2014 was een bijzonder fijn jaar voor de achtbaanfanaten met verschillende nieuwe attracties, waaronder enkele opmerkelijke rollercoasters. In dat rijtje hoort zeker en vast Sky Scream thuis, de nieuwe achtbaan van Holiday-Park, het Duitse Plopsa-park.

Met de naam Plopsa associeert men nu niet meteen het begrip achtbaan, maar met Anubis the Ride in Plopsaland De Panne en Expedition Ge-Force en Sky Scream in Holiday-Park heeft de groep toch wel enkele hoogstaande stukjes metaal staan. 

 
COASTERFICHE

Sky Scream

  • Opening: 12 april 2014
  • Constructeur: Premier Rides
  • Max. snelheid: 100 km/u
  • Lengte: 260 m
  • Hoogste punt: 50 m
  • Elementen: LIM-lancering, vertical twist, heartline roll, cliff-hanger, inline twist, non-inverting loop
  • Duur: 55s
  • Capaciteit: 500 pers. per uur

Sky Scream is sinds de Paasvakantie de nieuwste aanwinst. Deze ietwat vreemd ogende achtbaan is de vervanger van Superwirbel, de allereerste achtbaan in Duitsland die ondersteboven ging. Als vervanger werd op zoek gegaan naar een waardig alternatief, een achtbaan met pit, die bovendien ook ontzag zou inboezemen. De keuze viel op het model Sky Rocket II, een ontwerp van het Amerikaanse bedrijf Premier Rides.

Bernd Beitz, directeur van Holiday-Park, gaf aan dat er verschillende mogelijkheden waren. Bij de keuze voor de Sky Rocket II geeft de directeur alvast aan dat er toch enig voorbehoud was tov een Amerikaans bedrijf, na de ervaringen die het Duitse park RingWerk had met S&S. Maar tegelijk geeft hij nu ook toe dat het werk dat Premier Rides heeft geleverd, indrukwekkend was. Vaak heeft een nieuwe attractie een bepaalde inlooptijd nodig om alle vervelende “kinderziektes” eruit te halen, maar hier was de achtbaan volledig in orde na de eerste testritten.

Wat maakt deze achtbaan nu zo speciaal. Allereerst is er het feit dat je maar liefst 3 maal gelanceerd wordt. Premier Rides gebruikt hiervoor LIM-technologie (linear induction motor), een lanceer techniek op basis van magnetische asynchrone motoren, waarbij een vin onder aan de trein als aandrijver fungeert. Deze vin is opgebouwd met geleidend materiaal, waardoor wervelstromen ontstaan wanneer de vin in het magnetische veld komt.
De eerste lancering brengt de trein tot op een bepaalde hoogte van het eerste element, een steil vertikaal spoorgedeelte. De trein valt door de zwaartekracht achteruit naar beneden, de vin verplaatst zich weer doorheen het magnetisch veld en de trein krijgt een extra boost, maar nu naar achteren. Ook hier komt de trein tot stilstand op een bepaald punt van de constructie om meteen terug voorwaarts naar beneden te duiken. Nu is de derde lancering doorheen het station een feit en wordt de trein tot boven de 50m gestuwd, meteen het hoogste punt van de attractie. Op dit punt gaat de trein tergend traag doorheen een “twisted heart-line roll” om meteen daarna in de diepte te duiken tegen een snelheid van bijna 100 km/u. Er volgen nog enkele leuke twists alvorens de trein tot stilstand komt in het station.

Sky Scream oogt alvast bijzonder spectaculair. De inkleding in een verlaten industriële zone waar terror heeft toegeslagen dragen alvast bij tot deze indrukwekkende ritervaring. Al is er helaas een contrast tussen enerzijds de on-Plopsa aankleding van deze zone, inclusief de buitenkant van het station en de kale beton-metalen loods waar de mensen aanschuiven. Tijdens de winterpauze 2014-2015 zal ook de aanschuifrij opgewaardeerd worden met een eng thema.
Het horror-thema was overigens niet de allereerste suggestie voor dit gebied. Piet De Koninck had reeds een hele Hollywoodzone uitgetekend, met limo’s en glamour als belangrijkste troeven, maar laat ons eerlijk zijn, de huidige setting spreekt meer tot de verbeelding, zeker met het succes van Halloween in het achterhoofd. Het is daarom een beetje jammer dat het park geen extra loods op de vrijgekomen ruimte heeft voorzien om in dit sfeervolle gebied een Halloween maze in onder te brengen. Ze zouden perfect aansluiten bij elkaar en acteurs de kans geven om terreur in de ganse zone te zaaien.

20140829 HolidP SkyScream640

Voor Premier Rides was het de tweede achtbaan van dit type dat verkocht werd na Superman Ultimate Flight in Six Flags Discovery Kingdom. Ondertussen heeft het Mexicaanse Bosque Mágico ook een gelijkaardige achtbaan besteld en die zal ook in horror thema worden opgetrokken. Deze achtbaan zal Zombie Ride noemen.
Een belangrijk verkoopsargument is dat deze impressionante achtbaanervaring slechts een oppervlakte nodig heeft van 65 op 19 meter. Premier Rides biedt de mogelijkheid om een dubbel station te hanteren, waardoor de capaciteit een heel pak hoger kan komen te liggen. Met 1 treintje kunnen slechts 500 bezoekers per uur genieten van deze 55 seconden durende ervaring. In 1 trein nemen 12 mensen plaats. Speciale beugels houden de bezoekers op hun plaats, met als extra vernieuwend een gedeelte die tegen het scheenbeen drukt.
In Holiday-Park kunnen bezoeker alvast de trage wachtrij omzeilen door gebruik te maken van de Express Pass, een betaalpas om optimaler van de dag te genieten. Al is deze attractie absoluut het wachten waard.

Sky Scream is een attractie met ballen. Het is zeker en vast een achtbaan, al past de term thrill ride zeker en vast ook bij dit type attractie. De combinatie van de lanceringen, de steilheid van de baan, de trage inversie op grote hoogte en de krappe bochten maken dat de ritervaring zeer intens is. Persoonlijk schatten we Expedition Ge-Force als achtbaan toch nog hoger in, maar met Sky Scream heeft het Duitse Plopsa-park alvast een enorm sterke extra troef in handen om tieners en jonge volwassenen naar het park te lokken.