Hoe het allemaal begon in Disneyland Paris

Het Disneyland Park in Europa is het oudste park van Disneyland Resort Paris, gelegen in Marne-la-Vallée, een gebied dat ten oosten van Parijs is gesitueerd. Het parkencomplex zag het levenslicht op 12 april 1992, toen onder de naam Euro Disney. Euro Disneyland veranderde twee jaar later op 1 oktober in Disneyland Paris. Toen op 16 maart 2002 het Walt Disney Studios Park opende, werd de naam van het resort aangepast tot Disneyland Resort Paris. Anno 2010 is de naam opnieuw veranderd en vereenvoudigd naar Disneyland Paris.

History_Disney

Disneyland Paris was het tweede Disneyresort dat werd geopend buiten de Verenigde Staten. Tokyo Disney Resort was de allereerste ervaring van Disney buiten de Amerikaanse grenzen. Nadien zou Hong Kong Disneyland Resort nog volgen. Al in de jaren '70 gonsde het van geruchten over een Europees Disneyland park. Toen Tokyo Disneyland in 1983 opende en een enorme hit bleek te zijn, was de direktie overtuigd dat hun succes ook buiten de Amerikaanse grenzen kon aanslaan. Uiteraard ging men niet over één nacht ijs, en verschillende lokaties binnen Europa bleken een bepaalde voorkeur weg te dragen. De keuze viel uiteindelijk op  Marne-la-Vallée, dat met een centrale ligging in West-Europa een heel belangrijke troef had, zeker met de metropool Parijs in de buurt en een enorm potentieel aan bezoekers.
In het contract werden enkele belangrijke zaken opgenomen die het karakter van het park toch bepaald hebben. In ruil voor de nodige infrastructuur zorgde Disney voor werkgelegenheid en een Europees karakter, waarbij attracties gebouwd werden met enkele grote Europese namen als inspiratie, denk aan Jules Verne, Leonardo da Vinci,... Ook werden sommige Engelstalig klinkende namen vervangen door Franse bewoordingen, dit om de regering tevreden te stemmen, denk aan bvb. Le Château de la Belle au Bois Dormant.
 
Disneyland Park is gebaseerd het originele "Magic Kingdom" park in Anaheim. Het park is opgebouwd uit vijf verschillende thema-landen: Main Street USA, Frontierland, Adventureland, Fantasyland en Discoveryland. Al deze landen liggen rond het centraal gelegen kasteel van Doornroosje, te bereiken via een hoofdstraat, Main Street USA.

Bij de opening in 1992 telde het park reeds een groot aantal topattracties, zoals de achtbaan Big Thunder Mountain, de rit naar de toekomst via Star Tours, het bekende spookhuis Phantom Manor en de immens populaire darkride Pirates of the Caribbean. In Fantasyland waren er de leuke darkrides van Sneeuwwitje, Peter Pan, Pinochio en het immens vrolijke It's a small world.

In het tweede jaar werd een nieuwe achtbaan toegevoegd: Indiana Jones et le Temple du Péril, de tweede achtbaan voor het park, maar belangrijker misschien, de allereerste looping coaster voor een Disney-park.
De bezoekersaantallen bleven echter nog onder de verwachtingen. Het TGV-station in 1994 verbeterde de infrastructuur, maar de bezoekersaantallen bleven ook toen nog beneden verwachting. Pas in 1995 kreeg het park een boost dankzij één van de allerduurste attracties: Space Mountain, een indoor achtbaan, met een lancering, een intense rit, hoge capaciteit en prachtige effecten.
In 1998 verving Honey I schrunk the audience de 3D-film Captain EO met Michael Jackson. Deze nieuwe 3D-film had extra effecten in de zaal, waardoor de term "4-D experience" in het leven werd geroepen.

Het milleniumjaar bracht de introductie van het FastPass-systeem: hiermee kun je gratis een plaats in de wachtrij reserveren. De rit van Indiana Jones werd nog avontuurlijker door de treintjes achterwaarts te laten rijden. Vier jaar later werden ze weer gewoon voorwaarts ingezet.

In 2002 opende dan het tweede Disney-park in Parijs: Walt Disney Studios, een park dat gebaseerd is op de film. Het park is dan ook opgedeeld in zogenaamde Studio Lots: Frontlot, Toon Studio, Production Courtyard en Backlot. Het park had in het begin nogal veel kritiek omwille van de beperktheid aan attracties en restaurants. Toppers op waren ongetwijfeld de achtbaan Rock 'n' Roller Coaster starring Aerosmith en de stuntshow Moteurs... Action! Stunt Show Spectacular. Studio Tram Tour: Behind the Magic met Catastrophe Mountain is ook bijzonder populair.
In tussentijd is het attractieaanbod verder uitgebreid. Het duurde nochtans tot 2006 totdat het park enkele nieuwigheden toevoegde: Crush's Coaster en Cars. Ze werden een absolute voltreffer.
In het Disneyland Park moest Jules Verne plaats ruimen voor Buzz Lightyear. Buzz Lightyear Laser Blast is een interactieve darkride, waarbij de bezoeker door middel van een laserpistool diverse targets moeten zien te raken.
 
Eind 2007 opende een nieuwe topper in het Walt Disney Studios Park: The Twilight Zone Tower of Terror. In 2009 wordt de minder populaire Disney Channel Studio Tour vervangen door Stitch Live! en Playhouse Disney Live on Stage! 2010 is dan weer het jaar van Toy Story Playland.