Parkworld over Phantasialand

PHL-BlackMamba

Parkworld.be waardering

 • Zeer gevarieerd attractieaanbod
 • Prachtige shows van internationaal niveau
 • Eén van de beste Europese coasters
 • park volgebouwd, geeft claustrofobisch gevoel
 • Twee-dagen bestemming
{module Google Adsense 300x250}

Phantasialand is een park met een hele geschiedenis achter zich, met enkele minder leuke herinneringen zoals de verwoestende brand die enkele kenmerkende attracties tot puin herleidde, maar het park is niet bij de pakken blijven zitten en heeft zich de laatste jaren steeds sterker gaan profileren als modern themapark, een tweedaagse bestemming, met een ruim attractie-en showaanbod, die worden gerekend tot de betere in hun soort in Europa. We denken hierbij aan Black Mamba, River Quest, Talocan, Winja's Fear en Winja's Force, Mystery Castle, en recentelijk nog Maus au Chocolat.

Laat ons beginnen met een woordje over de achtbanen in Phantasialand.
Temple of the Nighthawk wordt door menige coasterfan aanzien als een saaie rit in een lege hal. De huidige generatie van indoorcoasters zorgt ervoor dat de lat bijzonder hoog ligt, en terecht. En eerlijkheidshalve moet vermeld worden dat de huidige Temple of the Nighthawk hier helaas niet kan aan tippen. Toch is de baan nog steeds in een zeer goede staat. Het potentieel is zeker en vast aanwezig om mits een goede thema-update een verrassende achtbaan aan te bieden.

Die andere Vekoma-coaster, Colorado Adventure, was destijds een beetje het antwoord van Phantasialand op de populaire Big Thunder Mountain in het toenmalige Euro-Disney, dat ondanks de grote afstand toch wel een zware concurrent was voor het Duitse park. De ritbeleving van Colorado Adventure wordt vaak hoger ingeschat dan de Disney bergcoaster, al is de inkleding in het Franse themapark mogelijk toch net iets beter.
Ongeacht welke achtbaan je voorkeur heeft, Colorado Adventure blijft bijzonder leuk en blijft een bijzonder populaire familie-achtbaan.

In 2001 opende een vol effecten gevulde Winja's Fear en Winja's Force in het nagelnieuwe Wuze Town, een indoorgedeelte dat in teken stond van het magische volkje, de Wuze. En over magie gesproken! De spinnende achtbanen, de Winja's, zaten vol met speciale effecten en coasterelementen, waardoor de beleving als een absolute topper werd aanzien. Voor het begin van een nieuw millennium waren dit ongetwijfeld de beste spinning coasters van hun soort. Toch ontbreekt het soms net aan wat extra pit, die in latere achtbanen van dit type wel kon terug gevonden worden. Maar beide Winja's liggen mooi ingekleed in Wuze Town, waardoor deze dubbele achtbaan uitgroeide tot één van de leukste en populairste attracties van het park. Nadeel is de eerder lage capaciteit van dit type baan.

Black Mamba is dan weer een baan die het niet zozeer van de statistieken moet hebben, wel eerder van haar prachtige inwerking in een Afrikaans dorp. Black Mamba was voor Phantasialand de allereerste looping achtbaan. En meteen pakken ze uit met vijf adembenemende inversies. De coaster is een creatie van B&M, Bolliger & Mabillard, een Zwitsers bedrijf waarvan de achtbanen vaak als de Roll's Royce onder de roller coasters worden genoemd. Door de fenomenale ligging en het intense karakter van de baan, wordt deze baan door vele achtbaanliefhebbers tot één van de beste achtbanen beschouwd. De baan biedt immers bijzonder veel.

Behalve achtbanen biedt het park de nodige thrill aan met attracties als Talocan en Mystery Castle, beiden zeer goed uitgewerkte attracties. Mystery Castle is een vrije val attractie, die ingebouwd is in een hoge toren. De wachtrijen zijn enorm sfeervol, met af en toe enkele acteurs die je nog voor de attractie begint de stuipen op het lijf jagen. De pittige freefall is best pittig, al heeft de attractie met de komst van Hollywood Tower of Terror in de Walt Disney Studios, een stevige concurrent gekregen. Talocan is dan weer vrij uniek voor Europa: het betreft namelijk een ingebouwde Giant Top Spin, waarbij de bezoekers werkelijk deel uitmaken van een soort show, die gevuld is met special effecten. De inkleding is van een hoogstaand niveau. De attractie is niet alleen populair om hem te berijden, maar ook om er naar te kijken.

Voor waterplezier zijn River Quest en de beide wildwaterbanen de juiste attracties en nog steeds bijzonder populair. River Quest is vooral aan de buitenzijde bijzonder knap afgewerkt. De ritervaring is uniek te noemen, droog blijven is haast een utopie. Een beetje jammer van de vele tragere stukken, die het geheel toch vaak te veel afremmen.

Het park heeft ook bijzonder veel binnenattracties. Er zijn enkele gedateerde, maar goed onderhouden dark rides, die best sfeervol zijn. Er is een draaiend huis, waarbij Oosterse mysteries op u afkomen. Maar de top of the bill is zonder twijfel Maus au Chocolat, een interactieve dark ride, waarbij de bezoeker de muizen uit een bakkerij moet verjagen. Een technologische topper, die hoge ogen gooit bij het kennerspubliek, maar ook bij de doorsnee bezoeker.

In showminnend Duitsland is het ook best tijdig aanschuiven voor elke show die gaat plaatsvinden. Jaarlijks past het park zijn showaanbod aan, door nieuwe shows aan te bieden, of verbeterde versies voor te stellen.

Logo Phantasialand

Bezoekadres

Phantasialand
Berggeiststraße 31-41
50321 Brühl
DUITSLAND
Telefoon
+49 (0) 2232 36-200

Classificatie

Themapark & Resort

Inkomtarieven
 • volwassene: 49,50 Euro 
 • kind (van 4 - 11 jaar): 39,5 Euro
 • abonnement: 195 Euro

voordeel met online tickets

Bookings_Phantasia300

PretparkdealsLogo Parkworld218


Parken in de buurt
 • Mc-Play Kinderland (72 km)
 • Freizeitpark Klotten (74 km)
 • De Valkenier (NL) (75 km)
 • CentrO-Park (77 km)
 • Plopsa Coo (BE) (84 km)

Routeplanner