Hoe het allemaal begon in Movie Park Germany

In 1967 opende de familie Allekötter een sprookjespark, Kirchhellener Märchenwald, waarbij de bezoekers in het bod op zoek gingen naar diverse hutten waar men naar een sprookjesverhaal kon luisteren na een druk op de knop.

In 1976 kochten Hans en Ida Rosenberg het park en herdoopten het tot Traumlandpark (Droomlandpark). Zij hadden reeds een park in hun bezit, namelijk het leeuwenpark Löwensafari Tüddern, een park dat zij hadden overgekocht van M. Löffelhardt en M. Schmidt, die beter bekend zijn als de eigenaars van Phantasialand. Helaas duurde het sprookje van de Rosenbergs slechts tot 1985, toen ze zich dienden bankroet te verklaren, met een schuld van 22 miljoen DM.
Zij openden alvast enkele attracties, waaronder de eerste Zierer Marienkäferbahn, die nog dienst had gedaan op BUGA 75, een jaarlijkse bloemenbeurs en daar stond opgesteld als prototype. Ondertussen tellen vele parken zulke keverbaan. Deze leuke achtbaan kan men terugvinden in Freizeit-land Geiselwind. Een andere attractie was Super Spirale, een Vekoma achtbaan met een dubbele kurkentrekker, het model dat de pretparkkenner wel herinnert van Bobbejaanland (Wervelwind) of Fort Fun (Wirbelwind). Deze baan werd overgekocht van Fritz Kinzler en Oskar Bruch, bekende foorreizigers, die deze baan enkel hadden opgesteld op de foor in Düren, de bekende Annakirmes. In 1986 verhuisde deze baan naar het Amerikaanse Maryland, naar Jolly Roger Amusement Park. In datzelfde jaar had men nog een andere achtbaan aangekocht, welke echter nooit open is gegaan. Het bleek een eerder duistere aankoop te zijn geweest. Het duurde tot 1983 tot men nog een andere achtbaan aankocht, namelijk Vierer-Bob een Zierer Four-man Bob coaster, die echter drie maanden open is geweest. Omwille van een ongeval heeft men de attractie gesloten en verkocht.
Het laatste jaar van Traumland investeerden ze nog een powered Schwarzkopf coaster, Alpenblitz, maar helaas mocht het niet baten.

Twee werknemers, de Duitser Wolf-Dieter Jahn en de Fransman Alexandre Berthé, kochten het park en heropenden in 1987 onder de naam Neue Traumland.
Zij vervangden Alpenblitz door een andere powered coaster, namelijk Blauer Enzian van Mack. Daarnaast hadden ze ook reeds de achtbaan van de Beekse Bergen overgekocht, namelijk Münchner Bahn die zij herdoopten tot Traumlandbahn, een prachtige Schwarzkopf-achtbaan. De baan verhuisde in 1991 naar het verre Thailand, maar het park Future World ging helaas dicht omwille van financiële problemen, en waar de baan verzeild geraakt is, is helaas een onopgelost mysterie. In 1989 hadden de bezoekers ook het plezier om Black Hole te ontdekken, een indoor achtbaan van Zierer, die erna terug te vinden is op diverse Duitse foren.
In 1989 werden Jahn en Berthé gedwongen om het park te verkopen en uiteindelijk sloot het park in 1991.

De nieuwe eigenaar was een Duitse filmmaatschappij en zij openden in 1992 het "Bavaria Filmpark Bottrop". In tegenstelling tot het voormalige Neue Traumland had het park geen enkele attractie meer. Het park stond volledig in teken van film. BavariaFilmPark GmbH investeerde zo'n 26,5 miljoen Euro en gaf de bezoeker de mogelijkheid om zelf mee te spelen in een film, om een stuntshow te bewonderen en zelfs stuntwerk te ervaren. Ook kon men "Fantasie" bewonderen, het bekende rijk uit "the Neverending Story". Uiteindelijk bleek dit concept toch niet aan te slaan en het park sloot al gauw haar deuren, in 1993.

