Expedition GeForce


Eén van de meest indrukwekkende achtbanen van Europa, bevindt zich in Holiday-Park, het Duitse Plopsa-park: bigFM Expedition GeForce. Deze mega-coaster is 53 meter hoog en raast doorheen de bosrijke omgeving van het park.
 

 
COASTERFICHE

Expedition GeForce

  • Opening: 18 juni 2000
  • Constructeur: Intamin AG
  • Ontwerper: Ing-Büro Stengel Gmbh
  • Max. snelheid: 120 km/u
  • Lengte: 1220 m
  • Hoogste punt: 53 m
  • Drop: 56 m (82° twisted)
  • Capaciteit: 1300 pers. per uur

Expedition GeForce werd in de winter van 2000 gebouwd en opende op 18 juni 2001. Deze stalen achtbaan werd wel eens gedefinieerd als hyper-coaster, wat niet helemaal correct is (een hypercoaster heeft zijn hoogste punt op 200Ft, ruim 60 meter). Toch is deze mega-coaster hyper-goed.
Met een hoogte van 53 meter en een opvallende gedraaide First drop van 56 meter is de toon gezet voor een waanzinnige rit, gevuld met massa’s airtime (hier nemen de G-krachten je lichaam over en heb je het gevoel dat je uit je zitje wordt gegooid door de gewichtloosheid), snelle bochten en onverwachte wendingen. Bij opening in 2001 was deze achtbaan de hoogste stalen baan van het Europese vasteland (Big One in Blackpool is mijna 12 meter hoger), tot Silver Star opende.

De baan is een ontwerp van Ingenieur-Büro Stengel (van Werner Stengel die menige superieure achtbanen heeft ontworpen) en werd gebouwd door Intamin, die zich gespeciliseerd heeft in dit type van adrenaline-coaster, gaande van de lagere “mega-lite” coasters tot de zogenaamde “strato” coasters. De attractie kostte destijds zo’n 10 miljoen Euro, wat een forse investering was voor het familiepark, maar het werd meteen een enorme aantrekkings-achtbaan, waarbij de rollercoaster meerdere malen werd verkozen tot beste achtbaan van Europa.

Expedition GeForce heeft een hoge capaciteit wanneer beide treintjes ingezet worden. Tot 1300 bezoekers per uur kunnen met volle teugen genieten van deze waanzinnig leuke achtbaan. De coastertrein heeft 7 wagons, waar telkens 4 mensen kunnen in plaats nemen. Twee aan twee. Het beugelsysteem is zodanig onderworpen dat de bezoekers optimaal kunnen genieten van de “vrije” vlucht van deze achtbaan.


Ritje op bigFM Expedition GeForce

Het begint met een leuke wachtrij richting station, waar men plaats neemt in de knalgele of de feloranje trein en men door middel van een kabel (in plaats van de klassieke ketting) omhoog wordt getakeld. De lift hill zelf is 53m hoog, maar men duikt maar liefst 56 meter naar beneden, 82° steil in een rechterknik (74°). Hier haalt de baan zijn topsnelheid: zo’n 120 km/u.
Er volgt meteen een hoge airtime heuvel en de trein raast richting Pfalzer Dorf waar deze Intamin baan een rechter overgebankte bocht maakt, om meteen terug naar beneden te duiken. Er volgt meteen weer een airtime moment, waarna Expedition GeForce een linkerbocht maakt die neerwaarts gaat om erna terug linksopgaand af te stevenen op een rechterbocht, die gevolgd wordt door een  plotse linkerknik. Die rechts-links-combinatie is een bijzonder leuk en verrassend moment tijdens de rit. Op dat moment raast men ook langsheen en over de wildwaterbaan De Bulderende Rivier oftwel Donnerfluss. Daarna is er een lange linkerbocht die twee airtimeheuvels inleidt, en waarbij de trein zich begeeft richting lift hill. Na een snelle lage linkerbocht volgen nog twee heuveltjes alvorens de trein in de magnetische remmen duikt.

In totaal heeft men 1220 meter afgelegd, een rit die in totaal 1 minuut en 15 seconden geduurd heeft en die gevuld was met pure adrenaline.

Expedition GeForce is tot op heden nog steeds één van de beste adrenaline-vullende achtbanen van Europa. Het was dan ook even schrikken in 2010 toen een treintje in volle rit, zonder erg gelukkig, ontspoorde. Het is een baan voor de liefhebbers van spannende attracties met een hoog kick-gehalte. Het is ook zo'n achtbaan die laat zien waarom een goede achtbaan geen inversies nodig heeft om de nodige spanning op te wekken.