Hoe het allemaal begon in Parc Astérix


History_ParcAsterix
De absolute publiekstrekker bij opening was Goudurix, een looping coaster van Vekoma, met maar liefst 7 inversies. De naam is ondertussen al goed ingeburgerd, maar heeft wel degelijk een betekenis: het is immers een contractie van "Goût du risque" wat niet meer betekent dan "de smaak van het gevaar". Misschien ietwat vreemd gekozen, maar de achtergrond van deze naam is terug te vinden in één van de verhalen, waarbij de vikingen aan wal kwamen in Europa. Zij stonden bekend als een volk dat geen angst kende. Door Frankrijk binnen te vallen, leerden ze volgens de stripverhalen wel degelijk het begrip "angst" kennen. Vandaar ook dat men op één van de bordjes bij de ingang een viking ziet met de woorden "Faites-moi peur!" wat niet meer betekent dan "Jaag me schrik aan".
 
Het park bleek een schot in de roos te zijn, en een jaartje later besloot men enkele attracties bij te voegen, waaronder Chaudrons Magiques, Petite Tempête, Camp Petitbonum, Petit Carrousel en vooral Trans'Arverne. Dit is een Zierer familie-achtbaan. Sinds 2003 is deze achtbaan gekend als Périférix, genaamd naar de bekende ring rondom Parijs (Périférique). Serpentin werd het jaartje erna geopend. Deze mini-achtbaan in een simpele ovaalvorm, is bestemd voor de kleinste Galliërs onder ons. De achtbaan die nu Ronde des Rodins noemt, ligt verstopt in het bos van de Druïdes.

Een jaartje later werd de oldtimer baan la Nationale 7 toegevoegd.
1994 betekende de opening van alweer een nieuwe achtbaan, en ook ditmaal een Zierer achtbaan, met name Vol d'Icare. Hier wordt duidelijk verwezen naar Icarus, die volgens de Griekse mythologie vloog om te ontsnappen aan de Minotaur, die in het labyrint zat. Hij gebruikte hiervoor veren, die met wax waren vastgemaakt maar helaas vloog Icarus te dicht bij de zon, waardoor die wax begon te smelten en Icarus dood in zee viel...

1995 betekende de komst van Menhir Express, één van Europa's betere waterattracties, en l'Hydre de l'Herne. Een jaartje later verraste het park vriend en vijand met de fantastische show Main Basse sur la Joconde, een stuntshow die in het teken staat van de diefstal van de Mona Lisa.

In 1997 werd la Rivière d'Elis toegevoegd, maar ook Tonnerre de Zeus. Deze CCI coaster wordt door vele kenners al jaren als beste Europese houten achtbaan bestempeld. De naam verwijst naar oppergod Zeus, die vaak ook werd geassocieerd als zijnde een weergod. In de mythologie wordt hij vaak afgebeeld met een bliksemschicht als wapen, en Parc Astérix heeft dan ook nabij de inkom een reuzenstandbeeld van deze oppergod gezet met een bliksem in zijn hand.

Sinds 1998 moet je uitkijken voor Caesar's spionnen, des Espions de César, één van die vele leuke, originele attracties die het park rijk is. Een jaartje later openden Epidemaïs Croisière en l'Oxygénarium, een spinning raft attractie, die behoorlijk lang zijn.

In 2001 opende alweer een nieuwe achtbaan met Trace du Hourra, een bobslee-avontuur, die origineel werd uitgewerkt in een voorhistorisch thema. Dit blijkt reeds wanneer men in de wachtrij staat en geconfronteerd wordt met één van de eerste bewoners, toen die nog niet konden lopen op twee benen, zoals wij. Op een dag echter was er een holbewoner die hierin slaagde en hierdoor constant juichte (hoera), vandaar ook de naamgeving. In tegenstelling tot de meeste andere gelijkaardige attracties, werd deze bobsledcoaster niet wit geschilderd, maar kreeg het een dieppaarse tint.

In 2003 werd het attractieaanbod verrijkt met weer een buitenbeentje in pretparkland, Transdemonium. Dit is een darkride, die diverse versnellingen heeft en doorheen een ietwat apart uitgewerkt verhaal over demonen raast.

In 2006 was er een dodelijk incident in de waterattractie La descente du Styx. De attractie zal het ganse seizoen 2007 gesloten zijn voor aanpassingswerken en verbeterde veiligheid. In 2008 heropende de attractie als Romus et Rapidus. 2008 bracht een andere grootse attractie naar het park : Le Défi de César, één van ’s werelds beste mad house attracties.