History_MovieParkGermany

Warner Brothers was geïnteresseerd in deze locatie, kocht het park en startte met de bouw van Warner Bros. Movie World in 1994. Het park werd plechtig geopend in 1996, wat tegenwoordig ook als geboortedatum van het park wordt gebruikt. Het park was echter op dat moment helemaal nog niet klaar voor de grote massa. Toch had men fors geïnvesteerd in verschillende attracties. Bovendien was het themapark volledig getransformeerd en bleef er haast niets meer over van wat ooit Bavaria Filmpark was.
Topattractie bij opening was Lethal Weapon persuit. Deze dubbele achtbaan sloot aan bij één van de beginscènes uit Lethal Weapon II, de populaire film met Mel Gibson en Danny Glover. De achtbaan was zeker niet de meest spectaculaire of comfortabele rit, maar was toch best pittig, verrassend en uniek. Helaas waren er vaak technische problemen (zo opende de baan pas in juni) en was het duellerend effect niet steeds aanwezig. De baan zou in de loop der jaren toch wat afnemen in populariteit, mede door het ontbreken van sommige effecten en ook door de nieuwe banen, en in 2006 werd de baan als Cop Chase Car helaas gesloopt.
Datzelfde jaar werd ook een andere baan geopend: Coyote's und Roadrunner's Achterbahn, zeer populair bij de kinderen en de ouders, die vooraan het Looney Tunes Land stond te pronken. Attracties zoals Bermuda Triangle en Neverending Story waren tevens enorme publiekstrekkers. Bovendien had men met the Police Academy Show een leuke stuntshow voor het ganse gezin.
In 1999 werd het park overgenomen door Premier Parks, dat toen reeds Six Flags onder haar hoede had. Dat jaar opende Wild Wild West voor het publiek, een houten coaster waarbij Werner Stengel zich liet inspireren door de layout van de legendarische Cyclone uit Coney Island. Roller Coaster Corporation of America bouwde dit kunstwerkje en in combinatie met Intamin-treintjes kregen de Duitsers voor hun eerste houten achtbaan meteen een serieuze houten coaster, die bij de ene parkliefhebber al wat hoger staat aangeschreven dan de andere. Een jaartje later werd de groep Premier Parks omgedoopt tot het populairder klinkende Six Flags. In Bottrop kreeg men ook in dit jaar een nieuwe achtbaan bij: een wild mouse attractie van Mack, genaamd Tom and Jerry's Mouse in the House. Nog een jaartje later investeerde het park in nog een nieuwe achtbaan, namelijk Eraser, een suspended looping coaster, met 5 inversies.

De daarop volgende jaren waren de investeringen niet meer zo groot en in 2004 besloot Six Flags om al haar Europese parken te verkopen aan Palamon Capitol Partners, met uitzondering van hun klein aandeel in het Madrileense Warner Bros. Movieworld park. Deze groep opereert onder de naam Star Parks. Vele licenties van films kwamen te vervallen, en het park onderging een hele metamorfose, wat uiteindelijk resulteerde in een naamsverandering voor het park zelf. We tekenen 2005 en Movie Park Germany is geboren. 

Hierdoor werd het publiek geconfronteerd met allemaal nieuwe attractienamen en vooral herthematiseringen. In 2007 opende het park een nieuw gebied waar vroeger Cop Chase Car (of Lethal Weapon persuit) stond: Santa Monica Pier. Datzelfde jaar werden ook andere grote investeringen gedaan in het voormalige Looney Tunes gebied, dat sinds dan Nickland genaamd is. In 2008 werd dit kindergedeelte grondig hernieuwd met 8 nieuwe attracties, voor jong en oud. Het nieuw gebouwde Nickland telt dan in totaal zo’n 17 attracties voor groot en klein.  Shrek was dan weer in 4D te bewonderen.

In 2010 werd het park overgekocht door de Spaanse pretparkengroep Parques Reunidos. 
Voor de 15e verjaardag van het park opende in 2011 Van Helsing's Factory in het gebouw waar vroeger de Gremlins de lakens uitdeelden. Deze indoor achtbaan werd gebouwd door de firma Gerstlauer, waarbij de verhaallijn gebaseerd is op de beroemde vampierenjager Van Helsing. 

Dan was het eventjes wachten tot de volgende grote nieuwigheid in het park, maar dat werd opnieuw een achtbaan, met name Star Trek: Operation Enterprise. Deze achtbaan werd gebouwd op de locatie waar vroeger het filmmuseum was. Het voormalige Marienhof werd omgebouwd tot een geheel nieuw themagebied dat is gewijd aan Star Trek. De achtbaan zelf is een 40 meter hoge lanceerachtbaan van Mack Rides, waarbij de bezoekers voorwaarts en achterwaarts worden gekatapulteerd om vervolgens een bijzonder gevarieerd traject af te leggen. 
Ondertussen was het park ook volop bezig met het aanpassen en herthematiseren van sommige attracties, zoals Mystery River en Bermuda Triangle - Alien Encounter dat werd omgedoopt tot Area 51 - Top Secret.
In het gebouw van de voormalige dark ride Ice Age Adventure werd dan weer een volledig nieuwe familie-achtbaan gebouwd door Intamin: Movie Park Studio Tour. 


 

 

Logo Phantasialand

 

Bezoekadres

Movie Park Germany
Warner Allee 1
Bottrop, Noordrijn-Westfalen 46244
DUITSLAND
Telefoon
+49 (0) 2045 899715

Classificatie

Film-Themapark

Parken in de buurt
  • Schloß Beck Freizeitpark (1km)
  • Sea Life Oberhausen (16km)
  • ZOOM Erlebniswelt (23km)
  • Zoo Duisburg (31km)
  • Tierpark + Fossilium Bochum (40km)
  • Kernie's Familienpark (47km)
  • Zoo Dortmund (60km)

 

Routeplanner