Interactieve 3D dark ride

Phantasialand verraste dit jaar met een waanzinnig leuke nieuwe attractie, Maus au Chocolat. Het is niet zo eenvoudig om deze attractie te typeren in 1 woord, omdat de attractie een combinatie is van verschillende attractie-elementen.

Misschien is een interactieve dark ride wel de definitie die het dichtste aanleunt bij deze attractie. Er zit een hele verhaallijn achter deze Maus au Chocolat, en die wordt aan de bezoeker weergegeven tijdens het aanschuiven. Bij het betreden van het gebouw kom je terecht in een hal die uitgeeft op een opslagruimte, waar de muizen al te horen zijn. Hier staat ook aangeduid hoelang men moet aanschuiven. De bezoeker passeert verschillende ruimtes van de beroemde bakkerijfabriek van Gustav Lehmann. Deze ruimte is overspoeld met muizen die er een plezier in scheppen om de boel op stelten te zetten. De eigenaar besluit ten einde raad de hulp in te roepen van Oscar Koslowski, een bekende verdelger, die er echter vreemde methodes op nahoudt. Omdat het aantal muizen zo groot is, en ze bovendien best brutaal zijn, besluit Koslowski om de hulp in te roepen van de Phantasialand-bezoeker. Dit gebeurt in de laatste wachtruimte alvorens de bezoekers afzakken naar het station van de attractie. De wapens die de verdelger gebruikt zijn niet de traditionele middelen, maar grote spuitzakken die stukjes chocolade katapulteren om zo de muizen omver te kegelen.

Het concept is bijzonder sterk uitgewerkt in de attractie. De realisatie hiervan is tot stand gekomen uit een samenwerking van het creatieve team van Phantasialand en het Belgische bedrijf Alterface. Uit de diverse brainstormsessies tussenbeiden kwam de sequentie van het verhaal tot stand. Alterface suggereerde tenslotte aan het park om er een 3D-ervaring van te maken, en via een demonstratie wist het bedrijf Phantasialand te overtuigen van de verschillende mogelijkheden. Men gebruikt een zogenaamde 3D-back projectie voor het 3D-effect te genereren. In totaal duurde het een jaar vooraleer de attractie uitgewerkt in Bruhl tot leven kwam!

Zonder teveel te onthullen, om zo een eerste kennismaking met de attractie niet al te veel te verpesten, willen we toch even dieper ingaan op deze attractie zelf. Maus au Chocolat is een zogenaamde dark ride, waarbij een vehikel doorheen de attractie, de bakkerij dus, rijdt via een track systeem. Elk karretje heeft de mogelijkheid om 360° rond de as te draaien. Het rij-systeem werd geleverd door EFT, één van de meest prominente bedrijven wat betreft track systems.
Bij het instappen, ontvangen de bezoekers een 3D-bril. Ze nemen plaats in het karretje, waar iedere bezoeker een spuitzak krijgt, en zicht heeft op een scorebord. Hier wordt de score op bijgehouden van de verdelgde muizen. Sommige doelen zijn meer punten waard. Het karretje vertrekt doorheen de bakkersfabriek tot het aankomt bij de eerste scene, voor een scherm. Hier begint een eerste 3D-scene, die een gedeelte van de fabriek vertegenwoordigt. Bezoekers worden uitgenodigd om de muizen te raken met hun chocoladen “kogels”. Er zijn verschillende kamers doorheen de attractie, die de bezoeker telkens voor een andere situatie zet. Maar het doel blijft hetzelfde: de muizen zoveel mogelijk raken. Hoe moeilijker het is om een muis te raken, hoe meer punten het oplevert.
Het interactieve aspect van de attractie is ook bijzonder leuk: zo kan een muis bijvoorbeeld chocolade terugslaan met een baseball bat. Omwille van de 3D-effecten lijkt het wel of je geraakt wordt door rondvliegende chocolade. Ook zijn er enkele leuke verborgen effecten, zo kan men bijvoorbeeld een muis pas raken wanneer de koelkast of een oven geopend wordt, maar dat moet ook getriggerd worden.  Het geheel zit fantastisch in elkaar: elk doel dat je raakt kan een impact hebben: flessen, foto kaders, een telefoon,… Het geeft de interactiviteit van deze attractie een extra glans.
In totaal duurt een rit zo’n 6 minuten en na afloop kunnen de bezoekers hun scores met elkaar vergelijken en met de beste score van de dag. Die score wordt op een laatste doek weergeven met een foto van de deelnemers.

Maus au Chocolat werd in het vernieuwde Berlijns gedeelte van het park geïntegreerd. De attractie heeft een totaaloppervlakte van 1800m². In totaal rijden er 9 treinen met elk drie karretjes, waar vier bezoekers per karretje kunnen plaats nemen. Dit resulteert in een capaciteit van 960 spelers per uur. De totale oppervlakte van alle geïntegreerde schermen is maar liefst 300m².
Het grote voordeel van een dark ride, zoals Maus au Chocolat, is de weersonafhankelijkheid. Phantasialand streeft duidelijk naar een mix van attracties en shows, en zelfs zones, die beschut zijn tegen regenachtig weer. Op die manier kunnen de bezoekers toch nog genieten van een dagje pretparkplezier, zonder dat het slechte weer een grote spelbreker is.
Bovendien is Maus au Chocolate en bijzonder familievriendelijke attractie. Het is zeker geen dark ride, waar de kleinste kinderen schrik van hebben, en tegelijkertijd is het zeker geen kinderlijke attractie. In tegendeel, het is een zeer verslavende attractie. Daarbovenop is het concept zeer uniek voor Europa. Kort samengevat is deze high-tech attractie als bijzonder fascinerend te omschrijven, die een fantastische beleving geeft, voor ieder lid van het gezin, en die bovenal één en al plezier uitstraalt.
Het is bijzonder fijn om te zien dat er nieuwe concepten, of variaties op bestaande concepten, kunnen leiden tot een hoogstaande en verrassende beleving. Ook een pluim voor het park dat toch durfde te investeren in een innovatieve attractie in plaats van op veilig te spelen met een reeds bestaand en goed bevonden model. Het verdient ons respect wanneer een park zo’n investering durft te maken.
 

Voor mensen die Maus au Chocolat nog niet bezocht hebben, dat kan nog dit seizoen. Phantasialand is immers ook geopend tijdens de winter. Voor verdere details en praktische informatie, bezoek even de officiële website...

Bemerk dat het park zoveel te bieden heeft, dat een twee-dagen-bezoek geen overbodige luxe is.