Parkworld over Disneyland Paris

Artikelindex

Disneyland Paris is zonder twijfel één van de populairste bestemmingen binnen de Europese pretparkenwereld. Het resort heeft dan ook bijzonder veel te bieden: zo zijn er twee themaparken, het Disneyland Paris Park en het Walt Disney Studios Park, een heuse Disney Village met restaurants, entertainment, cinema's om de avond door te brengen en verschillende gethematiseerde hotels met verschillende prijsklasses. Dit alles op een boogscheut van één van Europa's meest romantische steden, Parijs. Dit alles lijkt wel een sprookje. Of toch niet?

 

dlrp

Parkworld.be waardering

Disneyland Paris Park

Toen het Disneyland Paris Park in 1992 als Euro-Disney opende, was het park meteen een hype. Het park was opgebouwd volgens de Magic Kingdom filosofie met vijf themagebieden. In USA Main Street werken vooral de kassa's van de merchendising. Een plekje vinden voor een terrasje of een broodje op te eten is een even grote uitdaging soms als een hidden Mickey te vinden. Toch vallen deze ergernissen in het niets, want het ganse gebied is enorm mooi opgebouwd en wordt geregeld heropgeknapt zodat het niet een vervallen inkomsgebied wordt zoals in sommige andere parken.
Voor de cowboys is Frontierland the place to be. Hier zijn echter slechts twee topattracties terug te vinden, het fantastische Phantom Manor en de met Fastpass uitgeruste Big Thunder Mountain, een op hol geslagen mijntrein. Jammer genoeg is de leeftijd van de baan te merken aan het gebrek van effecten onderweg. Gelukkig doet de wind hier en daar nog een koebel rinkelen, maar de thunder in de mountain was helaas niet meer aanwezig tijdens ons laatste bezoek.
Niet getreurd in Adventureland is er Indiana Jones en de Temple of Péril. Deze attractie werd destijds gebouwd om meer publiek te trekken, maar deze mooi ingewerkte kermiscoaster had enkel de eer om Disney's eerste looping coaster te zijn. Men heeft de baan een tijdje achterwaarts laten rijden, wat qua ritbeleving niet echt super was. Na het vallen van de duisternis is deze achtbaan zeker en vast een aanrader om eens te bezoeken. De populairste attractie in Adventureland moet wel Pirates of the Carribean zijn. Zeker na het kassucces van de piratenfilms met Jack Sparrow als über-piraat, is deze attractie een niet-te-missen avontuur. In de meeste Disneyparken, is reeds een look-alike  van Jack Sparrow aanwezig, helaas nog niet in Parijs, waar de tijd blijkbaar soms blijft stilstaan. Die indruk krijgt men ook vaak bij het eten, of het nu self-service is, tafelbediening of fast food, men slaagt er steeds in om de indruk te wekken dat men echt niet sneller wil gaan.

Ondertussen zijn we in Fantasy Land beland, ongetwijfeld het leukste gedeelte van het park voor de kinderen, met attracties als Peter Pan, Sneeuwwitje, Pinnochio, Casey Junior, It's a small world,... Op drukke dagen is dit gedeelte een ideale leerschool om jezelf truukjes aan te leren om je kinderen in de wachtrij te entertainen. Gelukkig heeft Peter Pan een Fast Pass, wat zeker en vast een aanrader is voor gezinnen, maar haal hem zo vroeg mogelijk, want deze attractie is, ondanks een korte rit, bijzonder populair. In de winter staat hier steevast het kerstdorp van Belle, wat leuk is om te ontdekken tussen de mensenmassa door.
Het meest spannende gedeelte is Discoveryland, in 1992 nog geheel gewijd aan Jules Verne, nu  meer de plastiektour van Toy Story opgaand, wat toch een beetje afbreuk doet aan de stijl van het gebied, al is de attractie rond Buzz Lightyear een fantastische familieattractie. In Star Tours worden de mensen op een spannende ruimte-taxirit getrakteerd. In Honey, I schrunk the audience is een leuke 4D film te ondekken, al zijn ook hier helaas vele effecten verdwenen, wellicht afgeschrikt met één van de prachtige halloweenevents... De attractie echter is toch wel Space Mountain, een achtbaan die wel eens tegenstanders had, omwille van te ruw, maar ondanks dit minpuntje is dit één van de meest fantastische achtbaanervaring binnen Europa. Het is bovendien naar onze mening de beste Space Mountain die te vinden is in de Disneyparken. Vermits we alle Disney-parken wereldwijd reeds bezocht hebben, kan die vergelijking en conclusie gemaakt worden. De baan is niet alleen verrassend met zijn lancering en inversie-elementen, het is een pittige baan, die niet te bruusk indoor gaat en toegevingen moet doen om in de ruimte te passen. De baan is echt gegoten voor dit gebouw!

Uiteraard hebben we niet alle attracties beschreven of geklaagd over de achteruitgang van de parades en personeel, slotsom is dat dit een fantastisch park is, met vele attracties. Wel moeten we toevoegen dat een drukke dag Disneyland Paris niet aangenaam is, zeker niet met kinderen. Probeer daarom zeker en vast bij boeking een kalender te raadplegen om zo rustigere periodes te ontdekken. Maak gebruik van de Fastpass, en als je graag de volle magie wilt beleven, kunnen we alleen maar aanraden om een Disney-hotel te selecteren. Het is meer dan een bed en douche dat je in ruil krijgt!