Beleef een phantastische dag...

Niet ver over de Duitse grens bevindt zich Phantasialand, een park met een rijke geschiedenis, waarbij het park er de voorbije jaren steeds in slaagt om de bezoeker te verrassen met spectaculaire en unieke beleveniswerelden.

Phantasialand is in oppervlakte misschien niet meteen het grootste themapark ter wereld, maar het park weet bijzonder ingenieus om te springen met de beschikbare ruimte om uit te pakken met unieke en spectaculaire attracties. Na een verwoestende brand vele jaren geleden die enkele kenmerkende attracties tot puin herleidde, is het park niet bij de pakken blijven zitten en heeft het zich sterk weten te profileren als modern themapark, een tweedaagse bestemming, met een ruim aanbod, aan shows en attracties. De inwerking van dit alles in indrukwekkende en unieke beleveniswerelden, maakt dat Phantasialand mag gerekend worden tot de betere themaparken in zijn soort. 

Phantasialand heeft uiteraard voor- en tegenstanders. Wij zijn alvast terug te vinden in de eerste categorie, al moeten we eerlijk toegeven dat op drukkere dagen de claustrofobiefactor wel eens kan toenemen. Gelukkig heeft het park een arsenaal aan bijzonder fijne attracties. In de eerste plaats zijn er unieke achtbanen zoals Taron, F.L.Y., Black Mamba, Winja's Fear en Winja's Force of RAIK. Colorado Adventure blijft nog steeds een van de beste mijntrein-achtbanen ter wereld. Temple of the Nighthawk kreeg een VR-update als Crazy Bats. Behalve de achtbanen zijn er ook de bijzonder leuke waterattracties River Quest en Chiapas. Beiden zijn eerder uniek in hun soort. Nog heel uniek is de vrije-val toren Mystery Castle, volledig indoor en deze attracties blijft een bijzonder beklijvende en toffe attractie. Voor nog meer adrenaline is Talocan ook een absolute aanrader. Hou je het liever rustig, dan zijn attracties zoals Maus au Chocolat, das verrückte Hotel Tartüff, Feng Ju Palace of Geister Rikscha wel leuke tussendoortjes.

Het grote voordeel van veel van deze attracties, is dat het indoor-ervaringen zijn. Bij een dagje minder weer, is dit best interessant om weten. 

Wat het park bijzonder maakt zijn de verschillende beleveniswerelden. In het verleden had het park de ietwat typische themagebieden maar hier is het park er in geslaagd om uit te pakken met enkele unieke pareltjes van werelden. Ik denk aan het mysterieuze Klugheim, het recente geopende Rookburgh, de hoofdstraat in thema van Alt Berlin, de junglesfeer uit Afrika, Wuze Town... Er zijn ook nog enkele oudere gebieden in het park, maar ook die zijn bijzonder sfeervol. Zo is er nog een heel klein stukje Wilde Westen te ontdekken, een gebied dat het Verre Oosten vertegenwoordigt en er is het sfeervolle Mexico.
In elk van die werelden is er geregeld ook straatanimatie te ontdekken. Ook zijn de restaurants en de food-standjes aangepast aan deze werelden waardoor de bezoeker wel een leuk en gevarieerd aanbod heeft wat betreft eten.

In showminnend Duitsland is het ook best tijdig aanschuiven voor elke show die gaat plaatsvinden. Jaarlijks past het park zijn showaanbod aan, door nieuwe shows aan te bieden, of verbeterde versies voor te stellen.

Phantasialand biedt ook verschillende prachtige overnachtingsmogelijkheden aan: Hotel Charles Lindbergh, Hotel Matamba en Hotel Ling Bao. Elk hotel is een beleving op zichzelf. Boeken bij deze hotels biedt ook enkele voordelen voor jou als bezoeker. De restaurants in de hotels zijn bovendien van uitstekende kwaliteit.

Onze mening:
We zijn absoluut fan van Phantasialand, wanneer het niet al te druk is. Door de compactheid van het park en de eerder smallere paden, waarbij de horecamogelijkheden ook nog eens hieraan grenzen, krijg je het fenomeen van op een drukke markt terecht te zijn gekomen, wat de beleving van je dag niet ten goede komt...
De attracties en de shows zijn echter van een zeer hoog niveau, waardoor dat ongemakt snel vergeten is. Sommige wachttijden aan de topattracties kunnen wel snel oplopen. Het park maakt ook gebruik van een betalend voorsteeksysteem, maar hierdoor worden uiteraard de reguliere wachttijden verder verhoogd. Dat is wel een beetje jammer. Onze favorieten zijn Taron, Chiapas en Maus au Chocolat. Over F.L.Y. zijn de meningen wat verdeeld, gaande van een super, unieke ervaring tot een eerder oncomfortabele beleving. Maar het is wel een aanrader om deze unieke beleving te hebben ervaren. Black Mamba blijft ook na al die jaren nog steeds een fenomenaal beestje. Een andere favoriet van ons is en blijft Mystery Castle. Het was destijds 1 van onze eerste vrije-val torens, en tot op heden zijn er niet veel andere torens die dit niveau evenaren of overtreffen.
Tijdens ons laatste bezoek hebben we helaas niet de kans gehad om een show te bezoeken, maar uit eerdere bezoeken kunnen we alleen maar aanraden om hier toch ook tijd voor te maken. Wellicht is 1 dag te kort om alles te beleven, daarom is een overnachting absoluut aan te raden, zodat je twee dagen kunt genieten van Phantasialand...