Hoe het allemaal begon in Holiday-Park

In 1970 kocht de familie Schneider het Märchenwald in het Duitse Haßloch, een dorp in Rheinland-Pfalz. Het park werd in 1971 geopend voor het grote publiek. Pas in 1973 werd het park Holiday Park genoemd; toch wordt 1971 als aanvangsjaar aangenomen.

History_HolidayParkAanvankelijk besloeg het grondoppervlak van het park 70.000 m2 maar tegenwoordig is het grondoppervlak gegroeid naar 400.000 m2. Bij de opening in 1971 werd het park geopend met een dwergendorp, het zogenaamde "Liliputaner-dorf". Ook was er een dolfijnenshow om de eerste bezoekers aan te trekken. Dat eerste jaar werden 70.000 bezoekers opgetekend. 45 mensen werden tewerk gesteld in het nieuwe park.

Het dolfinarium werd in 1972 reeds helemaal vernieuwd, zodat er 1800 zitplaatsen waren. Ook werd een varieté-theater met 600 zitplaatsen geopend.

In 1973 werd de allereerste echte attractie geopend, de Einshienenbahn, de monorail, bekend van de Tour des Fleurs. Een jaartje later opende de Kanafahrt “Anno Tobak”, die na de overname door Studio 100 zal getransformeerd worden in een avontuurlijke vaart in de wereld van Tabaluga. Ook werd een kinderboerderij geopend.

Het eerste opmerkelijke feit werd in 1978 opgetekend toen het Duitse park 180°-Kinos opende, een Europese première. Het Theater werd vergroot tot 2000 zitplaatsen!

De allereerste Duitse inversie-coaster werd in 1979 in Holiday-Park geopend met Super-wirbel, een gelijkaardige baan als Tornado destijds in Walibi Belgium.

In 1981 werd een spookhuis gebouwd, maar ook Pfälzer Dorf, waar de 100 jaar oude paardencarrousel werd gezet. Ondertussen werken er al zo’n 356 mensen in Holiday-Park.

In 1983 werd het grote Aquastadion gebouwd, waar sindsdien de bezoekers kunnen genieten van allerlei waterski-stuntshows.
In 1984 pakte het park uit met Donnerfluss, een spectaculaire wilde rivier attractie, de eerste rapid river attractie in Duitsland. Na enkele jaartjes aandacht aan nieuwe shows werd in 1987 Burg Falkenstein gebouwd en geopend. Kostprijs: 3,5 miljoen Euro. In 1989 worden enkele attracties nabij het Aquastadion toegevoegd om die dode hoek in het park interessanter te maken.
In 1992 werd Teufelsfässer geopend, een voor in die tijd toch unieke log flume met thematisatie, invertorelementen, en ook enkele splashmogelijkheden.
In 1997 opende het park de eerste Europese vrijeval toren, Free Fall Tower.

Voor de 30e verjaardag van het park opende Holiday-Park in 2001 Expedition GeForce, een achtbaan die snel de harten van de meeste achtbaanfans zal winnen, een achtbaan die steevast vooraan in de populariteitspolls zou eindigen. De investering van 10 miljoen zal al snel een schot in de roos betekenen. Vooral de typerende First drop, die een kwartslag draait terwijl de baan zelf haast vertikaal naar beneden duikt, was destijds ongezien. De heuvels boden bovendien bijzonder veel airtime aan. De G-krachten waren intens maar comfortabel. De Amerikaan Richard Rodriguez, koning van de wereldrecords, zal op deze achtbaan enkele records neerzetten: 104 opeenvolgende dagen in Expedition GeForce en 49 dagen en nachten op afwisselend Superwirbel en Expedition GeForce.

In 2004 werd een nieuw kindergebied geopend: Holly’s Kinderland, met allerlei leuke attracties voor de jongste gezinsleden.

Voor het 35-jarig jubileum van het park in 2006 pakt Holiday-Park uit met de 80m hoge Lighthouse Tower. Een jaartje later gaat Amaceon in première, een indoor-special effects show…

In 2010 kocht het park een wilde muis achtbaan over en bouwde ze om tot een bijzonder leuk ogende Holly’s Wilde Autofahrt, waarbij de mascotte van het park zijn eigen achtbaan kreeg…

In november 2010 maakten Holiday Park en de Plopsa-pretparkengroep bekend dat het Duitse pretpark werd overgenomen. In 2011 werden de eerste veranderingen merkbaar wanneer maar liefst zes nieuwe attracties openden. Zo zijn er Majas Blumenturm en Flip der Grashüpfer, die bij Holly’s Kinderland werden toegevoegd om de “Maja de Bij”-factor te verhogen, de bootvaart kreeg een Tabaluga uitstraling, Herr Frosch en de Dansende Fonteinen werden geplaatst waar in 2012 de nieuwe inkomzone zal naartoe leiden, en tenslotte is er Holly’s Fahrschule die voor Holly’s Wilde Autofahrt werd neergezet. De Free Fall Tower werd in een Anubis attractie getransformeerd.

Tijdens de winter van 2013 wordt Super-wirbel afgebroken. De achtbaan is helemaal op. Het park kondigt meteen ook een nieuw avontuur aan: Sky Scream, een unieke achtbaan voor Europa, met enkele lanceringen en enkele inversies.