasten. De baan is 1000m lang en brengt de bezoekers doorheen 3 tunnels en vijf inversie-elementen, waaronder een unieke dive loop. Met 40 meter hoogte en een maximale snelheid van 90 km/u is dit zeker niet de meest spectaculaire B&M achtbaan, al moet toegevoegd worden dat de inwerking van de achtbaan fenomenaal is en een absoluut extra dimensie zal geven aan de ritbeleving. Men deed inspiratie op bij Universal’s Islands of Adventure waar een heel gebied rond Harry Potter werd geïntegreerd op fenomenale wijze. Voor de achtbaan zelf en de inwerking werd ook bewonderend gekeken naar Phantasialand, met Black Mamba. De helft van het budget ging bovendien naar de afwerking en het themagebied. Het Belgische Neverland Themepark Projects leverde de stenen en de façade van de tempel. Het totale kostenplaatje bedraagt 20 miljoen Euro. Twee jaar lang werkte een team van meer dan 300 mensen uit 30 verschillende beroepen aan dit project. Opmerkelijk feit is dat elke boom die werd gebruikt voor de aanleg van het nieuwe gedeelte werd herplant. Een belofte aan Idefix...

Behalve de nieuwe achtbaan wordt ook de bestaande familie-achtbaan Périferix geïntegreerd in het nieuwe gebied en getransformeerd in Numerobis, verwijzend naar de architecten van destijds, die rotsen en stenen moesten uitsnijden.