Achtbaantrein vat vuur door lithiumbatterij

Op vrijdag 7 april 2023 vond er om 10u16 een incident plaats in het Franse Futuroscope bij de achtbaan Objectif Mars: een lithiumbatterij op het tweede rijtuig van de achtbaantrein vatte vuur aan het einde van de rit.

De brand was snel onder controle door de ter plaatse zijnde teams van Futuroscope. De attractie werd onmiddellijk stilgelegd met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen. De bezoekers in de attractie werden snel geëvacueerd om 10u20.

20230408 Futuroscope1200800 1 

Twee mensen raakten gewond door brandwonden en werden onmiddellijk behandeld door het ambulancepersoneel. Het parket van Poitiers gaf gisterenavond nog mee dat de twee gewonden het ziekenhuis al hebben verlaten. Het eerste slachtoffer is een vrouw uit de Vendée, met tweedegraads brandwonden. Het andere slachtoffer is een schoolmeisje uit Toulouse, zij was licht verbrand aan één been. Daarnaast werden ook nog 24 medewerkers van het park opgevangen die last hadden van de vrijgekomen dampen.

In een persbericht geeft Futuroscope aan dat het zich terdege van bewust is dat dit incident de nodige emoties kan oproepen. De bezoekers die in de buurt waren van de attractie werden allen opgevangen door de teams van Futuroscope.
De autoriteiten werden onmiddellijk gewaarschuwd. De attractie werd ook meteen gesloten en blijft dicht zodat alle nodige onderzoeken van dit incident kunnen worden uitgevoerd. Het onderzoek werd toevertrouwd aan de onderzoeksbrigade van de politie van Poitiers.
De Franse zender TF1 zond een video uit, gefilmd door een getuige, waarin twee mannen met brandblussers de vlammen proberen te doven onder de stoelen van de achtbaantrein.

Objectif Mars is de eerste en enige achtbaan van het park. Bezoekers worden meegenomen op een missie naar Mars. Deze spinning coaster van het Zwitserse bedrijf Intamin Rides is een vrij recente attractie: ze werd pas in maart 2020 in gebruik genomen. Objectif Mars is onderhevig aan dagelijkse controles en volledig onderhoud aanbevolen door de fabrikant.

20230408 Futuroscope1200800 2

Info & Foto's: Futuroscope - TF1